YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

5 ieteikumi, kas jaunajiem vecākiem palīdzēs tikt galā ar finansēm

Ikviens tētis vai mamma piekritīs, ka bērniņa piedzimšana ievērojami ietekmē ģimenes finansiālo stāvokli. Jārūpējas ne tikai par līdzšinējo rēķinu apmaksu un pirkumiem, bet arī jārēķinās ar jauniem izdevumiem, kas saistīti ar mazuļa aprūpi un vajadzībām.

Lai pierastu pie jaunās situācijas un apstākļiem, ir vajadzīgs laiks, taču to noteikti vajadzētu izmantot lietderīgi, ieviešot realitātē piecus ieteikumus, kas palīdzēs jaunajiem vecākiem pārvaldīt savas finanses.

1. Sāc domāt par ikmēneša budžeta plānošanu.

Pirms piedzima bērniņš, iztērēt naudu izklaidēm un citiem mazsvarīgiem mērķiem bija vienkāršāk. Protams, tagad situācija ir mainījusies, taču tas nenozīmē, ka uzreiz krasi jāmaina savi tēriņu paradumi. Vispirms rūpīgi jāizvērtē tas, vai vari atļauties segt ikmēneša rēķinus. Ideālā gadījumā pāri būtu jāpaliek summai, kuru veltīt, piemēram, neplānotiem izdevumiem, kas pēc mazuļa ienākšanas ģimenē var rasties daudz biežāk.

Protams, realitātē finanses ne vienmēr izdodas šādi saplānot. Galvenais princips, pie kura vajadzētu pieturēties, ir ikmēneša budžeta plānošana, uzskaitot visus ienākumus un izdevumus, kas palīdzēs sekot līdzi ģimenes finansiālajai situācijai.

2. Iemācies dzīvot ar tiem līdzekļiem, kas Tev ir.

Protams, tas nebūs viegli, taču, ja vēlies izmantot tos resursus, kas ģimenei konkrētajā brīdī ir pieejami, jāiemācās dzīvot atbilstoši savām iespējām. Viena no lielākajām mūsdienu sabiedrības problēmām, ar kuru sastopas gan ģimenes, gan arī cilvēki bez bērniem, ir tā, ka pārāk bieži vēlamies dzīvot pāri saviem līdzekļiem. Iemesli tam ir dažādi – kāds cenšas līdzināties pārējiem, citi nav pielāgojušies esošajai situācijai, bet vēl kāds vienkārši nepadomā par budžeta plānošanas iespējām. Iemācoties izdzīvot arī ar mazumiņu, Tu daudz vieglāk varēsi kontrolēt savas finanses arī tad, kad ienākumi palielināsies.

3. Atdod parādus.

Parādi neļauj mums dzīvot tālāk tā, kā vēlamies, jo finansiālo situāciju nereti plānojam, balstoties tieši uz to, ka mums ir summa, kas jāatdod. Lai būtu iespējams brīvāk plānot savas ģimenes budžetu nākotnē, līdz bērniņa piedzimšanai būtu ieteicams atbrīvoties no šādām saistībām, neatkarīgi no tā, vai tas ir aizdevums no drauga, ātrais kredīts, vai arī kāds apjomīgāks aizņēmums. Atceries, ka naudas aizņemšanās pati par sevi nav bīstama, ar noteikumu, ka pret savu lēmumu izturies atbildīgi un esi pārliecināts, ka spēsi naudu laikā atmaksāt.

4. Nošķir vēlmes no vajadzībām.

Šis ir vērtīgs padoms, kuru vajadzētu ņem vērā ikvienam. Īpaši svarīgi tas ir tieši jaunajām ģimenēm, kad vecākiem šķiet, ka viņiem, iespējams, ir nepieciešami visi modernākie piederumi, rotaļlietas un preces mazuļa aprūpei, taču patiesībā bez lielas daļas no tā visa var iztikt.

Svarīgi saprast, ka bērns izaugs ātri, un nav vērts tērēt daudz naudas par drēbītēm, kuras izdosies uzvilkt vien pāris reizes. Tāpat vienmēr ir vērtīgi aprunāties ar draugiem un tuviniekiem, kuri jau audzina bērnus un var sniegt padomus par to, kas ģimenei patiešām ir vajadzīgs.

5. Izvēlies kvalitāti, nevis kvantitāti.

Ir lietas, uz kuru rēķina nevajadzētu taupīt, piemēram, mazuļa auto sēdeklītis, rati, barošanas trauki un piederumi. Šīs preces tiks izmantotas ikdienā vairāku gadu garumā, tādēļ tām vajadzētu būt kvalitatīvām, drošām un bērnam draudzīgām.

CreditOn.lv © 2007 - 2024