YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Vecāka gadagājuma cilvēku finanšu padomi, ko labāk ignorēt | Crediton

Vecāka gadagājuma cilvēku finanšu padomi, ko labāk ignorēt

Vecāka gadagājuma cilvēkiem ir lielāka pieredze un zināšanas, taču ne vienmēr viņu ieteikumi ir vērtīgi un Tev tiem vajadzētu sekot, jo laiki mainās, bet ne visi mainās tiem līdzi. Kurus finanšu padomus labāk ignorēt? Par tiem šajā rakstā.

Tev obligāti jāiegūst augstākā izglītība, lai Tu varētu pelnīt vairāk naudas

Lai arī labi apmaksātās profesijās bieži vien tiešām nepieciešama arī laba izglītība, ne vienmēr jāiegūst augstskolas diploms. Mūsdienās ir arī daudz citu veidu, kā iegūt nepieciešamās zināšanas un prasmes.

Ja Tu esi pietiekami aktīvs un gatavs mācīties, arī dažādas video pamācības, grāmatas, kursi var palīdzēt apgūt nepieciešamo. Daudzi darba devēji izceļ un sagaida tieši zināšanas un praktisko pieredzi, nevis diplomus.

Neaizņemies naudu

Aizņemšanās vienmēr saistās ar riskiem, īpaši tad, ja aizņemšanās notikusi spontāni un nepārdomāti. Taču naudas kredīts ne vienmēr ir slikts. Piemēram, situācijā, kad steidzami nepieciešams automašīnas remonts, jāiegādājas jauna veļas mašīna vai jāizremontē dzīvoklis, patēriņa kredīts var kalpot kā lielisks palīgs, ja pats neesi iekrājis vajadzīgos naudas līdzekļus. Taču pirms tam ir jāizvērtē sava maksātspēja un jāsaprot, vai aizdevumu spēsi atmaksāt noteiktajā laikā, tādējādi izvairoties no citām finansiālām problēmām!

Strādā vairāk, ja vēlies saņemt lielāku pensiju

Lai arī vecumdienās saņemamās pensijas apmērs atkarīgs no tā, kā un cik daudz naudas pelni šobrīd strādājot, cik daudz nomaksā nodokļos, strādāšana divās, trīs vai pat vairāk darba vietās un darbs no agra rīta līdz vēlam vakaram ne vienmēr nozīmē to, ka arī pensijas apmērs palielināsies. Lai arī mēnesī nostrādātais stundu skaits un paveikto darbu daudzums ir svarīgs, nopietni apsver iespēju sevi attīstīt - iegūt papildu zināšanas un prasmes, kas varētu palīdzēt pakāpties pa karjeras kāpnēm un saņemt lielāku atalgojumu, piemēram, lielāku samaksu par vienu nostrādāto darba stundu! Tādējādi arī laika ziņā, strādājot tikpat daudz, cik šobrīd, Tu nopelnīsi vairāk un palielināsi iemaksu apjomu.

Bet, ja tiešām vēlies, lai Tavas vecumdienas būtu finansiāli nodrošinātas, Tu nevari paļauties tikai uz valsts garantēto pensiju. Tev arī pašam vajadzētu veikt iekrājumus, ik mēnesi atliekot kaut 10, 20 eiro.

Tev nepieciešami vismaz 80% no esošajiem ienākumiem, lai arī vecumdienās dzīvotu tā, kā tagad

Lai ar šis ieteikums šķiet pamatots un gudrs, tomēr vecumdienās Tev tik daudz naudas nebūs nepieciešams. Padomā – iespējams, šobrīd Tu ik mēnesi tērē naudu apģērbam, maksā par bērna studijām, atmaksā kredītu par māju. Vecumdienās, kad tomēr lielākoties Tev būs jāmaksā tikai par savām vajadzībām – pārtiku, komunālajiem maksājumiem, bet nebūs, piemēram, jāuztur bērni, Tev nebūs nepieciešams arī tik daudz naudas kā šobrīd. Turklāt ar laiku Tu sapratīsi, kas Tev ir, bet kas nav vajadzīgs, pārvērtēsi savas prioritātes. Tā, piemēram, varbūt kļūs skaidrs, ka populārākais telefona modelis vai jaunākā zīmola apģērbs ir kas nenozīmīgs, līdz ar to tam arī netērēsi naudu.

Investēšana mājoklī ir vērtīgākā

Lai arī savs mājoklis sniedz daudz priekšrocību un pēc tā iegādes visai manāmi samazinās ikmēneša izdevumi, jo nav jāmaksā par mājokļa īri, iespējams, iegādāties māju vai dzīvokli Tev šobrīd nemaz nav nepieciešams. Ja esi pārliecināts, ka vēlēsies konkrētajā dzīvesvietā dzīvot teju visu atlikušo mūžu, tad ir vērts ieguldīt naudu, taču, ja nu pēc pāris gadiem vēlēsies pārvākties, piemēram, no pilsētas uz laukiem?

Iespējams, labākais, kur šobrīd investēt naudu, esi Tu pats, nevis nekustamais īpašums. Ieguldi savā izglītībā! Iegādājies jaunu portatīvo datoru, ja tas nepieciešams, lai kvalitatīvāk veiktu savu darbu! Un vēlāk, kad sāksi gūt lielākus, stabilākus ienākumus, vari atkal domāt par mājokļa iegādi.

CreditOn.lv © 2007 - 2024