YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Ko darīt, ja neproti plānot budžetu?

Ja bieži vien pietrūkst finansiālu līdzekļu līdz nākamajai algas dienai un finansiālas problēmas piemeklē salīdzinoši regulāri, iespējams, nopietni jāpārvērtē savi tērēšanas paradumi un nopietnāk jāpievēršas sava budžeta līdzsvarošanai.

Bieži vien finansiālu problēmu pamatā ir neapdomīgi veikti pirkumi un ļaušanās mirkļa iegribu apmierināšanai, piemēram, palutinot sevi ar jaunu apģērba kārtu un iegādājoties kādu luksusa preci izpārdošanā. Tomēr tieši šī ļaušanās mirkļa impulsiem nereti mēdz ietekmēt arī visa atlikušā mēneša budžetu. Kā no tā izvairīties, sākt iepirkties gudri un līdzsvarot savu finanšu situāciju tā, lai līdzekļu ne tikai pietiktu līdz pat algas dienai, bet veidotos arī iekrājumi, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

Apdomīga iepirkšanās

  • Lai nostabilizētu savu finanšu situāciju, ļoti vēlams ir apzināt savas kļūdas, kas saistītas ar līdzekļu tērēšanu un iepirkšanos. Sevišķa vērība jāpievērš sfērām, kurās visbiežāk sanāk ļauties cenu vai akciju vilinājumam un iegādāties ko neplānotu. Tāpēc ļoti svarīgi pirms katras iepirkšanās sastādīt ieprikuma sarakstu, šādā veidā sevi disciplinēsi un atturēsi no ļaušanās atlaižu un akciju vilinājumam.
  • Iepirkšanās laikā nebūtu ieteicams atkāpties no sarakstā minētajām precēm. Lai to izdarīt būtu vieglāk, dodoties uz lielveikalu, ieteicams ņemt līdzi tieši tik skaidras naudas līdzekļu, cik esi paredzējis tērēt nepieciešamo preču iegādei. Veicot norēķinus ar kredītkarti, būs daudz grūtāk kontrolēt naudas plūsmu, toties, norēķinoties skaidrā naudā, psiholoģiski vieglāk ir uztvert to, ka nauda tiek izdota, tāpēc, šādā veidā norēķinoties, tiek tērēts mazāk un apdomīgāk.
  • Ja bieži vien dodies uz lielveikaliem tikai pastaigas pēc vai lai iepazītos ar akcijas piedāvājumiem, pārstāj to darīt! Tā vietā dodies uz veikaliem tikai tajā gadījumā, kad kaut ko iegādāties patiešām ir nepieciešams.
  • Lai atturētu sevi no pārsteidzīgu pirkumu veikšanas, sāc ievērot 24 stundu principu. Piemēram, kad veikala plauktos ieraugi preci, ko vēlies iegādāties, bet, kas pārsniedz finansiālās iespējas, dod sev laiku apdomāties līdz nākamajai dienai. Ja arī pēc 24 stundām savas domas neesi mainījis un vēlies preci iegādāties, tikai tad dodies atpakaļ uz veikalu un veic pirkumu.

Izdevumu uzskaite

Labs veids, kā apzināt un ierobežot savus tēriņus, ir visu pirkumu čeku saglabāšana. Šādā veidā vislabāk un uzskatāmāk pārliecināsies par tām kategorijām, kurās savus līdzekļus tērē neapdomīgi, un varēsi savus izdevumus tajās ierobežot.

Rūpīgu izdevumu uzskaiti vislabāk ir uzsākt dienā, kad saņem galvenos mēneša ienākumus. Uzskatāmi pieraksti savu ienākumu apmēru, no tā atskaiti neatliekamo maksājumu kopsummu, piemēram, dzīvokļa īres pakalpojumus, komunālos un telekomunikāciju maksājumus. Summu, kas atlikusi pēc prioritāro maksājumu veikšanas, vari uzskatīt par brīvajiem līdzekļiem. Sadalot tos vienmērīgās daļās un saskaitot savus ikdienas tēriņus, būs vieglāk līdzsvarot budžetu un veikt tikai tos pirkumus, kas patiesi ir nepieciešami, un ieturēties nedēļai atvēlēto finanšu ietvaros.

Iekrājumu veidošana

Ja rūpīgi kontrolēsi savus izdevumus un tos uzskaitīsi, radīsies iespēja pakāpeniski sākt veidot arī iekrājumus. Iesākumā summai nav jābūt lielai, jo var sākt ar mazumiņu. Tomēr iekrājumu veidošana palīdzēs gadījumos, kad citādi būtu nepieciešams aizdevums, piemēram, patēriņa kredīts internetā, kādam neplānotam maksājumam, piemēram, sadzīves tehnikas vai automašīnas remontam.

Lai iekrājumus veidot būtu vienkāršāk, izdomā pats savu sistēmu, piemēram, kuros gadījumos iekrājumu summu papildini un - kuros ir atļauts tos izmantot. Ja iekrājumus sanācis patērēt, nekad nevajadzētu aizmirst iztrūkstošo summu atlikt atkal atpakaļ, šādā veidā sevi nodrošināsi ar konkrētu naudas summu, kas noderēs nebaltai dienai.

Ja iekrājumus plānots iztērēt kādam tālejošākam mērķim, piemēram, ceļojumam uz siltajām zemēm, varēsi sevi motivēt, ja uzskatāmā vietā izvietosi sava sapņu galamērķa fotogrāfiju. Šādā veidā būs vieglāk noturēties pretim kārdinājumam iekrātos līdzekļus iztērēt priekšlaicīgi, jo mērķis būs vizualizēts.

CreditOn.lv © 2007 - 2024