YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

7 veidi, kā izsekot ikmēneša izdevumiem

7 veidi, kā izsekot ikmēneša izdevumiem

Ja Tavā ikdienā ir sajūta, ka nauda pazūd pati no sevis, tad šo neizskaidrojamo fenomenu apgāzīsim ar skaidrojumiem un padomiem, kā vairākos veidos sekot saviem ikmēneša izdevumiem, jo nauda nepazūd pati no sevis. Lielākoties mēs naudas plūsmu nekontrolējam, tāpēc kādā brīdī var rasties finansiālas problēmas un mokošs periods līdz nākamajai algas dienai. 

Izvērtē, kurš no rakstā minētajiem ikmēneša izdevumu izsekošanas veidiem Tev ir vispiemērotākais, un sāc izmantot to arī praksē!

  1. Vairāki konti

Atver vairākus bankas kontus un algas dienā sadali budžetu pa kategorijām katrā kontā, piemēram, pārtikas konts, kurā pārskaiti konkrētu summu šiem pirkumiem. Tāpat var darīt ar citām ikdienā svarīgām sadzīves kategorijām- obligātie tekošie rēķini, izklaide vai uzkrājums. Sadalot katrā savu paredzēto summu, Tu labāk pārzināsi savu finansiālo stāvokli un sapratīsi, cik daudz vari atļauties tērēt. 

  1. Aplikācijas telefonā

Ir neskaitāmi daudz aplikāciju, kuras piedāvā iespēju kontrolēt un atzīmēt savus ienākumus un izdevumus. Latvijā lielākai daļai banku ir savas aplikācijas, kurās bankas lietotājiem ir iespēja sekot līdzi savām finansēm un tās fiksēt. Atliek tikai izvēlēties sev piemērotāko un simpatizējošāko. 

  1. Ikdienas tēriņu fiksēšana

Iespējams, ka mobilie telefoni un to aplikācijas ir daudz modernākas par Excel un kladītes izmantošanu, tomēr vēljoprojām tā ir lieliska un ērta tēriņu fiksēšanas forma. Tiesa- pašam pēc tam ir jārēķina vai jāpieliek klāt formula, tomēr, ja pats visu patstāvīgi rakstīsi un tas kļūs par ieradumu, tad šī metode nebūt nebūs sliktāka par citām. 

  1. Čeki

Disciplinē sevi un krāj visus čekus- mēneša beigās vari izpētīt, kuri ir tie tēriņi, kuri Tev noteikti nav nepieciešami turpmāk, un varbūt ir kādi liekie tēriņi, kas radušies no paradumiem, kurus vari turpmāk mainīt. Čeku krāšanai, protams, Tev vajadzētu kādu mapīti vai groziņu, un mēneša beigās vari visu čeku izņemšanu un analīzi padarīt par rotaļu.

  1. Konta pārskats

Konta pārskats ir viens no veidiem, kā izpētīt savus tēriņus. Tiesa, šī metode nederēs, ja norēķinies par pirkumiem ar skaidru naudu. Šādā gadījumā ir jāizvēlas vai nu cita tēriņu izsekošanas metode, vai arī jākombinē ar čeku vākšanu, ja ir bijuši maksājumi ar skaidru naudu. 

  1. Budžeta plānotājs

Interneta vidē ir neskaitāmi daudz budžeta plānotāju, kurus vari lejupielādēt savā datorā vai izmantot online sistēmā. Šis budžeta plānotājs var noderēt, kad saņem algu un vēlies sakārtot visus maksājumus pa pozīcijām un saprast, cik brīvo līdzekļu paliek atlikušajam mēnesim. 

  1. Automātiskie maksājumi

Saliec fiksētos maksājumus automātiskajos jeb regulārajos maksājumos savā interneta bankā, tādejādi Tu zināsi, kāda summa kam aiziet katru mēnesi, un par tās apmaksu varēsi neraizēties. Fiksētie maksājumi var būt dzīvokļa īre, līzinga vai kredītlīnijas maksājums, pakalpojumu abonēšanas maksa. Automātiskā maksājuma priekšrocība ir tā, ka pat, ja neesi mājās, vai esi aizņemts- maksājums tiks veikts automātiski no Tava bankas konta, tādējādi maksājumi, kuri ir jāveic obligāti konkretā dienā, netiks kavēti. Piemēram, ja Tev ir jau minētā, kredītlīnija vai līzings, tad kavēta maksājuma dēļ Tev aizdevuma kompānija var aprēķināt soda procentus, bet ja nauda būs novilkta no bankas konta automātiski, tad šāda iespēja nepastāv.

Lai automātiskos maksājumus varētu veikt, Tev attiecīgajā maksājuma dienā ir jābūt naudai uz konta, vislabāk, ja tā ir algas diena vai diena pēc tam (gadījumā, ja alga aizkavējas). Atlikušos tēriņus fiksē un plāno ar kādu no augstāk esošajām metodēm. 

CreditOn.lv © 2007 - 2024