YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Dzīve bez plastmasas - vai tas ir grūti?

Vai iespējams dzīvot bez plastmasas laikā, kad viss tiek iepakots plastmasas maisiņos, iepakojumos un pudelēs? Un cik daudz un dažādu lietu tiek ražotas no plastmasas? Miljoniem- sākot no rotaļlietām beidzot ar mēbelēm. Nav brīnums, ka dzīve bez plastmasas liekas teju vai neiespējama. 

Tomēr, pateicoties Zero Waste kustībai, kas iestājas par dzīvi bez atkritumiem, cilvēki arvien vairāk aizdomājas par to, kā savā ikdienā samazināt plastmasas izmantošanu, lai pasargātu gan sevi, gan apkārtējo vidi un dabu. 

Pirmie soļi tuvāk dzīvei bez plastmasas

Ne vienmēr un ne visur iespējams izvairīties no plastmasas, tomēr, ja esat nolēmis savā dzīvē izvairīties no plastmasas, vislabāk sākt ar mazumiņu. Piemēram, iegādājieties auduma maisiņu, kurā salikt iepirkumus, izvairoties no plastmasas maisiņiem. Pievērsiet uzmanību arī produktu iepakojumiem, varbūt iespējams izmantot papīra iepakojumus vai izmantot savus traukus, piemēram, stikla burkas, kurās iepildīt krējumu. 

Ja ikdienā pērkat ūdeni plastmasas pudelē, varat iegādāties pudeli, ko vairākkārt var uzpildīt un paņemt līdzi. Šādā veidā arī ietaupīsiet naudu. Sākumā tas viss var šķist pat nedaudz apgrūtinoši, tomēr ar laiku tas kļūst par patīkamu ieradumu, kas ļauj izvairīties no plastmasas izmantošanas un samazināt arī atkritumu daudzumu.

Mājokļa atbrīvošana no plastmasas

Lai mājokli atbrīvotu dzīvei bez plastmasas, vispirms jāveic krietna revīzija itin visās mājas telpās, lai atbrīvotos no liekajiem plastmasas izstrādājumiem. Tas attiecas gan uz rotaļļietām, gan mēbelēm, gan visdažādākajiem ikdienā lietojamiem priekšmetiem. 

Piemēram, ja gatavojot ēst, izmantojat plastmasas lāpstiņu, nomainiet to ar koka lāpstiņu, Starp citu, virtuves piederumos visbiežāk var sastapt plastmasas izstrādājumus, ko var veiksmīgi aizstāt ar koka piederumiem, piemēram, virtuves dēlīšus, lāpstiņas, bļodas un citas lietas. Arī uzglabāšanas traukus var nomainīt uz stikla traukiem. Starp citu, arī pašu atkritumu tvertni var iegādāties no metāla, tā ne tikai ilgāk kalpos, bet arī būs vieglāk kopjama. 

Lai mājokļa atbrīvošana no plastmasas nesagādātu liekas raizes un pārāk lielus naudas tēriņus, jo reizēm mājokļa labiekārtošanas darbiem tiek ņemts aizdevums, dariet visu soli pa solim un pamazām. Protams, ja rocība to atļauj, varat visu mājokli no liekā atbrīvot vienā reizē. Būs gan prieks par ģenerāltīrīšanu, gan gandarījums par dzīvi brīvu no plastmasas.

Iedvesmai un ieteikumiem padomi no citiem cilvēkiem

Par to, cik grūti un viegli ir pievērsties dzīvei bez plastmasas, ir sarakstīti vairāki blogi un pat grāmatas. Arī internetā var atrast daudzu cilvēku pieredzi par to, kādā veidā viņi pievērsušies bezatkritumu filozofijai un dzīvei bez plastmasas iepakojumiem un izstrādājumiem. 

Šajos informācijas avotos var arī ļoti veiksmīgi smelties iedvesmu un pašpikot idejas, ko ieviest arī savā dzīvē. Protams, izvērtējot, kas tieši no piedāvātā derēs tieši Jums un Jūsu ģimenei. Varbūt arī Jūsu paziņu un draugu rokā ir cilvēki, kas veiksmīgi cīnās ar plastmasas izstrādājumu izmantošanu savā dzīvē, nekautrējieties lūgt padomu arī viņiem!

Iztieciet bez galējībām

Ja esat nolēmis savā dzīvē izvairīties no plastmasas, atcerieties, ka nevajadzētu ļauties fanātismam un krist galējībās. Ne visa plastmasa ir slikta, piemēram, vairākkārt izmantojamie plastmasas trauciņi ir daudz labāki par vienreizlietojamiem plastmasas piederumiem. Arī nepārdzīvojiet, ja sākumā dzīve bez plastmasas šķiet, kā neiespējamā misija. Tikai laiks un pieredze dos vajadzīgās prasmes, lai dzīvotu bez plastmasas izstrādājumiem.

CreditOn.lv © 2007 - 2024