YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā vienmēr būt gatavam negaidītiem tēriņiem?

Lai kā arī mēs vēlētos, nelaimes un dažādas ķibeles visbiežāk paredzēt nespējam. Vienīgais, ko varam darīt – tām laicīgi gatavoties. Pielietojot mazliet radošuma un veltot laiku plānošanai, mēs varam sagatavoties gan mazākiem, gan lielākiem neplānotiem tēriņiem. Turpinājumā tuvāk esam apskatījuši konkrētus soļus, kas palīdzēs arī Tev būt gatavam negaidītiem izdevumiem.

Kas ir negaidīti tēriņi?

Pirmkārt, ir svarīgi saprast, kas ierindojas negaidītu tēriņu sarakstā, un kas - nē. Īre, telefons, aizdevumi vai internets noteikti nebūs neplānotas izmaksas, jo ar šiem rēķiniem sastopamies katru mēnesi. Savukārt pie neplānotiem izdevumiem mēs pieskaitām tādus tēriņus, ar kuriem katru mēnesi nesastopamies, un kuri parādās pēkšņi. Turpinājumā esam apkopojuši populārus negaidīto tēriņu veidus, kā arī pievienojām padomus, kā tiem sagatavoties. 

Negaidīti tēriņi - kā tiem sagatavoties?

  1. Pēkšņas veselības problēmas.

Tādas ar medicīnu saistītas izmaksas, kā plānotie ārsta apmeklējumi, zobārsta vizītes vai medikamentu iegāde var tikt laicīgi ieplānoti, un tas nozīmē, ka šiem izdevumiem var laicīgi sagatavoties. Taču, piedzīvojot pēkšņas veselības problēmas, kuru rezultātā nepieciešama steidzama operācija, medikamentu vai tehnisko palīglīdzekļu iegāde, cilvēki parasti sastopas ar neplānotiem tēriņiem, kas rada papildu stresu.

Kā sagatavoties šādām situācijām? Viens no variantiem ir iekrājumu veidošana. Otrs variants ir veselības apdrošināšanas iegāde. Mūsdienās apdrošinātāji piedāvā dažāda veida polises, kas sedz atšķirīgus riskus, tai skaitā, operāciju un citas izmaksas, kas saistītas ar veselību. Izpēti piedāvājumu un, iespējams, izdosies atrast sev piemērotu risinājumu, kas var noderēt ārkārtas situācijā. Un, visbeidzot, ne mazāk svarīgi ir rūpēties par savu veselību, ēdot veselīgi, sportojot un atsakoties no kaitīgiem ieradumiem.

  1. Ar mājdzīvniekiem saistītas ārkārtas situācijas.

Tiem, kuriem mājās ir suns, kaķis vai kāds cits mīlulis, noteikti piekritīs, ka agrāk vai vēlāk mājdzīvnieks kļūst par daļu no ģimenes, tādēļ par viņiem rūpējamies un uztraucamies. Diemžēl gadās tā, ka arī mūsu četrkājainie draugi saslimst vai pat iekļūst negadījumos, kuru rezultātā steidzami nepieciešama ārsta palīdzība. Un tie, protams, ir papildu izdevumi. Turklāt tie, kuriem ir nācies ar to saskarties iepriekš, piekritīs, ka veterinārārsta pakalpojumi nav lēti.

Vai ir iespējams izvairīties no šādiem izdevumiem? Atbilde ir – diemžēl nē. Vienīgais, ko varam darīt, ir pārdomāt to, kāda ir atbildība, paņemot savā aprūpē mājdzīvnieku, un rēķināties ar iespējamiem izdevumiem. Tāpat arī, protams, mājdzīvniekam vajadzīga atbilstoša pārtika un dzīvošanas apstākļi, lai viņš justos labi un būtu vesels. Tāpat kā cilvēkiem, arī dzīvniekiem ik pa laikam nepieciešama profilaktiska apskate. Sagatavoties šādiem izdevumiem varam tāpat, kā jebkuriem citiem, cenšoties atlicināt katru mēnesi kaut nelielu summu iekrājumiem negaidītām situācijām.

  1. Automašīnas remonts.

Ja Tev ir transportlīdzeklis, tad savā budžetā katru mēnesi tam noteikti velti konkrētu summu, piemēram, lai uzpildītu degvielu un segtu citus regulārus izdevumus. Tāpat ik pa laikam nākas arī maksāt par apdrošināšanu, nodokļiem, tehnisko apskati un vasaras vai ziemas riepu maiņu. Taču mēdz gadīties situācijas, kad automašīnai pēkšņi nepieciešams nopietns remonts, kas izmaksā lielu naudas summu. Apzinoties to, ka Tev auto ikdienā ir nepieciešams, šajā situācijā palīdzēt var vai nu personīgie iekrājumi, ja tādi ir, vai arī patēriņa kredīts, kuru pēc tam pakāpeniski var atmaksāt ilgākā laika periodā. Tas palīdzēs mazināt stresu un kalpos kā drošības spilvens ārkārtas gadījumos.

Līdzīgu risinājumu var izmantot arī tad, ja, piemēram, steidzami vajadzīgs mājokļa remonts (plīsusi caurule, tek jumts, jāmaina veļasmašīna un tamlīdzīgi). Ir daudz situāciju, no kurām mēs nevaram izvairīties, taču laicīga plānošana un iespējamo variantu apzināšanās var palīdzēt tās vienkāršāk atrisināt.

CreditOn.lv © 2007 - 2024