YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Efektīvi veidi, kā atturēties no pārtērēšanās

Naudas tērēšana mūsdienu sabiedrībā ir pašsaprotama darbība. Lai iegādātos preces un pakalpojumus, mums par tiem jāmaksā. Tiesa, ir cilvēki, kuriem nav viegli kontrolēt, ko un cik daudz viņi pērk, kas nereti noved pie pārtērēšanās. Šādi paradumi rada problemātisku finansiālo situāciju, taču ir vairāki veidi, kā atgūt kontroli pār saviem ienākumiem un izdevumiem.

Vispirms pievērs uzmanību svarīgākajiem izdevumiem

Nav svarīgi, vai Tu centies izdzīvot no algas līdz algai, vai arī pelni pietiekami daudz, lai par to nesatrauktos, pirms tērē naudu citiem izdevumiem, vienmēr apmaksā regulāros ikmēneša rēķinus. Tā var būt mājokļa īre, komunālie maksājumi, elektrība, telefona rēķins, kā arī pārtika. Protams, attiecībā uz produktiem, Tev jādomā ne tikai konkrētās nedēļas griezumā, bet visa mēneša mērogā, lai varētu atļauties iegādāties visu nepieciešamo. Tādā gadījumā Tu vari aprēķināt, kādu summu atvēlēt pārtikas iegādei nedēļā, sareizināt ar nedēļu skaitu, kas atlikušas līdz algai un tad zināsi, cik daudz naudas būs nepieciešams šim mērķim. Atceries, ka pārtika ir viena no kategorijām, kurai ģimenes katru mēnesi iztērē lielākās summas.

Izvairies no iekļūšanas parādos

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ cilvēki pārtērējas, ir norēķināšanās ar karti. Tā rada maldinošu iespaidu, ka naudas ir vairāk nekā patiesībā, kā rezultātā pircēji tik uzmanīgi neseko līdzi saviem līdzekļiem. No tā iespējams izvairīties, cenšoties norēķināties tikai skaidrā naudā, kā arī, ikdienā ņemot līdzi makā noteiktu naudas summu.

Lai izvairītos no iekļūšanas parādos, ir rūpīgi jāplāno budžets, apzinoties savas vēlmes un iespējas. Savukārt, ja līdz algai atlicis pavisam nedaudz, taču radušās ārkārtējas izmaksas, kas jāsedz pēc iespējas ātrāk, noderēt var ātrais kredīts, taču uzmanīgi jāizvērtē savas iespējas aizdevumu pēc tam atmaksāt.

Seko līdzi saviem izdevumiem

Kā jau minēts iepriekš, veiksmīgas finanšu līdzekļu pārvaldīšanas pamatā ir personīgā vai ģimenes budžeta plānošana. To var veikt katru nedēļu vai mēnesi, vadoties pēc nepieciešamības. Vislabāk visus savus ienākumus un izdevumus pierakstīt uz papīra vai apkopot digitālā formā, kas ļaus vieglāk saprast, cik un kam vari naudu tērēt. Lai izvairītos no pārtērēšanās, centies būt kritisks un atbildīgs pret saviem pirkumiem. Vienmēr apmaksā ikmēneša rēķinus pirmos savukārt atlikušo naudu tērē lietām, kas Tev patiešām ir nepieciešamas (vērts arī atvēlēt summu izklaidei, ja tas iespējams). Ir vērtīgi saglabāt visus maksājumu čekus. Tāpat mūsdienās ir pieejamas dažādas finanšu plānošanas aplikācijas, kas palīdz veiksmīgāk sekot līdzi saviem izdevumiem.

Neļaujies atlaižu valdzinājumam

Atlaides mūsdienās sastopamas ik uz soļa – gan veikalos, gan internetā. Taču, lai arī pirmajā brīdī šķiet, ka, izmantojot konkrēto piedāvājumu, Tu ietaupīsi, vienmēr padomā divreiz. Izvērtē, vai konkrētā prece, vai pakalpojums Tev patiešām ir nepieciešams, jo ļoti iespējams, ka bez tā vari iztikt, it īpaši, ja centies iekļauties ierobežotā budžetā. Protams, mēdz būt gadījumi, kad akcija vai atlaide ir patiešām izdevīga un Tev aktuāla, taču nekad nenāk par ļaunu būt piesardzīgiem un kritiskiem.

CreditOn.lv © 2007 - 2024