YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Padomi ceļošanā – aviobiļetes, naktsmītnes un ēdināšana

Kam gan nepatīk ceļot – pagulēt saulainajā pludmalē vai apmeklēt vēsturiskās vietas. Taču daudziem ir priekšstats, ka šis vaļasprieks ir dārgs un ne visiem pieejams. Tā tas nav! Sekojot mūsu padomiem, ceļojumi būs lētāki un tajā pašā laikā palīdzēs ietaupīt naudu.

KĀ IZVĒLĒTIES IZDEVĪGĀKO AVIOBIĻETI?

Sāc ar svarīgāko - plānošanu:

  1. Lidmašīnu biļetes iegādājies laicīgi, vismaz 7 mēnešus pirms plānotā ceļojuma.

  2. Ja, tomēr izvēlies lidot pēdējā brīdī, tad esi gatavs samaksāt par biļetēm 15% vairāk nekā vidēji.


Neslinko un sāc biļešu meklēšanu aviobiļešu agregatoros, nevis pašu aviokompāniju portālos:

Avio.lv, sky24.lv, flysiesta.lv, letasaviobiletes.lv – un tas ir tikai Latvijā. Apskati arī starptautiskās lapas, it īpaši, ja esi gatavs ceļot ar pārsēšanos.

Skats no lidmašīnas logaDaudzi uzskata, ka brīvdienās lidojumi maksā dārgāk. Tā arī ir, jo vidēji piektdienu un sestdienu biļetes maksā 20%-25% vairāk. Ceļojumi no pirmdienas līdz ceturtdienai būs lētāki un ietaupījums uz viesnīcas rēķina bus lielāks.

Ņem vērā, ja plāno atpūsties pludmalē – tai ir izteikta sezonalitāte. Ja Tev patīk pilsētu ekskursijas, tad apdomā iespēju aizceļot starpsezonas laikā.


Vienas-divu nedēļu laikā (it īpaši, ja runa iet par oktobri, nevis septembri) laika apstākļi parasti būtiski nemainās, taču tas ietekmē biļešu cenas. Arī cilvēku skaits būs mazāks un varēsi fotografēt pieminekļus negaidot, kamēr visi tos apskatīs.

Ja lido kopā ar draugiem, noteikti apsver arī lidojumus ar pārsēšanos. Parasti biļetes ir par trešdaļu lētākas. Tomēr pievērs uzmanību, cik daudz stundas būs jāpavada lidostā.

Gara pauze dienas laikā ir laba iespēja doties uz pilsētu un to apskatīt. Taču garas nakts pārsēšanās nav laba ideja, jo būs jāmaksā par viesnīcu vai jāpavada nakts stundas lidostas gaidīšanas zālē.

KĀ IZVĒLĒTIES NAKTSMĪTNES – VIESNĪCA VAI DZĪVOKLIS?

Aviobiļetes nav vienīgais, kur var ietaupīt naudu - arī naktsmītnes izmaksas var būt mazākas, ja ņemsi vērā mūsu padomus.

Vispirms, lai atrastu visizdevīgākās viesnīcu cenas, ienāc agregatorportālos, piemēram, Trivago.com, kur vari salīdzināt vienas un tās pašas naktsmītnes cenas vairākos rezervēšanos portālos.

Nebaidies dzīvot ārpus paša pilsētas centra. Gan nakšņošana, gan ēdināšana tur ir lētāka, turklāt - lielajās pilsētās ir ērts un ātrs sabiedriskais transports.

Viesnīcas istabaVairākās valstīs, piemēram, Itālijā vai Spānijā, droši apskati 1- vai 2- zvaigžņu viesnīcas. Pastāv ļoti liela iespēja, ka atradīsi labu viesnīcu. Protams, pirms rezervē numuriņu, izlasi atsauksmes un pakalpojumu sarakstu. Tomēr, ja ceļo uz Turciju vai Ēģipti, tad iesakām sākt ar 3 zvaigznēm.

Starp citu, lai labi atpūstos, nav obligāti jādzīvo viesnīcā. Viesu namu, dzīvokļu un istabu īrēšana uz dažām diennaktīm ir labas idejas, lai ietaupītu un dzīvotu ar komfortu.


