YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā savest kārtībā savas personīgās finanses?

Kā savest kārtībā savas personīgās finanses?

Neskatoties uz to, cik lieli ir Tavi ikmēneša ienākumi, tāpat var rasties sajūta, ka netiec galā ar savām finansēm. Bieži vien pietrūkst naudas kādiem tēriņiem, kā arī nesanāk izveidot iekrājumus. Ja Tevi skar šāda situācija, tad pavisam noteikti ir jāmeklē iemesli, kāpēc tā notiek. Lai savestu kārtībā savas finanses ne vienmēr ir jāiet pie profesionāliem finanšu konsultantiem. Lasi raksta turpinājumu, un, iespējams, tas Tev palīdzēs sakārtot savas personīgās finanses.

Vispirms Tev ir jāveic savu finanšu pārskats. Lai nākotnē veiksmīgāk pārvaldītu savas finanses, Tu nevari tikai skatīties uz priekšu, Tev ir jāatskatās arī pagātnē – jāsaprot, kādas darbības esi veicis, kā arī kādas kļūdas esi pieļāvis, ja tādas ir bijušas. Pirms jaunu finanšu mērķu izvirzīšanas konkrētam laika posmam vispirms novērtē, kā Tev ir gājis iepriekš. Šeit ir daži jautājumi, kas Tev palīdzēs izveidot finanšu pārskatu:

  • Vai Tavi ienākumi pārskata periodā ir palielinājušies vai samazinājušies?
  • Vai Tev ir naudas aizdevums? Ja ir, cik lielu daļu esi atmaksājis un cik daudz vēl jāmaksā?
  • Cik daudz no saviem ienākumiem Tu izmanto dzīvošanai nepieciešamajiem izdevumiem?
  • Vai un cik daudz līdzekļu Tu atvēli iekrājumu veidošanai?

Šiem dotajiem jautājumiem vari klāt pievienot vēl citus svarīgus finanšu jautājumus. Pārskatot savas finanses, Tu spēsi saprast, kādā finansiālā stāvoklī šobrīd atrodies, kuras ir stiprās puses un jomas, pie kurām būtu vairāk jāpiestrādā.

Ja vēlies savest kārtībā savas personīgās finanses, tad Tu nedrīksti baidīties no ikdienas ieradumu maiņas. Tev tas noteikti būs jādara.  Piemēram, ja līdz šim esi pieradis katru dienu pēc darba iegriezties veikalā, lai iegādātos vakariņām nepieciešamo pārtiku, tad būtu ieteicams pārtraukt šo ieradumu. Samazini veikala apmeklējumu līdz vienai vai divām reizēm nedēļā. Šādi Tu izvairīsies no dažādu impulsa pirkumu izdarīšanas un spēsi ietaupīt naudu.

Ja esi cilvēks, kurš ir pieradis norēķināties ar kredītkarti, nevis skaidrā naudā, tad būtu ieteicams turpmāk noreķināties tikai ar skaidru naudu. Šādi Tu daudz vieglāk spēsi sekot līdzi savai naudas plūsmai, līdz ar to arī ietaupīsi. Piemēram, nedēļas sākumā makā ieliec konkrētu summu, cik esi gatavs tērēt un centies iekļauties šajās robežās.

Viens no labākajiem veidiem, ka būt drošam par savam finansēm, ir nodrošināt vairākus naudas ieguves avotus. Lai cik stabils darbs Tev šobrīd būtu, Tu nekad nezini, uz cik ilgu laiku Tev tas būs. Pat, ja esi viens no labākajiem darbiniekiem, var gadīties situācijas, kad nākas doties prom no ierastās darba vietas. Tāpēc jau laikus padomā par to, vai Tev ir vēl kāds variants, kā varētu nopelnīt naudu. Ir daudzi darbi, kurus savā starpā var apvienot. Ja Tev tas ir pa spēkam, tad rīkojies - tas tikai un vienīgi uzlabos Tavu pašreizējo finansiālo stāvokli.

CreditOn.lv © 2007 - 2024