YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Noderīgi padomi, kā ziemā droši pārvietoties ar automašīnu

Lai arī ziema nenovēršami pienāk katru gadu, spriežot pēc tā, kas notiek uz ielām, uzkrītot pirmajam sniegam, mēs atkal un atkal pārsteidzam sevi un citus, domājot, ka “nebūs taču tik slikti”. Taču realitāte ir diezgan skarba – 2018. gada 27. novembrī, kad Latvijā pieredzējām pirmo sniegu, uz ceļiem notika par 1,4 reizēm vairāk avāriju, nekā parasti. Un citi gadi nav izņēmums. Tas nozīmē, ka daudziem autovadītājiem, pat tiem, kas uzskata, ka ir pienācīgi sagatavojušies, par ļaunu nenāk atgādināt sev svarīgākās lietas par drošu braukšanu ziemā. Turpini lasīt, ja vēlies tās uzzināt!

  1. Sagatavo savu automašīnu ziemai!

Pārliecinies, ka ir uzpildīti visi nepieciešamie šķidrumi, bremzes strādā kvalitatīvi, kā arī degviela ir pietiekamā daudzumā. Ziemas laikā ieteicams turēt degvielas bāku līdz pusei pilnu, it īpaši, ja plānots garāks ceļojums. Tāpat pārbaudi, kādā stāvoklī ir esošās ziemas riepas un vai to protektora dziļums ir vismaz 4 mm. Ja nepieciešams, ir jāveic arī nopietnāki transportlīdzekļa remontdarbi. Šādos gadījumos, kad pēkšņi nepieciešama nauda, noderēt var patēriņa kredīts, ko vēlāk var pakāpeniski atmaksāt. Taču, pirms aizņemies, izvērtē vajadzību un savas iespējas atmaksāt.

  1. Pārliecinies, ka riepās ir atbilstošs spiediens.

Neviens nevēlas uz ceļa piedzīvot situāciju, kad automašīnai pēkšņi ir jāmaina riepa, it īpaši, ja ārā ir ziema. Tieši tāpēc, lai parūpētos par savu drošību, uzlabotu mašīnas kontroli, kā arī samazinātu degvielas patēriņu, riepās ir jābūt atbilstošam spiedienam, kas regulāri jāpārbauda.

  1. Vienmēr piesprādzē drošības jostu!

Ir pietiekami daudz pierādījumu, statistikas, video un policijas brīdinājumu, kas apstiprina to, cik svarīga Tavas dzīvības glābšanā var būt piesprādzēšanās ar drošības jostu.

  1. Samazini ātrumu!

Kad ceļus pārklāj sniegs un arī ledus, brauktuves rada autovadītājiem bīstamus apstākļus. Gudrākais veids, kā pasargāt sevi un apkārtējos, ir, izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu, kas ļauj laikus reaģēt un apstāties, ja nepieciešams.

  1. Palielini un samazini ātrumu pakāpeniski.

Spiežot gāzes pedāli grīdā, kad ceļš ir apledojis, Tu ātri vien vari zaudēt kontroli pār automašīnu un izraisīt traģisku negadījumu. Tāpēc, ja vēlies braukt ātrāk vai bremzēt, dari to pakāpeniski.

  1. Ievēro 3 – 4 sekunžu likumu.

Tas nozīmē, ka ieteicams starp savu un priekšā braucošo auto ieturēt tādu attālumu, kas prasa 3 – 4 sekundes, lai mašīnai pietuvotos. Savukārt, ja apstākļi uz ceļa ir bīstami, palielini šo attālumu līdz 6 – 8 sekundēm.

  1. Esi piesardzīgs!

Viena svarīga lieta, kuru vajadzētu ņemt vērā, esot pie stūres, ir izvairīšanās no uzmanības novērsējiem. Tas var būt telefons, skaļa mūzika, pļāpīgs blakussēdētājs un tamlīdzīgi.

  1. Nelieto kruīza kontroli.

Šis punkts cieši saistās ar iepriekš minēto piesardzību un uzmanības nezaudēšanu uz ceļa. Kruīza kontroles lietošana uz slidena, apsniguša ceļa var radīt papildu riskus drošībai, tādēļ atstāj šo opciju laikam, kad brauktuve būs tīra un pārredzama.

  1. Pārbaudi laika ziņas, pirms dodies ārpus mājas un plāno savu maršrutu gudri.

Ziemas sezonā laika apstākļi var mainīties visai strauji un neparedzami, tādēļ, ja plāno doties braucienā ar automašīnu, iesakām vispirms aplūkot, kādu prognozi sola laika ziņas. Balstoties uz to, izplāno savu maršrutu, lai izvairītos no sastrēgumiem un bīstamām vietām, kur bieži notiek negadījumi.

  1. Sagatavojies neparedzamajam.

Pat tad, ja mēs darām visu iespējamo, lai sagatavotu mašīnu un sevi ziemas sezonai, var gadīties situācijas, kuras nevaram ietekmēt, piemēram, palikšanu uz ceļa, nekurienes vidū. Šādos gadījumos noderētu tādi piederumi kā lāpsta, nedaudz smilšu, ledus skrāpis, roku sildītājs, silta sega un tamlīdzīgas lietas.

CreditOn.lv © 2007 - 2024