YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

6 ieteikumi, kā ietaupīt naudu pirms svētkiem

Dažādu svētku svinēšana ir neatņemama mūsu kultūras daļa, turklāt ir pašsaprotami, ka steidzīgajā un darbiem pilnajā ikdienā mēs atvēlām laiku arī izklaidēm un priecīgiem notikumiem. Īpaši svarīga katram no mums ir dzimšanas un vārda diena, taču prieku par šiem svētkiem mēdz aizēnot izdevumi, kas saistās ar ciemiņu uzņemšanu un gatavošanos svinībām. Noskaidrosim, vai un kā ir iespējams ietaupīt naudu pirms svētkiem.

Nerīko ballīti.

Nepastāv likums par to, ka Tev katru gadu jārīko ballīte par godu savai dzimšanas vai vārda dienai. Vadies pēc savām sajūtām un finansiālā stāvokļa, lai izlemtu, vai šis brīdis ir piemērots izmaksām, kas saistās ar viesu uzņemšanu. Protams, tas nenozīmē, ka Tu sevi nevari palutināt. Izbaudi skaistumkopšanas procedūru, nopērc jaunu mēteli vai iepriecini sevi citā veidā.

Dari pats (DIY).

Ja tomēr esi nolēmis aicināt ciemos draugus un tuviniekus, padomā, kas ir tās lietas, kuras Tu varētu nevis iegādāties, bet pagatavot pats. Piemēram, svētku kūka. Internetā ir atrodamas daudz un dažādas vienkāršas, bet gardas kūku receptes, kuras vari izmantot iedvesmai. Tāpat vari parūpēties arī par citu ēdienu sagatavošanu. Ja vēlies, uzrunā kādu draugu vai kaimiņu, kas prot gatavot, lai Tev palīdz. Tas noteikti būs lētāk un izdevīgāk nekā iegādāties gatavas maltītes. Šo pieeju arī vari izmantot, ja vajadzīga telpu rotāšana vai ielūgumu gatavošana.

Vienkrāsaini svētku piederumi.

Ja ballīte ir ieplānota kādā tematikā, vai arī vienkārši nepieciešams iegādāties dažādus piederumus, piemēram, traukus, salvetes un galda piederumus, izvēlies tos vienā krāsā. Dažādu krāsu un dizainu svētku piederumi parasti maksā dārgāk.

Vienkāršas ballīšu spēles.

Ja Tev mājās nav nekādu spēļu, kuras izmantot viesībām, ir vairāki varianti, kā rīkoties. Pirmkārt, noteikti nav vērts tērēt naudu, lai tās pirktu tikai šim mērķim. Tā vietā aprunājies ar saviem draugiem, kolēģiem un tuviniekiem – ļoti iespējams, ka viņi Tev var izlīdzēt un aizdot spēles vai sniegt noderīgus padomus. Otrkārt, internetā ir atrodamas dažādas idejas viesību spēlēm, kurām nav nepieciešami dārgi piederumi. Vari izmantot pudeles, augļus un citus priekšmetus, vai arī pat iztikt bez tiem. Pielietojot mazliet radošuma, Tu vari ietaupīt lielu naudas summu.

Vienkāršs cienasts.

Ir skaidrs, ka, uzņemot ciemiņus, nāksies parūpēties par maltīti. Šajā gadījumā svarīgi ņemt vērā to, kāda ir sezona. Siltā laikā, kad svinības parasti norisinās brīvā dabā, laba doma ir gaļas un dārzeņu grilēšana. Savukārt, uzņemot viesus iekštelpās, centies ievērot vienkāršību. Tev nav jāpērk dārgas uzkodas un ēdieni. Bieži vien pilnībā pietiek ar pāris veidu salātiem, gaļas platēm, uzkodām, maizītēm vai groziņiem, augļiem, kā arī citiem sīkumiem, kurus viesi var baudīt visa vakara gaitā. Protams, šāda alternatīva derēs gadījumos, kad svētkos paredzēts zviedru galds. Ja tomēr svinības plānotas ar silto galdu, šeit noteikti vajadzētu laicīgi izpētīt vairākus variantus, meklējot firmas, kas sarūpē šādu maltīti par izdevīgākām cenām. Visbeidzot, ja vēlies un proti, vari pagatavot ēdienus pats.

Svinību vieta.

Arī šim aspektam ir nozīmīga loma Tava budžeta plānošanā. To, kur svinēt savu vārda vai dzimšanas dienu, jāizvēlas vadoties pēc plānotā viesu skaita. Protams, izdevīgākais variants būtu svinēšana savā mājoklī, par kura īri nav jāmaksā, taču, ja tas nav iespējams, konsultējies ar saviem draugiem un paziņām – iespējams, kāds no viņiem var piedāvāt telpas par izdevīgu cenu.

Plānojot svinības, ir daudz aspektu, kas jāņem vērā. Vēl grūtāk visu izdarīt, ja jācenšas iekļauties ļoti ierobežotā budžetā. Atceries, ka ārkārtas situācijās, kad steidzami nepieciešama nauda, noderēt var īstermiņa aizdevums, taču esi atbildīgs un vienmēr izvērtē savas iespējas aizdevumu laikā atmaksāt!

CreditOn.lv © 2007 - 2024