YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

7 kļūdas, no kurām izvairīties, atmaksājot parādu

Bieži vien personīgajā budžetā rodas neparedzēti izdevumi. Diemžēl ne visiem ienākumi ir tik lieli, lai varētu apmaksāt šos izdevumus un tiek lemts par labu aizdevumam, nedomājot par sekām, kuras rodas, veidojot parādu. Šīs ir 7 kļūdas, no kurām izvairīties parāda atmaksas procesā:

Netiek mainīti finanšu paradumi

Lai veiksmīgi atmaksātu parādu, nepieciešams veikt izmaiņas dzīves veidā – mainīt finanšu ieradumus. Ja cilvēkam ir pastāvīgs darbs, taču rodas parādi, tas nozīmē, ka personīgās finanses netiek organizētas. Ir daudz veidu, kā ikdienā ietaupīt, iekrājot naudu parādu atmaksai.

Ja netiks mainīti finanšu paradumi, būs sarežģīti atmaksāt parādu. Nav nepieciešams kardināli mainīt savu dzīvesveidu. Viss, kas jādara – apdomīgi jāplāno savi izdevumi.

Starp aizdevēju un aizņēmēju nepastāv komunikācija

Gadījumā, kad aizņēmējs kavē maksājuma termiņu, aizdevējs to brīdina. Bieži vien šī komunikācija neattīstās un tas ietekmē parāda atmaksas procesu, jo aizņēmējs netiek informēts par alternatīvām, kas pieejamas maksātnespējas gadījumā.

Ir aizdevēji, kas piedāvā par noteiktu summu ātro kredītu pārkreditēt par kredītlīniju, kuru var atmaksāt jebkurā sev ērtā laikā kredītlīnijas vai patēriņa kredīta atmaksas termiņa ietvaros. Jo ātrāk to atmaksā, jo vairāk ietaupa uz procentu likmes maksājumiem.

Ātrie aizdevumi kā citu parādu atmaksas variants

Arvien biežāk kā atmaksas variants tiek izmantots ātrais aizdevums. Tas noteikti nav risinājums, jo, palielinoties procentiem, kas jāatmaksā, palielinās kopējā summa, kas jāatmaksā. Rezultātā finanses un to spiediens uz personīgo budžetu tikai palielināsies un būs daudz sarežģītāk sekot līdzi atmaksas summām un termiņiem.

Gadījumā, ja jūti, ka nav iespēju atmaksāt ātro aizdevumu, uzreiz vērsies pie aizdevēja un meklē risinājumu.

Vienlaicīga vairāku aizdevumu atmaksāšana

Bieži vien cilvēks aizņemas ne vienu reizi vien, kā rezultātā rodas vairāki parādi, kas jāatmaksā. Šādā gadījumā, visticamāk, maksājumi tiks kavēti, līdz ar to apdomīgi jāizvērtē savs budžets un prioritātes.

Pirmo atmaksā kredītu ar lielāko procentu likmi vai lielāko aizņēmuma summu, tikai pēc tam atmaksājot pārējo.

Centieni patstāvīgi atmaksāt parādu

Viens no risinājumiem ir aizņemties no radiniekiem. Ar šādu lūgumu vajadzētu vērsties tikai pie pašiem uzticamākajiem. Tas nenozīmē, ka šī summa nebūs jāatmaksā – tas nozīmē, ka summai (visticamāk) netiks piemērota procentu likme un termiņš, kurā varēs atmaksāt parādu, būs ilgāks. Labs draugs vai radinieks šādā situācijā ir labākais palīgs.

Ja nu gadījumā nav iespēju atrast cilvēku, kurš varētu aizdot, ir iespējams uzzināt citu cilvēku pieredzi parādu atmaksas procesā. Kā šie cilvēki tika galā ar parādu atmaksu? Arī no citu pieredzes var mācīties.

Kārtējā maksājuma atlikšana/kavēšana

Ikviens aizdevums sevī iekļauj procentu likmi. Atmaksājot parādu, ir svarīgi ievērot aizdevēja noteiktos maksājuma termiņus, pretējā gadījumā aizņēmējs nespēs atmaksāt radušos summu.

Kārtējā maksājuma atlikšana radīs aizņēmējam daudz lielākas parādsaistības, nekā tas sākotnēji varēja būt plānots. Lai atmaksas procesā nerastos problēmas, nepieciešams tiem rūpīgi sekot līdzi un apzinīgi ievērot tos. Varbūt nepieciešams palūgt sev uzticamu cilvēku, lai atgādina par kārtējo maksājumu.

Izvairīšanās no parādu nastas

Nepārtraukti saņemot ziņas no aizdevēja par steidzamu parāda atmaksu, aizņēmējs bieži vien nolemj mainīt telefona numuru vai pat adresi. Tas nav risinājums, jo, ņemot aizdevumu, persona nodod aizdevējam savus personas datus un parādniekam tik un tā nāksies atmaksāt visu summu.

Labākais risinājums ir komunikācija - ja aizņēmējs komunicēs ar aizdevēju, tad lielāka iespēja, ka būs vieglāk izkļūt no parādu nastas un tās radītajām problēmām.

Aizdevums ne vienmēr ir risinājums, tādēļ, pirms aizņemies – domā! Ja tomēr nācies saskarties ar parādu nastu, ievērojot šos 7 soļus, iespējams, parādu varēsi atmaksāt veiksmīgāk.

CreditOn.lv © 2007 - 2024