YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā jau laikus sagatavoties finansiāli grūtiem brīžiem?

Kā jau laikus sagatavoties finansiāli grūtiem brīžiem?

Dzīve ir pārsteigumu pilna un, diemžēl, neviens nav pasargāts no dažādiem izaicinājumiem - darba zaudējuma, veselības problēmām vai kādiem citiem sarežģījumiem, kas var negatīvi ietekmēt arī finansiālo situāciju. Lai mazinātu stresu grūtajos laikos, tiem vēlams iepriekš sagatavoties. Kā? Par to turpinājumā!

Aizņemšanās

Ja situācija, kas prasa papildu naudas līdzekļus, ir īslaicīga un nepieciešamā naudas summa ir salīdzinoši neliela, kā risinājums var būt kredītlīnija. Piemērota brīžiem, kad steidzami jāsedz kādi tēriņi, bet vajadzīgās naudas summas Tavā rīcībā uzreiz nav.

Jāuzsver gan, ka šādu risinājumu var izmantot tikai tad, ja ir skaidri zināms, kad būs pieejami naudas līdzekļi, un ir pārliecība, ka aizdevumu būs iespējams apmaksāt. Taču, domājot par gatavošanos finansiāli grūtākiem laikiem, uz aizdevumu noformēšanu noteikti nevajadzētu paļauties – galu galā situācijas ir dažādas, un ne vienmēr kredīts var tikt izskatīts kā iespējamais risinājums.

Uzkrājuma veidošana

Labs un drošs veids, kā sagatavoties finansiāli grūtiem brīžiem, ir uzkrājuma veidošana. Uzkrājums ļauj vieglāk pārdzīvot sarežģītākus laikus un pakāpeniski atgūt finansiālo stabilitāti.

Cik daudz ir pietiekami?

Pirmais aktuālais jautājums, domājot par uzkrājuma veidošanu, ir – cik liels uzkrājums vajadzīgs? Ideālā gadījumā tam jābūt tādā apmērā, lai pusgadu bez problēmām varētu segt visus  izdevumus. Tas ir pietiekams laiks, lai atrastu jaunu darbu, uzlabotu savu veselību vai novērstu citus sarežģījumus.

Aprēķini, cik daudz naudas nepieciešams, lai varētu komfortabli dzīvot arī tad, ja saskaries ar kādiem ienākumus ietekmējošiem izaicinājumiem. Lai to paveiktu, ieteicams vienu mēnesi pierakstīt visus savus izdevumus un iegūto summu attiecīgi pareizināt ar seši.

Kā iekrāt?

Lai varētu sakrāt naudu, jāpatur prātā viena vienkārša likumsakarība – izdevumiem ir jābūt mazākiem par ienākumiem. Tas var prasīt rūpīgu tēriņu analīzi un korekciju ieviešanu, lai atrastu liekos tēriņus un ietaupīto naudu novirzītu iekrājuma veidošanai. Otrs risinājums ir atrast veidus, kā palielināt ienākumus, piemēram, atrast papildu darbu vai uzsākt savu mazo biznesu.

Kad saprasts, kāda summa ir nepieciešama un kādu stratēģiju izmantosi, pienācis laiks rīkoties. Mērķa summa sākumā var šķist visai ievērojama, taču, sadalot to vairākās daļās, to sasniegt vairs nav tik nereāli. Izvērtē savus ienākumus un izdevumus, lai saprastu, kādu summu ik mēnesi šim mērķim varēsi atvēlēt. Ideālā gadījumā tā varētu būt 10 un vairāk procenti no ienākumiem.

Šo summu regulāri vajadzētu pārskaitīt uz atsevišķu bankas kontu, turklāt atceroties par ‘’maksā sev pirmajam’’ principu. Tas nozīmē, ka šī mērķa sasniegšanu jāuzskata par vienu no prioritātēm un tam nepieciešamā naudas summa jāatvēl uzreiz algas dienā, nevis mēneša beigās, ja kaut kas vispār būs palicis pāri.

CreditOn.lv © 2007 - 2024