YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Vai esat finansiāli gatavi ģimenes pieaugumam?

Vai esat finansiāli gatavi ģimenes pieaugumam?

Mazuļa ienākšana ģimenē ir milzīgs prieks un liels notikums, tomēr, lai ģimene justos finansiāli stabila, tai gribot negribot šim lielajam notikumam ir jāgatavojas. Kas būtu jādara un kam jāpievērš uzmanība, lai apzinātos, ka ar savu partneri esat gatavi ģimenes pieaugumam? Lasi turpinājumā! 

Pirmie pirkumi mazulim

Ja plānojat ģimenes pieaugumu, tad ir vērts padomāt par veidu, kā uzkrāt naudu pirmajiem galvenajiem pirkumiem, piemēram, mazuļa gultiņai, drēbītēm, ratiem un autosēdeklītim. Daļa minēto, mazulim svarīgo lietu nemaksā pāris eiro, un tos pērkot vienā piegājienā, veikalā var atstāt vairākus simtus, pat līdz tūkstotim eiro.

Lai izvairītos no finanšu krīzes ģimenē un pirkumiem jau būtu nauda, iesakām veikt uzkrājumu vēl pirms mazulis ir pieteicies. 

Stabilitāte

Ja ģimenē iztiekat ar šī brīža ienākumiem, lai segtu pārtikas izdevumus, nomaksātu mājokļa maksājumus, apģērba un veselības rēķinus, tad, ienākot ģimenē mazulim, ir jārēķinās ar papildus izdevumiem.

Iemācieties ar partneri neiztērēt visu algu, bet atlikt kādu nelielu naudas summu , radinot sevi iztikt ar mazākām ikmēneša summām! Kad ģimenē ienāks bērns, būs vajadzīga daļa no jūsu abu finansiālajiem ienākumiem. Finansiālā stabilitāte jau pirms bērna piedzimšanas sniedz ne tikai labu sajūtu, bet arī kalpo kā drošības garants, ka spēsiet parūpēties ne tikai par sevi, bet arī par bērna labklājību.

Ikmēneša rēķini

Lai bērns ienāktu ģimenē, vecākiem ir jābūt finansiāli nodrošinātiem. Vai Tavā ģimenē ikmēneša maksājumi ir slogs? Vai varbūt tā ir tikai daļa no izdevumiem? Ja tas ir slogs, tad ir jāizvērtē, kāpēc tā ir- vai ienākumi ir par mazu un izdevumi - par lielu? Vai jums ir kredītsaistības, kuras pēc iespējas ātrāk būtu jānomaksā, lai pašiem būtu vieglāk, un nākotnes plānos ietilptu citas iespējas, ko realizēt pirkumos un izdevumos?

Ja maksājumi, tai skaitā kredītlīnijas, līzinga, patēriņa kredīta maksājumi un citi aizņēmumi, kopumā sastāda lielāko daļu, tad meklē risinājumus, kā tos efektīvi un ātri nomaksāt. Tāpat arī jau minētajiem aizdevumu maksājumiem centies neielaist kavētus maksājumus- nepieļauj, ka par kavētiem maksājumiem saņem soda procentus! Īstermiņā, iespējams, ka to nemanīsi, bet ilgtermiņā gan. 

Izpēti cenas un aprunājies ar jaunajiem vecākiem

Neviens nekad nevar būt 100% gatavs, ja nezina, kas viņus sagaida, tāpēc, lai apzinātos, kas jūs, kā jaunos vecākus, sagaida, veiciet nelielu izpēti! Izpētiet interneta veikalos, cik maksā, piemēram, gultiņa, autosēdeklītis, ratiņi un citas lietas, kas ir bērnam nepieciešamas. Aprunājieties ar jaunajiem vecākiem radu, draugu vai paziņu lokā- kuras ir tās lietas, par kurām viņi bija padomājuši, bērnam ienākot ģimenē! Saliekot visu šo informāciju kopā, jūs zināsiet, ar kādu aptuveno summu iesākumā ir jārēķinās. 

Ja mazulis piesakās negaidīti

Arī šādas situācijas mēdz notikt, tāpēc nesatraucies, bet pieej ģimenes budžeta pārplānošanai ar vēsu prātu! Izrēķiniet, cik lieli ir ienākumi un izdevumi, un izprotiet, cik ir potenciāli brīvie naudas līdzekļi! Arī pusgads ir pietiekams laiks, lai iekrātu, turklāt, ja nespēsiet šajā laikā gūt finansiālu stabilitāti, tad varat apsvērt kādu citu risinājumu, piemēram, kredītlīnijas atvēršanu, lai iegādātos svarīgākās lietas mazulim. Kredītlīnija darbojas pēc līdzīga principa kā kredītkarte – cik naudas iztērē, tik jāatmaksā atpakaļ, taču pirms tai pieteikties, atbildīgi izvērtē, vai tiešām aizņēmumu varēsiet laikus atmaksāt.

CreditOn.lv © 2007 - 2024