YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

5 veidi, kā cilvēki neapzināti izšķiež savu naudu

Cilvēka dzīve nav iedomājama bez naudas tērēšanas. Mēs to darām katru dienu, taču neapzināmies, ka lielu daļu no saviem ienākumiem tērējam neapzināti. Tā kā norēķini mūsdienās kļuvuši daudz ērtāki un vienkāršāki, tad atliek vien pakļauties mārketingam, kad kārtējo reizi tiek bezjēdzīgi izsķiesta nauda.

Ja vēlmju ir daudz vairāk nekā pieejamo līdzekļu, cilvēki izmanto tādu iespēju kā aizdevums. Taču to vajadzētu izmantot tikai tad, ja esi pārliecināts, ka spēsi to atmaksāt.

Vai Tev šķiet, ka arī tu mēdz neapzināti izšķiest savu naudu? Lūk, 5 veidi, kā cilvēki neapzināti veic dažādus tēriņus:

  1. Iepirkšanās bez saraksta/plānošanas

Bieži vien, aizejot uz veikalu pēc primārā, piemēram, maizes un piena, mēs pārnākam mājās ar lielo iepirkumu maisu. Nepakļaujies impulsīviem pirkumiem – tie ne tikai nav nepieciešami, bet tie rada liekus izdevumus. Lai risinātu šo problēmu, uz veikalu dodies ar iepirkumu sarakstu, rūpīgi plānojot sev nepieciešamo. Tas ne tikai ietaupīs naudu, bet samazinās laiku, ko parasti cilvēks pavada veikalā.

  1. Interaktīvie pakalpojumi

Internets, televīzija un telefons ir lietas, bez kurām cilvēks nespēj iedomāties savu ikdienu. Taču tie ir pakalpojumi, kuru abonēšanas maksa ir liela daļa no kopējiem tēriņiem.

Izvērtē prioritātes un rūpīgi apskati operatoru piedāvājumus. Ir situācijas, kad izdevīgāk abonēt visu pie viena operatora, apvienojot rēķinus, nevis abonēt katru pakalpojumu pie cita operatora. Bieži vien operatori piedāvā tādu opciju kā kompleksie pakalpojumi, kuru ietvaros par zemāku cenu iespējams abonēt vairākus pakalpojumus.

  1. Našķi, apģērbs un citi impulsīvi pirkumi

Ir situācijas, kad kārojas apēst kādu našķi vai nopirkt apģērbu, kurš netiks izmantots ne reizi. Lai gan našķi nav dārgi un brīžos, kad apģērbs ir uz akciju, šķiet, ka nauda netiek izšķiesta, kopumā tieši mazās summas sastāda lielākos tēriņus.

Par našķiem var parūpēties jau iepriekš, piemēram, sagatavojot sev brokastu kafiju līdzņemšanai. Taču ar apģērbu gan jābūt uzmanīgākam, rūpīgi izvērtējot, vai tas tiešām ir nepieciešams un vai piedāvātā akcija nav mārketinga triks. Tā pat ir ar citiem impulsīviem pirkumiem – tie ir jāizvērtē!

  1. Iepirkšanās internetā un preču piegāde

Mūsdienās arvien biežāk cilvēki izvēlas iepirkties tiešsaistē, jo tas ir ātrāk, ērtāk un izdevīgāk. Taču pirkumiem internetā nepieciešama piegāde, par kuru nākas maksāt. Protams, internetā iespējams atrast saites, kurās nebūs jāmaksā par preču piegādi, taču tas nozīmē, ka prece būs jāgaida kā minimums mēnesi. Kā rīkoties šādā situācijā?

Ja iespējams, dodies precei pakaļ pats. Ja iepērcies internetā vairākas reizes mēnesī, tad izvērtē – varbūt izdevīgāk ir gaidīt nedaudz ilgāk, nemaksājot par preces piegādi, jo piegādes maksa nereti mēdz sasniegt pat 30% no preces kopējās summas.

  1. Transporta izmaksas

Vai Tu katru dienu izmanto transportu, par kuru nākas maksāt? Ja izmanto maksas transportu, dodoties uz darbu vai skolu, rūpīgi apsver šo soli - varbūt līdz noteiktajam galamērķim tomēr vari nokļūt ar kājām vai velosipēdu. Tas ne tikai ietaupīs naudas līdzekļus, bet arī manāmi uzlabos fizisko veselību.

Ne vienmēr ir iespējams mainīt savus paradumus tik vienkārši. Ir grūti sākt tērēt mazāk, ja līdz šim neesi taupījis. Lai atvieglotu ikdienu un iemācītos apzināti tērēt naudu, izmanto šos 5 veidus un iespējams, ka pavisam drīz jutīsi izmaiņas savā dzīvesveidā!

CreditOn.lv © 2007 - 2024