YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

8 izplatītākās kļūdas, kuras pieļaujam, sastādot ģimenes budžetu

Budžeta veidošana visai ģimenei nav joka lieta, īpaši, ja ģimenē ir vairāki cilvēki. Tas prasa rūpīgu un regulāru iedziļināšanos savas ģimenes kopējās finansēs un ieradumos. 

Veidojot ģimenes budžetu, nereti gadās pieļaut arī kļūdas, tāpēc iepazīstinām ar 8 izplatītākajām kļūdām, kuras pieļaujam, sastādot ģimenes budžetu, lai nākotnē no tām izvairītos.

Čeku nekrāšana

Vai arī Jūs kādreiz no veikala esat iznācis bez čeka, īpaši, ja pirkuma summa bijusi niecīga vai arī pirkums liekas mazsvarīgs? Lai budžets tiktu sastādīts pareizi, jāuzskaita jebkurš čeks vai kvīts, jo tikai tā iegūsiet reālu savas finansiālās situācijas novērtējumu un arī, lai mēneša beigās nerastos jautājums, kur palikusi nopelnītā nauda.

Neparedzētu izdevumu neiekļaušana budžeta plānā

Plānojot savas ikdienas gaitas, neviens nedomā par to, ka varētu notikt kas slikts- pēkšņi sabojājas mašīna, kāds saslimst vai pat paliek bez darba. Tādos brīžos var pārņemt panika, ka nepietiek naudas neparedzētajiem izdevumiem. Tāpēc jācenšas jau laikus sevi pasargāt no šādiem nepatīkamiem pārsteigumiem, budžetā atvēlot vietu neparedzētiem izdevumiem. Tas kalpos kā zināms drošības spilvens brīžos, kad gadījies kas negaidīts.

Netiek veidoti uzkrājumi

Sena un patiesa paruna vēsta: “Ja centu nekrāsi, pie eiro netiksi”. Tāpēc, sastādot ģimenes budžetu, noteikti jācenšas atlikt kādu naudas summu uzkrājumu veidošanai. Uzkrājumi ļaus nopirkt kādu sen kārotu lietu, iekrāt ceļojumam vai jaunai automašīnai. Uzkrājumu veidošana arī ļaus pieaugt kopējai finansiālajai labklājībai.

Netiek noteikts dienas limits tēriņiem

Budžeta veidošanā viens no svarīgākajiem klupšanas akmeņiem nereti ir pareiza izdevumu saplānošana. Protams, kā svarīgākie tiek noteikti obligātie maksājumi un ikmēneša rēķini, tomēr nedrīkst aizmirst arī par ikdienas pārtikas un citu vajadzīgu lietu iegādi. Šajā gadījumā labs palīgs ir noteikt dienas limitu dažādiem tēriņiem, kas gan nav obligāti jāiztērē. Ja dienas limits netiek iztērēts, to var novirzīt uz nākamo dienu vai uzkrājumiem.

Budžetā netiek ierēķināti kredītmaksājumi

Ir gadījumi, kad cilvēki kādu iemeslu dēļ ir izvēlējušies paņemt kādu kredītu. Tādā gadījumā arī kredītmaksājuma atmaksas grafiks obligāti jāiekļauj ģimenes budžetā, lai aizdevums tiktu veiksmīgi atmaksāts. Kredītmaksājuma iekļaušana budžeta plānā arī ļaus veiksmīgāk izvērtēt aizdevuma atmaksas iespējas, kā arī izveidos viegli pārskatāmu kredīta atmaksas grafiku un parūpēsies, lai kāds ikmēneša maksājums netiktu netīšām aizmirsts.

Netiek ierēķināti izdevumi izklaidei ārpus mājas

Veidojot ģimenes budžetu, nereti tajā netiek iekļauti izdevumi izklaidei ārpus mājas. Īpaši, ja budžets tiek veidots ar mērķi sakrāt kādam lielākam pirkumam vai lai izvairītos no liekiem tēriņiem, kur nereti tiek ierēķināta arī izklaide. Tomēr reizi pa reizei vajag atrast iespējas arī kādai izklaides iespējai. Ja šāda izklaide tiks laicīgi iekļauta budžeta plānā, tad tā neradīs sajūtu, ka naudas izklaides pasākumiem neatliek vispār.

Netiek ierēķināti izdevumi mājokļa un/vai automašīnas uzturēšanai

Izdevumi mājokļa un/vai automašīnas uzturēšanai liekas pašsaprotami, tomēr arī tos vajadzētu atsevišķi iekļaut budžeta plānā, lai laicīgi tiem varētu sagatavoties, piemēram, jaunu tīrīšanas līdzekļu iegāde, vai automašīnas riepu nomaiņa un tehniskā apskate.

Budžeta plānošanu uztveram kā smagu darbu

Budžeta veidošana visai ģimenei prasa laiku un rūpīgu kontroli, tomēr paturiet prātā, ka veiksmīgi saplānots budžets ilgtermiņā ļaus uzlabot Jūsu finansiālo situāciju, tādēļ budžeta plānošanu uztveriet nevis kā smagu pienākumu, bet kā ieguldījumu labākai nākotnei.

CreditOn.lv © 2007 - 2024