YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā taupīt naudu un ēst veselīgi?

Mēs bieži dzirdam un lasām padomus, kā taupīt naudu. Paši populārākie no tiem ir plānot pirkumus, organizēt svētkus pašu spēkiem, dot priekšroku mājās gatavotiem veselīgiem ēdieniem un, protams, neiet uz veikalu izsalkušiem.

Un tomēr pārtika ir jāpērk un pēc tās jāiet uz veikalu vai uz tirgu, bet arī šeit ir savi noslēpumi un triki, lai naudu tērētu racionāli un pārdomāti.

KO ŅEMT VĒRĀ PIRMS DOTIES IEPIRKTIES?

Protams, visu pamatu pamats ir plānošana un sarakstu sagatavošana. Iesakām ieviest sarakstu ar produktiem, kurā atzīmēt tos produktus, kuri tiek izmantoti visbiežāk. Tas gan paātrinās prikumu plānošanu, gan arī pasargās no spontāniem pirkumiem, kad kādus produktus iegādāsies emociju iespaidā. Lai taupītu laiku, iepirkumu sarakstu Tu vari veidot arī savā viedtālrunī ar šo vienkāršo aplikāciju.

Tirdziņš ar dārzeņiem un augļiem Ja esi nolēmis iepirkties tirgū, tad centies tur ierasties darbadienas vakarā – daudzi augļi un dārzeņi būs nocenoti, un ja Tev tos vajag ievarījumam vai sautējumam, tad Tev būs iespēja ietaupīt nedaudz vairāk naudas.

Pastkastē vienmēr būs kāds lielveikala īpašo piedāvājumu katalogs. Ja tā nav, tad apmeklē populārāko lielveikalu mājaslapas (Rimi, Maxima u.c.) un iepazīsties ar akcijas precēm. Ieplāno ēdienkartē izmantot kādu produktu, kam šobrīd ir speciālā cena. Un atceries, ka Tu vari iegādāties lielākus iepakojumus un pārējo, ko nepatērē uzreiz, iesaldēt.

Tagad, kad Tev ir produktu saraksts un informācija, kurā veikalā tos vari iegādāties ar atlaidi, ieplāno laiku, kad doties iepirkties. Centies izvairīties iet uz veikalu, kad esi steigā, noguris vai izsalcis. Aizej tad, kad esi atpūties, paēdis un gatavs mierīgā tempā iziet (nevis izskriet) cauri veikalam.

KĀ PAREIZI IZVĒLĒTIES IZDEVĪGĀKOS PRODUKTUS?

Esi lielveikalā? Tad atceries, ka veikala zīmolu preces nav sliktākas par pazīstamo zīmolu precēm un parasti ir lētākas, it īpaši tas attiecās uz tādiem produktiem kā cukurs, graudaugu produkti, piens, biezpiens u.c.

Runājot par graudaugu produktiem, izvērtē, vai nav izdevīgāk nopirkt lielāko iepakojumu. Noteikti salīdzini cenu par 1 kilogramu un vēlāk nodrošini tiem pareizos glabāšanas apstākļus. Arī garšvielas ir lētāk pirkt mazajos polietilēna maisiņos, nevis stikla burciņās. Tu vienmēr vari savus iemīļotos stikla trauciņus aizpildīt vēl un vēl.

Pērkot vistu, dod priekšroku veselam putnam. Pirmkārt, tas tiek biežāk tirgots ar atlaidi, otrkārt, kaulus var droši izmantot buljonā.
Arī citu gaļu, īpaši ja tās derīguma termiņš tuvojas beigām, var nopirkt ar ievērojamu atlaidi. Pagatavo uzreiz un būsi ietaupījis!

MŪSU PADOMI ĀTRAM, EKONOMISKAM UN VESELĪGAM ĒDIENAM

Iegādājies sezonas zaļumus – dilles, baziliku, kinzu – un to atlikumus iesaldē. Piemēram, kinzas un pētersīļu kātiņi satur tik pat daudz garšas un smaržas kā lapiņas. Sagriez un iesaldē tos līdz ziemas mēnešiem, un liec klāt pie zupām, sacepumiem un sautējumiem.

Arī dārzeņu pārpalikumus nemet ārā. Novītušus burkānus, selerijas un papriku sagriez gabaliņos un iesaldē. Iesakām dārzeņus iesaldēt nelielās porcijās, lai būtu vieglāk izmantot vienas ēdienreizes pagatavošanā. Tos droši liec zupās, omletēs, mērcēs un sautējumos. Sanāks ātras un veselīgas vakariņas, pusdienas, brokastis.

Burkānu čipsi Ja Tev garšo uzkodas un nevari iedomāties kinovakaru bez čipšiem, iemācies tos gatavot pats. Viegla un arī veselīga recepte ir žāvēti āboli, tiem vari likt klāt kanēli ar cukuru vai arī medu. Vēl vari pamēģināt pagatavot burkānu čipsus.
Tas pats attiecās arī uz musli batoniņiem, jo visas sastāvdaļas ir nopērkamas veikalā, pie tam lētāk. Izvēlies sastāvdaļas un uz priekšu!


UZTVER ŠO KĀ SPĒLI

Pats galvenais, par ko bieži neraksta, ir noskaņojums. Sākumā var būt grūti pierast pie sarakstu sastādīšanas un jaunu produktu kombinēšanas, nerunājot par pašu pagatavošanu. Taču uztver šo kā spēli, kuras rezultātā iegādāsies kvalitatīvāku pārtiku, ietaupīsi naudu un būsi paēdis veselīgu ēdienu.

Jebkurš - arī Tu - vari izgudrot savu recepti un pārsteigt radus vai draugus, kā arī ievietojot to Instagram kontā, saņemt vēl lielāku atbalstu. Nekad nevar zināt, varbūt ēdiena gatavošana būs Tava jaunā aizraušanās un pat naudas pelnīšanas avots. Vairāk par to, kā Tu vari nopelnīt naudu ikdienā, lasi mūsu blogā.

CreditOn.lv © 2007 - 2024