YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Paņēmieni, kā mājās ietaupīt elektrību ziemas laikā

Iestājotajies gada tumšajam un vēsajam laikam, manāmi pieaug arī arī elektrības rēķini. Periodā, kad dabisko apgaismojumu telpās var nodrošināt tikai dienas pirmajā pusē, daudz biežāk tiek izmantoti mākslīgie apgaismes objekti un mājsaimniecībās, kurās tiek tikai gaidīts centrālās apkures pieslēgums, katrs izlīdzas, kā nu var, un nodrošina mājoklī omulīgu temperatūru ar sildītāju palīdzību. Šajā periodā īpaši jāpiedomā pie tā, lai elektroenerģijas pateriņš nepārsniegtu finansiālās iespējas, tādēļ raksta turpinājumā esam sagatavojuši pāris noderīgus padomus elektrības taupīšanā.

Šo ieteikumu vajadzētu ievērot jau brīdī, kad iegādājies sadzīves tehniku. Pirmkārt, vienmēr ir ieteicams iepriekš iepazīties ar sadzīves tehnikas lietošanas instrukciju, kur būs norādīti visi dati par paredzamo elektroenerģijas patēriņu, kas radīsies katrā no sadzīves tehnikas darbošanās režīmiem. Otrkārt, vienmēr būtu ieteicams izvēlēties sadzīves tehniku ar "A" klases atzīmi. Lai arī šīs klases sadzīves tehnika iesākumā izmaksās nedaudz dārgāk nekā zemākas klases, tās lietošana atmaksāsies ilgtermiņā, jo tās izstrādātāji sevišķi piedomājuši pie to elektroenerģijas ekonomijas funkcijām. Jo lielāks plusiņu skaits norādīts ierīces tehniskajā specifikācijā, jo ekonomiskāka tā būt ilgtermiņā. Tāpēc, iegādājoties sadzīves tehniku, uz tās rēķina nevajadzētu taupīt un atvēlēt tai budžetu jau laikus, izņemot gadījumus, kad sadzīves tehnikas iegādei tiek noformēts patēriņa kredīts.

Izvēloties spuldzītes sava mājokļa apgaismes objektiem, ierasto kvēlspuldzīšu vietā ieteicams izvēlēties LED spuldzītes, kuras būs ne tikai daudz izdevīgākas elektroenerģijas patēriņa ziņā, bet arī kalpos daudz ilgāk. Ja tomēr kādā apgaismes objektā saglabājusies kvēlspuldze, tad nevajadzētu piemirst no tās regulāri notraust putekļus, jo šādā veidā spuldze daudz ātrāk sakarsīs un attiecīgi palielinās arī elektrības patēriņu.

Ierasts, ka ledusskapis virtuvē darbojas nepārtraukti, tomēr vienmēr jāatceras pārliecināties par tā saldētavas stāvokli. Jo biezāka ledus kārta pārklājusi saldētavu, jo lielāks būs elektrības patēriņš, tādēļ ledusskapis ir regulāri jāatkausē.

Ja centrālā apkure vēl nav pieslēgta un mājsaimniecībā tiek izmantots sildītājs, tad to būtu ieteicams izmantot taupīgajā režīmā un atvienot no elektrības rozetes brīžos, kad tas netiek izmantots.

Kad tiek izmantota elektriskā plīts, gan katliņiem, gan pannām noteikti būtu ieteicams uzlikt vāku, šādā veidā tie ātrāk uzsils un manāmi samazināsies arī elektoenerģijas patēriņš.

Nereti, izmantojot elektrisko tējkannu, tajā tiek vārīts maksimālais ūdens daudzums, jo tas tiek maldīgi uzskatīts par ekonomisku risinājumu. Tomēr tā nebūt nav! Vienmēr ieteicams vārīt tikai nepieciešamo ūdens daudzumu, jo tad tējkanna patērēs mazāk jaudas un enerģijas to vārot.

Jāatceras, ka visas ierīces, kurās, arī izslēgtā veidā, deg kāda lampiņa, patērē elektroenerģiju visu diennakti, tādēļ tādas ierīces kā radio, interneta rūteris vai televizors būtu jāatslēdz no elektrības rozetes brīžos, kad iemītnieki pamet dzīvokli.

Stacionārā datora vietā ieteicams biežāk izmantot klēpjdatoru vai planšeti, jo šīs iekārtas patērē daudz mazāk elektroenerģijas. Tāpat neaizmirsti datoram uzstādīt snaudas režīmu.

Izmantojot veļasmašīnu, tajā vajadzētu ievietot maksimālo, pieļaujamo mazgājamās veļas daudzumu un izvēlēties mazgāšanas programmu, kurā tiek izmantota vismazākā temperatūra. Šādā veidā ierīce patērēs daudz mazāk elektroenerģijas un neizmantos visu jaudu, sasildot ūdeni līdz maksimumam. Turklāt veļasmašīnas, kurās veļas ielāde notiek no priekšpuses, patērē mazāk ūdens nekā tās, kurās veļas ielāde notiek no augšpuses.

Ja mājsaimniecībā ūdens tiek uzsildīts ar boilera palīdzību, to nevajadzētu aizmirst izslēgt, kad ūdens sasniedzis optimālo temperatūru. Boileri iekārtoti tā, ka tajā ūdens tik ātri neatdziest, tāpēc siltu ūdeni varēsi izmantot daudz ilgāk, lieki nepatērējot elektroenerģiju.

Ja esi mājās arī dienas pirmajā pusē, ļauj telpās ieplūst dabiskajam apgaismojumam pēc iespējas ilgāku laiku, un atver visās telpās nakts aizkarus vai žalūzijas.

Izejot no telpas, vienmēr atceries izslēgt gaismu. Tāpat nevajadzētu lieki darbināt, piemēram, nakstslampiņu guļamistabā vai viesistabā, ja pats tur tobrīd neatrodies.

CreditOn.lv © 2007 - 2024