YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā pareizi plānot personīgo budžetu 2020.gadā?

Veiksmīgs budžets ir itin visu finansiālo panākumu atslēga. Ja vēlaties šajā gadā iegūt lielāku kontroli pār saviem izdevumiem un sasniegt personīgos finanšu mērķus, Jums tūlīt pat jāsāk pareizi plānot personīgo budžetu.

Lai to izdarītu, jāievēro vairāki vienkārši soļi:

Definējiet, kādēļ Jums tas nepieciešams

Lai gan budžeta veidošana vienmēr ir pareizs lēmums, pirms tam nepieciešams definēt iemeslus, kādēļ Jums tas nepieciešams. Izvirzītajiem iemesliem jābūt konkrētiem, jo tie ietekmēs visu turpmāko procesu. Daži no populārākajiem iemesliem:

  • Vēlme ietaupīt;
  • Vēlme izvairīties no impulsīviem pirkumiem;
  • Aizdevumi – to atmaksa;
  • Virzība uz ilgtermiņa finanšu mērķiem;
  • c.

Lai gan šajā gadījumā varētu šķist, ka domāt par to ir muļķīgi, tā nav! Šie iemesli ietekmē budžetu un Jūsu rīcību ar finansēm vistiešākajā veidā, tādēļ attiecieties pret tiem nopietni!

Izanalizējiet pašreizējos tēriņus

Lai varētu plānot budžetu pēc iespējas reālistiskāk, Jums konkrēti jāzina, kādi ir Jūsu pašreizējie tērēšanās paradumi. Ja budžets netiks plānots reālistiski, tas nebūs nekas vairāk kā tikai vēlmju saraksts. Šī iemesla dēļ nepieciešams sekot līdzi ienākumiem.

Sekojiet līdzi saviem ienākumiem

Izveidojiet vienkāršu sarakstu ar mēneša laikā veiktajiem izdevumiem un ienākumiem. Ja esat pašnodarbināta persona vai Jums ir kādi citi papildu ienākumu avoti, noteikti piefiksējiet arī tos. Tas palīdzēs saprast, kādas ir Jūsu vispārējās finanses.

Jūs varat sākt plānot personīgo budžetu tikai tad, kad zināt savu finanšu kopējo apjomu.

Apkopojiet regulāros, svarīgākos izdevumus

Apkopojiet visus savus regulāros izdevumus, tādus kā rēķini, transports, jebkāda veida abonementi, utt. Šīs summas dažādos laika posmos var nedaudz atšķirties, taču tās jāmaksā regulāri, tādēļ tās ir prioritārās izmaksas.

Kad būsiet to izdarījuši, sapratīsiet, kur paliek Jūsu nauda, cik daudz no tās varat veltīt citiem tēriņiem, cik varat ietaupīt.

Uzstādiet personīgos finanšu mērķus

Lielākā daļa cilvēku, kas plāno finanses, dara to tādēļ, ka vēlas kontrolēt savas naudas plūsmu un ieguldīt finanses konkrētā mērķī. Tas parasti ir saistīts ar lielu finanšu mērķu sasniegšanu, piemēram:

  • Mājas iegādi;
  • Jauna transportlīdzekļa iegādi;
  • Krājumu veidošanu augstskolai;
  • Krājumiem atvaļinājumam.

Tikai tad, kad esat definējis mērķus, varat saskaņot savu budžetu ar šo mērķu sasniegšanu. Lemjot par to, cik liela summa ir jānovirza katra mērķa sasniegšanai, esiet konkrēts - definējiet to nevis tādā veidā, ka ‘’Es vēlos nopirkt māju’’, bet gan nolemiet konkrētu summu, ko regulāri atlikt malā, lai iegādātos māju. Šajā gadījumā atcerieties, ka nedrīkstat ietaupīt uz obligāto maksājumu (tādu kā patēriņa kredīts vai komunālie pakalpojumi) pamata!

Esiet reālistisks

Jebkuram cilvēkam ir obligātie maksājumi un arī primārās vajadzības, uz kuru rēķina nedrīkst taupīt! Lai arī kā Jūs censtos pieturēties pie sava budžeta plānošanas un sasniegt savus finansiālos mērķus, ik pa laikam tas neizdosies. Ņemiet vērā, ka tas ir tikai normāli un centieties pēc iespējas ātrāk atgūties plānotajā ritmā. Neplānoti izdevumi, diemžēl, pārsteidz mūs nesagatavotus, tādēļ esiet reālistiski un sadzīvojiet ar to!

Izlemiet, kā veidosiet budžetu

Pēdējais solis ir izlemt, kā tieši sekosiet līdzi savām finansēm un veidosiet savu budžetu. Varat izmantot vienkāršu Excel izklājlapu - šī pieeja ir lieliska, jo nav nepieciešams lejupielādēt un speciāli apgūt jaunas programmas. Taču, ja tomēr vēlaties izmantot rīku, kas automātiski pārskatīs Jūsu finanses un sastādīs budžetu, varat izmantot jebkuru no tam paredzētajām programmām. Vadieties pēc savām individuālajām vēlmēm un iespējām, un Jums noteikti izdosies!

CreditOn.lv © 2007 - 2024