YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Gudri veidi, kā tikt galā ar parādiem

Mūsdienās vārds “parāds” cilvēkiem nav svešs. Daļai ir radušās situācijas, kad vajadzīgs naudas aizdevums. Iemesli tam var būt dažādi – gan plānoti lielāki pirkumi, gan arī neplānoti ārkārtas gadījumi, kad līdzekļi nepieciešami pēc iespējas ātrāk, un vienīgais veids, kā tos iegūt, ir aizņemties.

Ja esam izvērtējuši savu finansiālo stāvokli un apzināmies, ka spējam aizdevumu laikus atdot, tie var palīdzēt mums vieglāk sasniegt mērķus, taču, ja parādu apjoms ir tik liels, ka nevaram tik galā, tie sāk ietekmēt ikvienu dzīves jomu. Šajā rakstā ielūkojies noderīgos padomos, kā gudri atbrīvoties no parādiem.

Atsakies izmantot pakalpojumus “Tērē/pērc tagad, maksā vēlāk!”

Šeit var minēt tādus piemērus kā kredītkartes, preču iegādi līzingā un līdzīgus pakalpojumus. Brīdī, kad mēs neredzam fizisko summu, kuru iztērējam, neturam rokā naudu, ko atdodam par kādu preci vai pakalpojumu, no tās ir daudz vieglāk atteikties. Tieši tādēļ cilvēki bieži vien, izmantojot bankas kartes, veic nepārdomātus pirkumus, kas iedragā viņu budžetu.

Ja esi situācijā, kad parādu slogs ir smags un rūpīgi jāizplāno katra centa pielietojums, noteikti izvairies no kredītkaršu un līdzīgu pakalpojumu izmantošanas, lai arī tie var šķist vilinoši, jo “kaut kad vēlāk varēšu atdot”. Pēdējais, kas Tev šobrīd nepieciešams, ir jauni parādi.

Katru mēnesi centies atmaksāt tik daudz, cik vien iespējams

Viens no galvenajiem mērķiem, uz kuru Tev tagad vajadzētu koncentrēties, ir iekrājumu veidošana. Taču, ja tas šobrīd nav iespējams, tad ir nepieciešams katru lieko eiro novirzīt parādu atmaksai. Jo vairāk līdzekļu šim mērķim varēsi veltīt, jo ātrāk izdosies izkļūt no parādiem. Iespējams, tie var būt pat daži eiro, kurus ietaupīji, izmantojot kuponu veikalā. Katrs mazākais solis ir solis uz priekšu, un to nekad neaizmirsti!

Atrodi papildu ienākumu avotu

Iespējams, Tev ir brīvs laiks vakaros vai pēcpusdienās, varbūt Tev ir prasmes, kuras vari pielietot, lai vismaz uz laiku atrastu papildu darbu, kas var palīdzēt ievērojami ātrāk atdot parādu, neatkarīgi, vai tas ir patēriņa kredīts vai cita veida aizdevums. Izmanto jebkuru iespēju, tai skaitā izšķiro apģērbu, sadzīves tehniku, elektroniku un citas mājās esošās mantas. Varbūt ir kas tāds, ko vairs neizmanto, taču vari pārdot, lai gūtu papildu ienākumus?

Pārskati esošo budžetu, lai maksimāli samazinātu izmaksas

Jā, mēs saprotam, ka tas nav viegli, taču ir pienācis brīdis pārvarēt savas bailes un ķerties pie detalizētas savu izdevumu analīzes. Lai to izdarītu, Tev nepieciešams apkopot visus pirkumu čekus, bankas izrakstus un rēķinus. Apvieno tos vienā sarakstā, lai saprastu, kam visvairāk tērē naudu. Iespējams, atklāsies pārsteidzoši un arī ne visai patīkami jaunumi par to, kādi ir Tavi tērēšanas paradumi.

Pēc tam izvērtē, kurām kategorijām Tu varētu veikt samazinājumu. Viena no populārākajām izmaksu sadaļām, kurā cilvēki var vieglāk radīt izmaiņas, ir pārtika. Mēs bieži vien ikdienā nepamanām, cik daudz naudas tērējam ēšanai, tai skaitā maltītēm un kafijas iegādei ārpus mājas. Tāpat pārdomā, kurš no transporta veidiem šajā gadījumā Tev būtu izdevīgākais, proti, vai tā ir pārvietošanās ar personīgo auto, ja tāds ir, vai arī lētāk būtu izmantot sabiedrisko transportu. Komfortu šajā gadījumā iesakām nelikt kā prioritāti, jo šobrīd svarīgākais uzdevums ir atrast veidus, kā ietaupīt.

 Lai atvieglotu budžeta veidošanu, iesakām izmantot aplikācijas, kas bezmaksas pieejamas viedtālruņos, piemēram, Money Manager un tamlīdzīgas.

Novirzi jebkurus papildu ienākumus parāda atmaksai

Saņēmi nodokļu atmaksu, prēmiju darbā vai citus papildu ienākumus? Apsveicam! Lai arī šobrīd Tu ļoti vēlētos sevi palutināt, iegādājoties ko jaunu vai dodoties vakariņās ar draugiem, esi pacietīgs un gudrs – šos līdzekļus vēlams novirzīt gudrākam mērķim, proti, aizdevuma atmaksai.

Mēs ceram, ka Tev šie padomi noderēs savas finansiālās situācijas uzlabošanai. Un, lai nākotnē nenokļūtu līdzīgos apstākļos, pirms aizņemies, vienmēr izvērtē vajadzību un savas iespējas aizdevumu atmaksāt!

CreditOn.lv © 2007 - 2024