YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Noderīgi padomi, kā plānot finanses jaunajā gadā

Noderīgi padomi, kā plānot finanses jaunajā gadā

Sajūta, ka Tu tiec galā ar savām finansēm un spēj viegli tās plānot un pārvaldīt, ir ļoti patīkama. Ikviens no mums to gribētu, tomēr ne visiem cilvēkiem tas izdodas. Bieži vien gadās situācijas, kad mēneša sākumā tiek iztērēta lielākā daļa algas un jāsāk rūpīgāk domāt par to, lai līdz mēneša beigām visam pietiktu. Gada pedējais mēnesis arī var sagādāt grūtības finanšu jomā, jo tad ir nepieciešams tērēt vairāk naudas gan dāvanām, gan svētku mielastam. Taču, ja vēlies jaunajā gadā ieviest izmaiņas savā finanšu plānošanā, tad ieskaties turpmākajos padomos, iespējams, ka kāds no tiem Tev noderēs.

Pirmais, kas Tev ir jādara – jāizveido budžeta plāns. Šādi Tu spēsi vieglāk pārskatīt un sekot līdzi saviem ienākumiem un izdevumiem. Budžeta plānu vari veidot jau labi zināmajā programmā Excel vai kādā citā, ko var atrast internetā. Kād būsi uzskaitījis pilnīgi visus mēneša tēriņus, redzēsi tās lietas, kuras Tev prasījušas vislielākos tēriņus. Mēģini atrast veidu, kā ietaupīt. Iespējams, ir tādi tēriņi, kurus var samazināt vai no tiem atteikties pilnībā.

Vēl Tu vari sadalīt savu algu vairākās daļās, piemēram, pastāvīgajā un mainīgajā. Tālāk katrai daļai atvēli noteiktu summu, ko esi gatavs mēnesī tērēt. Patstāvīgajā daļā Tev ietilps rēķini un pārtikas iegāde, mainīgajā – piemēram, apģērbu iegāde vai citas lietas, ko neiegādājies katru mēnesi. Ja iespējams, tad atvēli kaut mazu daļu, lai varētu veidot iekrājumus, kas noderēs negaidītās dzīves situācijās.

Samaksā rēķinus laicīgi. Tev noteikti mēnesī ir vairāki rēķini, piemēram, komunālie maksājumi, telefona un televīzijas rēķini, iespējams īre. Svarīgi šos rēķinus samaksāt uzreiz, kad saņemta alga, jo tad Tu zināsi, cik daudz naudas Tev ir atlicis citām vajadzībām. Nekādā gadījumā neatliec rēķinu apmaksu uz vēlāku laiku, jo tad vari nonākt situācijā, kad rēķiniem paredzēto summu būsi iztērējis kaut kam mazāk svarīgam un būs jādomā par naudas aizņēmumu.

Ja tomēr aizdevums ir tas, kas tev nepieciešams, tad aizņemies tikai tad, kad skaidri zini, ka spēsi aizdevumu atmaksāt. Mūsdienās ir daudz iestāžu, kas piedāvā aizņemties, tāpēc kārtīgi izpēti to piedāvājumus un izvēlies to, kas piedāvā izdevīgākos procentus naudas atmaksai.

Finanšu lietu kārtošana un plānošana prasa gan laiku, gan noteiktu precizitāti. Ja gribēsi, lai tavas finanses uzlabojas, Tu noteikti būsi ieguldījis daudz laika, lai tas notiktu, tāpēc ir nepieciešams arī sevi palutināt. Atļaujies sev kaut ko patīkamu kaut reizi mēnesī, piemēram, dodies svinīgās vakariņās ar sev tuviem cilvēkiem vai apmeklē kādu pasākumu. Ja pieturēsies pie iepriekš minētajiem punktiem, tad noteikti jaunajā gadā spēsi plānot savas finanses tā, lai Tavs finansiālais stāvoklis uzlabotos.

CreditOn.lv © 2007 - 2024