YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā plānot personīgo budžetu 2019.gadā?

Kā plānot personīgo budžetu 2019.gadā?

Mājsaimniecības budžets ir plāns, kas detalizētā veidā apkopo ienākumus un izdevumus, lai Tu varētu skaidri saprast, kādi ir Tavi tērēšanas paradumi, un kur aizplūst nauda. Ja Tu stingri ievēro savu plānoto budžetu, Tu ne tikai saglabāsi finansiālo stabilitāti, bet arī, visticamāk, varēsi sākt iekrāt naudu saviem mērķiem vai vienkārši neplānotām situācijām. šajā rakstā esam sagatavojuši ceļvedi personīgā budžeta sastādīšanai.

Ieplāno brīvu laiku un nesteidzies

Lai sāktu strādāt pie personīgā vai visas ģimenes kopējā budžeta, Tev jāatvēl vismaz stunda sagatavošanās darbiem. Turklāt, ja darīsi to steigā, pastāv iespēja pieļaut kļūdas.

Sākumā būtu ieteicams apkopot dokumentus par vismaz pēdējiem trim mēnešiem, kas Tev varētu noderēt:

  • Bankas kontu izraksti;
  • Kredītkaršu rēķini;
  • Komunālo maksājumu rēķini;
  • Telefona un interneta rēķini;
  • Maksājumu čeki;
  • Citu ienākumu un izdevumu apliecinājumi.

Apkopo savus ienākumus

Apkopo visu iepriekš minēto informāciju vienkāršā tabulā. Vari izmantot parastu papīra lapu vai, piemēram, Excel dokumentu. Pievērs uzmanību saviem regulārajiem ienākumiem, pēc tam pievieno neregulāros peļņas avotus, ja tādi ir. Saskaitot to visu kopā, iegūsi summu ar kopējiem ienākumiem, piemēram, pēdējo trīs mēnešu laikā un varēsi pat aprēķināt vidējo nopelnīto summu, lai varētu saprast, ko gaidīt turpmāk, ja vien Tavā dzīvē nav plānotas pamatīgas pārmaiņas.

Aprēķini regulāros un obligātos izdevumus

Nākamais solis ir to izdevumu apkopošana, kurus Tu sedz katru mēnesi. Lai atvieglotu budžeta plānošanu, ieteicams sadalīt šīs izmaksas kategorijās. Tev var izveidoties sekojošas sadaļas: mājokļa īre, komunālie maksājumi, pārtika, bērnu aprūpe, auto, saimniecības preces, apģērbs un apavi, patēriņa kredīts, izklaide, medicīna un citas. Informāciju par šīm izmaksām vari iegūt izpētot bankas izrakstus, rēķinus, čekus un citus maksājumus apstiprinošus dokumentus. Tas nozīmē, ka turpmāk Tev čeku saglabāšana pēc pirkuma veikšanas, būs obligāta.

Pēc tam, kad viss apkopots, saskaiti izdevumus par pēdējiem trim mēnešiem, bet pēc tam atņem no kopējiem ienākumiem. Tas parādīs summu, kas parasti tiek novirzīta neplānotiem maksājumiem, pirkumiem un arī iekrājumiem.

Pārskati pārpalikušo summu izlietojumu

Lai saprastu, kur Tu novirzi savus ienākumus, ir jāņem vērā tas, kādam mērķim pēdējos mēnešos esi tērējis summu, kas palikusi pāri, no ienākumiem atņemot regulāros izdevumus. Vai Tu iegādājies apģērbu un apavus? Jaunu sadzīves tehniku? Devies izklaidēties vai varbūt novirzīji šo naudu iekrājumiem? Var gadīties, ka šajā brīdī atklājas arī nepatīkami jaunumi – Tu tērē vairāk nekā pelni, proti, pārpalikuma nav. Tas nozīmē, ka turpmākā budžeta plānošana ir tik nozīmīga, kā vēl nekad, jo tā Tev palīdzēs atgūt finansiālo stabilitāti.

Izveido iespējamo budžetu nākamajam mēnesim

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, pieņemsim, ka tagad ir izveidota tabula, kurā apkopoti pēdējo trīs mēnešu ienākumi, regulārie izdevumi un pārpalikušās naudas izlietojums, kas salikts pa kategorijām. Ir pienācis laiks veidot jauno budžeta plānu nākamajam mēnesim, ņemot vērā iegūto informāciju. Centies būt reāls, plānojot savus ienākumus un izdevumus.

Ņem vērā arī to, aptuveni, cik liela summa Tev varētu palikt pāri pēc regulāro izmaksu segšanas. Laicīgi izlem, kādam mērķim to plāno tērēt. Finanšu eksperti iesaka vismaz nelielu daļu ienākumu katru mēnesi novirzīt iekrājumiem, lai radītu papildu drošības sajūtu.

Seko līdzi budžeta plāna izpildei

Tas, ka esi izveidojis budžeta plānu nākamajam mēnesim, ir apsveicami, taču pats grūtākais vēl ir priekšā – ievērot šo plānu. Lai to izdarītu, vismaz reizi nedēļā pārskati budžetu, lai izvērtētu, kā Tev sokas. Novēlam veiksmi!

CreditOn.lv © 2007 - 2024