PADOMI TRANSPORTA UN ĒDINĀŠANAS IZVĒLĒ

Laicīgi parūpējies par transportu – nevajag vienmēr tērēties uz taksometra pakalpojumiem. Lielajās Eiropas pilsētās, t.sk. Parīzē, Madridē, Londonā, ir labi attīstīta sabiedriskā transporta satiksme, un no lidostas līdz centram var nokļūt ļoti ātri un lēti. Laicīgi noskaidro transporta tarifus, lai beigās neradītu sev nepatīkamu pārsteigumu.

Vēl viena lieta, bez kuras nevar iedomāties labu atpūtu, ir garšīgi paēst. Un arī šeit ir savi triki, kā ietaupīt nedaudz vairāk naudas.

  1. Paskaties, kur ēd vietējie, it īpaši studenti. Parasti tie ir lēti, nelieli restorāni vai ēdnīcas, kas ir pieejamas visur un visiem.

  2. Uz restorānu labāk aizej no rīta vai pa dienu – cilvēku nav daudz, tādēļ visiem ēdieniem bieži piešķir 20%-30% atlaides, vai arī piedāvā biznesa pusdienas.

  3. Katrā valstī ir arī savi noslēpumi: Itālijā kafija, kas ir pasūtīta un izdzerta pie bāra letes, ir lētākā nekā pie galdiņa.

  4. Spānijas restorānos, ja sēdi terasē, daži eiro var tikt papildus pieskaitīti pie rēķina, jo oficiantam ir jāmēro lielāka distance, lai Tevi apkalpotu.

  5. Ceļojums uz Maroku sanāks lētāks jūlija mēnesī, kad valstī notiek Ramadāna gavēnes. Visa mēneša garumā ēdienam un citām precēm ir samazināta cena.


Vienmēr vari ietaupīt naudu, ja gatavosi pats. Tādēļ labāk izvēlēties apmesties dzīvoklī vai istabā, kas ir aprīkota ar virtuves iekārtām.

CITI TIK PAT NODERĪGI PADOMI CEĻOŠANĀ

  1. Daudzu galvaspilsētu muzejos ir stundas, kad apmeklētāji var apskatīt muzeju bez maksas. Piemēram, Prado - Spānijas mākslas muzejs - darbadienās no 18:00 līdz 19:00 un brīvdienās no 17:00 līdz 19:00. Londonā vairāki muzeji un galerijas ir apskatāmi bez maksas, t.sk. Britu muzejs un Nacionālā Galerija.

  2. Savā viedtālrunī vai planšetē lejuplādē pilsētu kartes, kas strādā bez interneta pieslēguma, kā arī muzeju ceļvežus.

  3. Iegādājies tūrista karti (CityPass, CityCard). Ar šo karti parasti var izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, ar atlaidi apmeklēt vairākus muzejus, ekskursijas, izklaides parkus u.c. Šīm kartēm ir pieejami vairāki periodi: viena, trīs vai septiņas dienas.

  4. Ja plāno ceļojuma laikā aktīvi pārvietoties pa pilsētu, reģionu vai visu valsti, padomā par sabiedriskā transporta abonementu. 10 braucienu biļete ir lētāka nekā katru reizi pērkot pa 1 biļetei.


Jā, pirms atvaļinājuma nāksies pavadīt kādu laiku internetā un uizizināt visus noteikumus, bet tas ir tā vērts!

Starppilsētu autobusu biļešu cenas bieži vien ir lētākas par vilcienu biļetēm. Ja esi gatavs nakti pavadīt ceļā, tad ietaupīsi arī uz viesnīcas rēķina. Noderīga vietne, kas ļauj viegli plānot sauszemes pārvietojumus vairākās pasaules valstīs, ir Rome2Rio.com. Šajā vietnē uzzināsi visu par pārvietošanos: ar vilcienu, ar autobusu, ar taksometru utt., kā arī aptuveno laiku, ko pavadīsi ceļā.

Suvenīri

Un pats pēdējais – pērkot suvenīrus, nedari to liīdostā, gājēju ielās vai stacijās.

Solis pa labi vai pa kreisi no populārākajām vietām, un tos pašus suvenīrus varēsi iegādāties ievērojami lētāk!

CreditOn.lv © 2007 - 2024