YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Ko Tev vajadzētu zināt par iekrājumiem?

Iekrājumus ilgtermiņa vai īstermiņa mērķu sasniegšanai diemžēl neveido visi. Iemesli mēdz būt visdažādākie, tomēr visbiežāk tam pamatā ir tas, ka nepiek pievērsta īpaša uzmanība sava budžeta plānošanai.

Plānojot un balansējot savu ikmēneša budžetu, iespējams ne tikai to līdzsvarot, bet arī veidot iekrājumus, kas noderēs gadījumos, kad citādi būtu nepieciešams aizdevums kādu neplānotu maksājumu veikšanai.

Ja finansiālas problēmas piemeklē regulāri, vajadzētu apsvērt savus tērēšanas paradumus, kas visbiežāk ir pie vainas tam, ka uzkrājumus veidot ir grūtāk. Tos mainot un rūpīgi samērojot savus ikmēneša ienākumus ar izdevumiem, būs daudz vienkāršāk veidot arī iekrājumus ne tikai īstermiņa, bet arī ilgtermiņa mērķiem. Kādi tad ir iekrājumu veidi un kurus no tiem labāk izvēlēties, lai uzglabātu savus iekrājumus droši un - pat izdevīgi, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

Izdevumu plānošana iekrājumu veidošanai

Lai veidotos iekrājumi, nepietiks ar stabiliem ikmēneša ienākumiem vien. Svarīgi ir sabalansēt savu budžetu tā, lai ienākumi būtu līdzsvarā vai pat pārsniegtu ikmēneša budžetu. Tādēļ ikvienam, kas gatavojas iekrājumu veidošanai, būtu ieteicams rūpīgi izvērtēt savus tēriņus un apzināt kategorijas, kurās līdzekļi tiek tērēti neapdomīgi.

Labs veids, kā to panākt, ir visu pirkumu čeku saglabāšana un vēlāka to pārskatīšana. Šādā veidā uzzināsi, kurās izdevumu kategorijās tērē par daudz līdzekļu, un kurās iespējams ietaupīt vēl vairāk.

Digitālā krājkasīte

Vairākas Latvijas bankas piedāvā šo iekrājumu veidošanas rīku, kas ir bezmaksas un pieejams jebkuram interesentam. Turklāt šis risinājums būs labs iesācējiem un tiem, kam iekrāt līdzekļus mājas apstākļos ir grūtāk, jo pārlieku bieži rodas kāre tos iztērēt. Šajā gadījumā par katru veikto bezskaidrās naudas darījumu kopējais summas apmērs tiek noapaļots līdz veselajam eiro, piemēram, ja veiksi maksājumu, kura kopsumma ir 5,35 Eur, līdz apaļajiem eiro atlikusī summa 0,65 apmērā nonāks atsevišķā krājkontā.

Jo vairāk bezskaidras naudas norēķinu veiksi mēneša laikā, jo lielāks veidosies arī iekrājumu apmērs.

Iekrājumu veidošana mājās

Šis ir ierasts veids, kā iekrāt līdzekļus maziem un nelieliem mērķiem, tomēr jāatceras, ka līdzekļu uzglabāšanai jāizvēlas citiem nepieejama glabāšanas vieta. Uzkrātos līdzekļus nebūtu ieteicams glabāt acu priekšā, lai izvairītos no kārdinājuma tos nedaudz patērēt. Tāpēc būtu ieteicams strikti definēt gadījumus, kad iekrātajiem līdzekļiem ir atļauts piekļūt, piemēram, neplānoti tēriņi automašīnas apkopei, sadzīves tehnikas iegādei vai kā aizdevumu brīžos, kad pietrūkuši naudas līdzekļi līdz nākamajai algas dienai.

Turklāt naudas krāšana mājas apstākļos neprasa konkrētas iemaksas, kas būtu jāveic katru mēnesi. Brīžos, kad finansiālais stāvoklis to neaļauj, to var arī nepapildināt. Tomēr gadījumos, kad aizdevums ir paņemts no saviem iekrātajiem līdzekļiem, to nekad nevajadzētu aizmirst atlikt vietā.

Krājkonts

Lai iesāktu veidot nopietnākus uzkrājumus, lieti noderēs atsevišķa krājkota atvēršana. Šis iekrājumu glabāšanas veids būs piemērots gan īstermiņa, gan ilgtermiņa mērķu sasniegšanai, un iemaksājamo līdzekļu daudzumu var izvēlēties pēc saviem ieskatiem un iemaņām.

Bankā noguldītie iekrājumi līdztekus nesīs arī finansiālu labumu, jo ieguldītajai summai parasti tiek aprēķināta mēneša vai gada procentu likme. Tās apjoms un paredzētie papildus ienākumi būs atkarīgi no ieguldītās summas, procentu likmes un uzglabāšanas termiņa. Tomēr jāatceras, ka šādā veidā noguldītiem uzrājumiem būs nedaudz apgrūtināta piekļūšana, jo tas vienmēr jādara saziņā ar bankas pārstāvjiem un iepriekšēju brīdināšanu.

Termiņnoguldījums

Ja ir pieņemts lēmums veidot iekrājumus ilgtermiņa mērķim, tad pareizā izvēle būs termiņnoguldījums, kurā uz konkrētu laika sprīdi gan līdzekļi nebūs pieejami, toties nesīs fiksētas procentu likmes. Protams, likmes apmērs būs atkarīgs no iekrāto līdzekļu apjoma, noguldīšanas termiņa un procentu likmes apmēra.

Tomēr, pirms noguldīt visus iekrājumus termiņnoguldījumā, vienmēr būtu jāatceras, ka tiem piekļūt nebūs iespējams visu termiņnoguldījuma laiku, un to ātrāka izņemšana paredzēs komisijas maksu.

CreditOn.lv © 2007 - 2024