YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Budžeta plānošana: Finanšu padomi vecākiem

Budžeta plānošana: Finanšu padomi vecākiem

Mazuļa ienākšana ģimenē ir liels notikums, turklāt tam ir jāgatavojas jau laiku pirms. Rodas jauna atbildība un jaunas vajadzības. Tam visam līdzi nāk ne tikai satraukums un prieks, bet arī jauni tēriņi, kas abiem vecākiem pavisam noteikti liek pārskatīt savu finansiālo budžetu. Lai ģimenē nebūtu liels finanšu satricinājums līdz ar bērna piedzimšanu, turpmākajā rakstā apskatīsim dažus padomus, kā saglabāt šajā jautājumā komfortu un mieru. 

Prioritātes un iespējas

Bērna gaidīšana ģimenē nereti kļūst par ambīciju - šķiet, ka vajadzēs lielāku automašīnu, lielāku māju, trīs jaunus darbus, tomēr dažkārt, ja paskatās ar vēsu prātu, gan mājoklis, gan automašīna pilnībā apmierinās pirmos gadus jau ar esošo platību un komfortu. Mazulim pirmo dzīves gadu vissvarīgākie ir vecāki, īpaši mamma, nevis lielāks mājoklis, grezna gultiņa vai ceļojumu pārbraucieni. Izvērtējiet abi, kas ir būtiski un kas nav, un pārskatiet finanses ar šādu mierīgu skatījumu. 

Bērna ienākšana ģimenē nenozīmē arī, ka no visa vecākiem ir jāatsakās. Iespējams, jūsu ikdienā ieviesīsies korekcijas, tomēr ne tik kardinālas kā pirmajā satraukumā sķiet. Dažkārt bērnam var nopirkt arī lietotus ratiņus vai paziņas var atdot mazuļu drēbītes, tādejādi ietaupot naudu. 

Kā saprast, vai naudas visam pietiks? Salieciet visu uz papīra- izdevumus un ienākumus. Ja turpmāko pērkamo lietu un vajadzību saraksts ir liels, un visu ikmēneša ienākumi tos nenosegs, tad izejiet sarakstam vēlreiz cauri, iespējams, ir lietas, kuras nav tik svarīgas. Līdz tam piefiksējiet arī savus ikmēneša tēriņus, noteikti ir lietas un pakalpojumi, kuri Tavai ģimenei nav vairs tik svarīgi un aktuāli, un varat no tiem atteikties, tā vietā rodot budžetu mazuļa vajadzībām. Protams, prioritāri izdevumos fiksējiet, cik aiziet tekošajos rēķinos- mājokļa maksājumi, komunālie rēķini, patēriņa kredīts, transports u.tml. 

Uzkrājums nebaltām dienām un neplānotām vajadzībām

Ja šobrīd vēl kā topošie vecāki to nedarāt, tad bērna ienākšana ģimenē visu var apgriezt kājām gaisā. Vajadzību var būt daudz un neplānotas ne tikai mazulim, bet arī jums abiem kā vecākiem, un, ja budžets ir pārdalīts tikai mazuļa vajadzībām, tad ikdienišķas lietas, piemēram, pēkšņs auto remonts, var sagādāt pamatīgas raizes. 

Iesākumā vari atlikt uzkrājumā nelielu summu mēnesī, ko būsi ietaupījis uz kādām aktivitātēm vai tēriņiem. Vislabāk, ja vari atvērt jaunu kontu vai krājkontu. 

Sakārtota kredīvēsture

Ja jums ir patēriņa kredīts, līzingi vai kādas citas parādsaistības, tad izvirziet šo maksājumu atmaksu kā prioritāti. Kad mazulis ienāks ģimenē, tad finanses pirmajā laikā aizplūdīs nemanot, un maksājumi var palikt neatmaksāti, kas var ietekmēt Tavas ģimenes kredītvēsturi. Savlaicīga atmaksa ir svarīga ne tikai tāpēc, lai nebūtu jāmaksā soda procenti par laikā neatmaksātu kredītu, bet arī, lai nākotnē, ja būs kāda lielāka ģimenes vajadzība, jūs varētu atvērt kredītlīniju, paņemt patēriņa kredītu vai citu līdzīgu iespēju. 

Uzkrājums, protams, ir drošības spilvens, tomēr ar visu šo drošības spilvenu var dzīvē gadīties neparedzēti tēriņi, kad šī kredītvēsture būs ļoti būtiska un varēs palīdzēt atrisināt kādu problēmu. 

Ja jums tagad ir kāds aizdevums, tad varat to noformēt arī kā automātisko maksājumu no bankas konta, tādejādi neaizmirstot par to. 

Bērna ienākšana ģimenē noteikti ieviesīs izmaiņas ikdienas paradumos un pirkumos, protams, daudz vajadzību un pirkumu nāks arī klāt. Tomēr tam nav jābūt kā biedējošam brīdim, plānojot nākotni, - fiksējiet tēriņus, uzkrājiet, saprotiet, kas gan jums, abiem kā vecākiem, gan mazulim ir nepieciešams, un tad visu ar saprātu izanalizējiet- vajag vai nevajag!

CreditOn.lv © 2007 - 2024