YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Cik daudz naudas vajadzētu atlikt katru mēnesi?

Iekrājumu veidošana ir ļoti labs ieradums. Cilvēki arvien vairāk tiek mudināti katru mēnesi atlikt konkrētu summu, kas nepieciešama kāda mērķa realizēšanai vai arī kādam neparedzētam dzīves atgadījumam. Tomēr pieredze rāda, ka diezgan liela daļa cilvēku neveido iekrājumus, jo neuzskata to par vajadzīgu. Taču tā nebūt nav. Iekrājumi bieži vien var paglābt no pavisam slikta finansiāla stāvokļa. 

Cik daudz naudas mēnesī nepieciešams iekrāt? Uz šo jautājumu var būt vairākas atbildes, jo nav izstrādāta konkrēta pamācība, kas pateiktu priekša, kā to darīt un cik daudz iekrāt. Galvenokārt tas viss ir atkarīgs no paša cilvēka vēlmēm un iespējām. Raksta turpinājumā atradīsi dažus ieteikumus, kas palīdzēs saprast, cik daudz Tev nepieciešams iekrāt. 

  • Pati vienkāršākā atbilde uz šo jautājumu noteikti ir tāda, ka iekrāt vajadzētu pēc iespējas vairāk. Uzkrājumus nepieciešams veidot dažādiem mērķiem un sapņu piepildīšanai. Piemēram, ceļojumam, izglītības iegūšanai, mājokļa remontam, kā arī kādiem lielākiem pirkumiem. Tāpat iekrāt vajadzētu dažādiem neparedzētiem tēriņiem. Lai varētu iekrāt, pašā sākumā nepieciešams izveidot budžeta plānu. Tev noteikti ir jāredz, kas notiek ar Taviem naudas līdzekļiem, un šis ir vienkāršākais veids, kā to izdarīt. Rūpīgi pieraksti visus savus ienākumus, kā arī tēriņus. Sākumā vari aptuveni izrēķināt, cik daudz naudas Tev būs nepieciešams, lai segtu obligātos ikmēneša maksājumus un cik daudz nepieciešams personīgajām vajadzībām. Vari nedaudz atlikt izklaidei un atpūtai. Pārējo naudu, kas paliek pāri, novirzi iekrājumu veidošanai. 
  • Tiem cilvēkiem, kuriem vispār nav pārliecības, ka viņi spēs kaut nedaudz ietaupīt, iepriekš minētais ieteikums noteikti nepalīdzēs. Tāpēc vajadzētu ņemt vērā ekspertu ieteikumus, kas var palīdzēt sākt veidot iekrājumus. Viens no zināmākajiem ekspertu padomiem ir ietaupīt 10% no ikmēneša ienākumiem. Tas nav pārāk daudz, tāpēc ietaupīt šādu summu nebūs grūti. Ja liekas, ka šī summa ir pārāk maza, tad katru mēnesi no ienākumiem var atlikt 20%.
  • Vislabākais veids, kā saprast, cik daudz naudas nepieciešams iekrāt, ir uzstādīt konkrētus mērķus un aprēķināt, cik naudas nepieciešams, lai tos īstenotu. Tāpat nepieciešams uzstādīt šo mērķu izpildes termiņus. Piemēram, Tu vari noteikt, ka 2 gadu laikā Tev jāizveido iekrājumi, kas ir tik lieli, kā 6 mēnešalgas. Šie iekrājumi var tikt novirzīti, piemēram, darba zaudēšanas gadījumā, vai arī, ja ilgāku laiku nāksies slimot. Ja esi nolēmis, ka vēlies doties ceļojumā, tad tam nepieciešamo summu vari iekrāt, piemēram, gada laikā.

Kad ir skaidri nosprausti mērķi un zināms arī to izpildes laiks, ir viegli izrēķināt, cik daudz naudas nepieciešams atlikt katru mēnesi.

  • Aizdevums

Dzīvē atgadās dažādas situācijas, līdz ar to viss var nenotikt, kā iepriekš plānots. Piemēram, ja esi nolēmis savā mājoklī veikt remontu, tomēr noteiktajā laikā neizdodas iekrāt nepieciešamo summu, tad ir jāmeklē citi varianti. Viens no tiem ir pagarināt krāšanas termiņu, kas ne vienmēr ir patīkamākais, kā arī ne vienmēr tas ir iespējams. Kā otrs variants var tikt izmantota tāda iespēja kā kredītlīnija. Ja tiek izmantots šāds variants, tad jāatceras, ka jāaizņemas atbildīgi un jāizvērtē savas iespējas aizdevumu atmaksāt. 

Gan budžeta plānošana, gan iekrājumu veidošana prasa noteiktu laiku un daudz pūļu, tomēr šīs lietas ir nepieciešamas, lai varētu gūt panākumus finansiālajā jomā. Ja arī Tu esi nolēmis veidot iekrājumus, tad ņem vērā iepriekš minētos ieteikumus. 

CreditOn.lv © 2007 - 2024