YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

5 ieteikumi, kā pārstāt dzīvot pāri saviem līdzekļiem

5 ieteikumi, kā pārstāt dzīvot pāri saviem līdzekļiem

Vai Tev ir gadījies, ka iesāc mēnesi ar apņemšanos rīkoties prātīgi ar naudu – pirkt tikai nepieciešamāko, izvairīties no izpārdošanām un īpaši pievērst uzmanību saviem izdevumiem. Un, par spīti visām pūlēm, Tu attopies, ka atkal esi pārtērējis savu pieļaujamo budžetu. Piekritīsi – tā nav patīkama sajūta, it īpaši, ja līdz algai vēl jāgaida. Tieši tāpēc esam Tev sagatavojuši rakstu ar pieciem svarīgiem un izpildāmiem padomiem, kas palīdzēs turpmāk izvairīties no dzīvošanas pāri saviem līdzekļiem.

Noskaidro, kas veicina pārtērēšanos.

Daudzos gadījumos skaidra apzināšanās, kādi emocionālie un psiholoģiskie aspekti veicina dzīvošanu pāri saviem līdzekļiem, palīdz no tās izvairīties. Proti, izņemot no savas dzīves šos “kaitēkļus”, Tu arī atbrīvojies no kārdinājuma un iespējas pārtērēties. Pievērs uzmanību šādiem faktoriem – konkrēts dienas laiks, vide, garastāvoklis, apkārtējo spiediens un dzīvesveids.

Seko līdzi saviem izdevumiem.

Bieži vien mēs nemaz nepamanām, kā paši mazākie izdevumi laika gaitā sakrājas, veidojot lielas summas, un mēneša beigās esam šokā par to, cik lieli ir tēriņi. Tā rezultātā tiek noformēts aizdevums internetā, kas palīdz iztikt līdz nākamajai algai, taču šis nav labākais mērķis, kam izmantot kredītu. Pirmkārt, ir rūpīgi jāizvērtē nepieciešamība pēc tā, kā arī savas iespējas aizdevumu atmaksāt.

Lai nenonāktu situācijā, kad mēneša beigās esi palicis bez naudas, rūpīgi seko līdzi tam, kur aiziet Tava nauda. Piefiksē katru iztērēto eiro. Lai to izdarītu vienkāršāk, iesakām izmantot Excel dokumentu vai arī kādu no mūsdienīgām budžeta aplikācijām viedtālruņos. Tās ļauj sakārtot izdevumus pa kategorijām, piemēram, pārtika, īre, telefons, auto un dažādām citām. Seko līdz tam, lai izdevumi nepārsniegtu ienākumus.

Izmanto skaidru naudu.

Norēķinoties ar bankas karti, mēs mēdzam nesekot līdzi tam, cik liela summa aizplūst no mūsu bankas konta, kā rezultātā ātri vien pārsniedzam pieļaujamo budžetu. Lai no izvairītos no pārtērēšanās, piemēram, dodoties pirkt pārtiku nedēļai, paņem līdzi noteiktu skaidras naudas summu, kas automātiski izslēgs iespēju iztērēt vairāk, nekā iespējams. Veidojot budžetu katram mēnesim, aprēķini, cik daudzas naudas ik nedēļu atvēlēsi pārtikai, saimniecības precēm un citiem izdevumiem. Tas ļaus vieglāk sekot līdzi finanšu plūsmai.

Nosaki īstermiņa finanšu mērķus.

Izvirzot sasniedzamus īstermiņa mērķus, mēs motivējam sevi īpaši sekot līdzi saviem tērēšanas paradumiem. Tāpat mērķi nemitīgi atgādinās par iemesliem, kādēļ tomēr nepirkt katru dienu kafiju kioskā, bet paņemt līdzi no mājām, vai arī, kāpēc katru mēnesi nepirkt jaunu apģērbu. Ņem vērā, ka var nākties šo to upurēt, lai nonāktu pie cerētā, un atceries, ka svarīgi noteikt pēc iespējas detalizētāku un skaidrāku mērķi, jo tad to būs vieglāk sasniegt. Daži īstermiņa mērķu piemēri var būt sekojoši: iekrāt 10% no algas katru mēnesi, gatavot mājās pusdienas un ņemt līdzi uz darbu katru darbadienu vai arī trīs nedēļas turēties pie sava noteiktā budžeta.

Iemācies plānot budžetu.

Ja Tev nav tērēšanas plāna, Tu nezini, cik daudz naudas vari atvēlēt dažādiem mērķiem, kā rezultātā mēneša beigās paliec ar tukšu bankas kontu. Galvenais budžeta veidošanas nolūks ir sekot līdzi visiem ienākumiem un visiem izdevumiem. Vispirms pievērs uzmanību vismaz pēdējo trīs mēnešu izdevumiem un ienākumiem. Vai tēriņi bija lielāki nekā peļņa? Ja tā, ir skaidrs, ka Tev nepieciešams rūpīgi pārdomāt savus tērēšanas paradumus un izmaksas. Plānojot budžetu nākamajam mēnesim, iekļauj noteiktu summu pārtikai, transportam un arī izklaidei. Mēs taču visi esam tikai cilvēki, un varam atļauties arī iepriecināt sevi.

CreditOn.lv © 2007 - 2024