YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

4 naudas tērētāju tipi – Kuram atbilsti Tu?

Naudas tērēšana ir neatņemama cilvēku ikdienas daļa. Tā kā dzīvojam digitālā laikmetā, ir radušies vairāki jauni veidi, kā izmantot algu un iekrājumus. Tajā pašā laikā naudas tērēšanas paradumi ievērojami ietekmē arī mūsu finanšu plānošanu. Eksperti norāda, ka pasaulē ir sastopami vairāki naudas tērētāju tipi, un šajā rakstā aplūkosim četrus no tiem.

1. Skaidras naudas tērēšana.

Šī tipa cilvēki bankas karšu un internetbankas norēķinu vietā izmanto tikai papīra naudas zīmes un monētas. Šī stratēģija ļauj vieglāk sekot līdzi tam, kā naudas daudzums, kas mums pieder, samazinās, maksājot par precēm un pakalpojumiem. Tā rezultātā cilvēki sāk pievērst vairāk uzmanības saviem tēriņiem.

Ja bieži veic impulsīvus pirkumus un nespēj atturēties no dažādu akciju vai atlaižu izmantošanas, šī skaidras naudas izmantošanas stratēģija ir noderīgs veids, kā sekot līdzi saviem izdevumiem un iemācīties izvērtēt, kuri pirkumi ir vērtīgāki un no kuriem iespējams atteikties.

2. Aploksnes tipa naudas tērēšana.

Līdzīgi kā iepriekšējā punktā, arī šī stratēģija ietver tikai skaidras naudas izmantošanu norēķinos. Taču šajā gadījumā izmaksas tiek iedalītas kategorijās. Pieejamais naudas daudzums tiek sadalīts konkrētās summās un ievietots, piemēram, aploksnēs, un katra no tām tiek apzīmēta ar konkrētu mērķi – pārtikas iegāde, dzīvokļa īre, degviela, dāvanas, izklaide utt. Jāraugās, lai mēneša ietvaros iekļautos summā, kas pieejama katrā no aploksnēm, nedzīvojot pāri saviem līdzekļiem.

Lai arī mūsdienās, kad liela daļa norēķinu tiek veikti internetā, šī metode šķiet mazliet vecmodīga, tas ir efektīvs veids, kā atgūt kontroli pār saviem līdzekļiem, ja nepieciešams apgūt disciplīnu naudas tērēšanā. Šo metodi, protams, iespējams, īstenot arī citā veidā, pierakstot visas izmaksu kategorijas uz papīra vai saglabājot digitālā formātā, un pēc tam sekot līdzi tam, lai naudas daudzums internetbankā sakristu ar plānoto.

3. Tērēšana tiešsaistē.

Atšķirībā no aplokšņu metodes, tiešsaistes tērēšanas tipa cilvēki izmanto modernās tehnoloģijas, piemēram, internetbanku, iepirkšanos interneta veikalos, apmaksu ar PayPal. Galvenais uzsvars šajā gadījumā tiek likts uz to, ka dažādu preču un pakalpojumu iegāde notiek tiešsaistē, nevis tradicionālajos veikalos. Mūsdienās internetā iespējams iegādāties teju visu – sākot ar apģērbiem un apaviem, beidzot ar finanšu pakalpojumiem. Svarīgākais šajā gadījumā ir sekošana līdzi savām izmaksām. To iespējams izdarīt gan, izmantojot banku piedāvātos budžeta plānošanas rīkus, gan arī aplikācijas, kas ļauj vieglāk saprast, kam tērē naudu.

4. Tērēšana tikai galvenajām vajadzībām.

Šī stratēģija ietver naudas līdzekļu novirzīšanu tikai primārajām vajadzībām, piemēram, pārtikai, transportam, īrei un komunālajiem maksājumiem. Lai saprastu, kā sadalīt savus izdevumus šādā veidā, ir vērts izveidot divus sarakstus. Vienā no tiem atzīmēt savas vajadzības un otrā – vēlmes.

Šī tērēšanas stratēģija var palīdzēt gadījumos, kad nepieciešams atbrīvoties no finansiālām saistībām. Piemēram, ja Tev ir kredītlīnija, to noteikti vajadzētu atzīmēt vajadzību sarakstā. Savukārt, piemēram, jauns dīvāns ierindotos vēlmju sarakstā.

CreditOn.lv © 2007 - 2024