YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kur visdrošāk glabāt savu naudu?

Veidojot iekrājumus tālejošiem mērķiem, vienmēr kļūst aktuāls jautājums - kur tad visdrošāk un izdevīgāk to ieguldīt? Citi šajos jautājumos paļaujas tikai uz banku pakalpojumiem, bet citi - izvēlas uzkrāt līdzekļus mājas apstākļos. Protams, šajos jautājumos paļaujoties uz banku pakalpojumiem, iespējams sevi disciplinēt un vienlaikus arī papildus nopelnīt, noguldot tos ar konkrētu procentu likmi, turklāt šos līdzekļus būs grūtāk iztērēt, ļaujoties mirkļa iegribām. Bet, glabājot skaidras naudas līdzekļus mājas apstākļos, vienmēr būs pieejama finansu rezerve, kas noderēs negaidītās situācijās.

Kādi tad ir drošākie naudas glabāšanas veidi un kādas ir to priekšrocības, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

Uzkrājumi mājās

Glabājot naudas līdzekļus mājās, jāapbruņojas ar pacietību un pašdisciplīnu. Vienmēr jārēķinās ar to, ka vienmēr pieejamie brīvas naudas līdzekļi var radīt kārdinājumu tos iztērēt, ļaujoties mirkļa iegribai un veicot kādu iepriekš neplānotu pirkumu. Tāpēc ļoti svarīgi ir glabāt to drošā un nepieejamā vietā, lai nerastos vēlme tos izmantot. Vietas izvēle no svara ir arī praktisku apsvērumu dēļ, piemēram, jo neordinārāka vieta izvēlēta naudas līdzekļu glabāšanai, jo lielāka iespējamība, ka tai nepiekļūs arī nepiederošas personas.

Pirms veidot iekrājumus mājās, rūpīgi jāapsver un jāizplāno to papildināšanas noteikumi un gadījumi, kad tos drīkst tērēt. Piemēram, labs veids, kā sākt veidot uzkrājumus ir sevis atalgošanas sistēma, kurā par katru labi paveikto darbu tiek atlikta konkrēta skaidras naudas summa. Skadri definēti uzkrātās naudas tērēšanas noteikumi palīdzēs tos neiztērēt gadījumos, kad bez tā itin labi būtu iespējams arī iztikt. Piemēram, naudas līdzekļus drīkst tērēt tikai gadījumos, kad nepieciešams aizdevums automašīnas remontam, komunālo maksājumu veikšanai vai citiem prioritāriem maksājumiem.

Termiņnoguldījums

Šis naudas uzglabāšanas veids būs piemērots tiem, kas līdzekļus plāno iekrāt kādam tālejošam mērķim. Izvēloties šo naudas glabāšanas veidu, jārēķinās ar to, ka līdzekļi tiek noguldīti uz konkrētu periodu, kura laikā tie nebūs brīvi pieejami, toties tie nesīs arī peļņu, noguldījuma procentu veidolā.

Lai piekļūtu naudas līdzekļiem pirms noguldījuma termiņa beigām, jārēķinās ar papildus izdevumiem, jo par to tiks piemērtota komisijas maksa. Tomēr šis ir viens no drošākajiem naudas līdzekļu uzglabāšanas veidiem, kas vienlaikus arī disciplinēs, kā arī radīs papildus ienākumus.

Seifa īre bankā

Šo naudas un vērtslietu uzglabāšanas veidu var droši izvēlēties gan īstermiņa, gan ilgtermiņa mērķu sasniegšanai. Šajā gadījumā par konkrētu mēneša vai gada maksu, līdzekļus iespējams noglabāt drošā, apsargājamā seifā un piekļūt tam jebkurā sev ērtā laikā. Turklāt banka uzņemas atbildību par tajā noglabātajiem naudas līdzekļiem, vērtspapīriem un lietām, nodrošinot tiem augstākās klases drošību un apsardzi.

Krājonta atvēršana

Gan ilgtermiņa, gan īstermiņa mērķu sasniegšanai noderēs arī krājkonta atvēršana kādā no bankām. Šajā gadījumā uzkrātie līdzekļi glabāsies atsevišķi no ikmēneša un ikdienas naudas līdzekļiem, bet tiem būs vieglāk piekļūt nekā tiem līdzekļiem, kas noguldīti termiņnoguldījumā.

Krājkontā uzkrātajiem līdzekļiem varēs piekļūt jebkurā sev ērtā laikā, bet par to būs iepriekš jābrīdina bankas darbinieki. Arī krājkontā noguldītie līdzekļi nesīs papildus ienākumus, jo parasti tie tiek noguldīti ar procentu likmi, kuras apmērs atkarīgs no banku piedāvājuma.

Šis naudas glabāšanas veids būs piemērots tādiem uzkrājumiem, kas neprasa konkrētu mēneša iemaksas apmēru. Krājontā būs iespējams iemaksāt jebkuru summu pēc izvēles, tomēr jāatceras, ka iekrātos līdzekļus nevarēs tērēt uzreiz un nekavējoties. Lai piekļūtu krājkontā esošajiem līdzekļiem, par to iepriekš vienmēr būs jāinformē banka un jāsaskaņo paredzamās summas apmērs.

CreditOn.lv © 2007 - 2024