YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Ko tas nozīmē - būt taupīgam?

Ko tas nozīmē – būt taupīgam?

Vārds ‘’taupīgs’’ daudziem saistās ar kaut ko negatīvu, gluži vai skopu un garlaicīgu. Tomēr tā tas nav. Patiesībā taupīgs cilvēks neatsakās no dzīves baudīšanas, gluži otrādi – viņš pieņem gudrākus lēmumus, lai dzīvotu vēl labāk. Saprātīgi tēriņi ļauj pieejamos naudas līdzekļus izmantot maksimāli lietderīgi, īstenojot tās ieceres, kas patiešām ir svarīgas.

Lai savos naudas tērēšanas paradumos ieviestu nepieciešamās korekcijas un sāktu dzīvotu taupīgāk, jāievēro daži vienkārši pamatprincipi.

Mērķu noteikšana

Pirmais solis ir saprast, kādēļ vēlies dzīvot taupīgāk. Kādi ir Tavi mērķi? Kādu dzīvesveidu vēlies? Iespējams, gribi strādāt mazāk, vairāk ceļot un pavadīt laiku ar ģimeni. Varbūt vēlies iegādāties māju vai nodrošināt sev pārtikušas vecumdienas. Tie visi ir labi mērķi. Un to noteikšana ļaus saprast, kādas pārmaiņas nepieciešamas un kas jādara, lai šos mērķus sasniegtu.

Iespējams, dažas no iecerēm ir tik aktuālas, ka nav laika gaidīt, līdz tiks sakrāta tam nepieciešamā naudas summa. Tādā gadījumā noderīga var būt kredītlīnija, kas ļauj naudu saņemt nekavējoties, bet atmaksu veikt pakāpeniski – sev vēlamajā tempā. Savukārt taupīga rīkošanās ar naudu palīdzēs justies drošāk par savu finansiālo stabilitāti arī kredīta atmaksas laikā.

Pašreizējo naudas tērēšanas paradumu izvērtēšana

Svarīgi izvērtēt savus līdzšinējos naudas tērēšanas paradumus. To var izdarīt ilgāku laika posmu, piemēram, mēnesi, pierakstot visus savus izdevumus. Skaidrs priekšstats par to, kam un cik daudz patiesībā tērē, ļaus saprast, kā situāciju mainīt vēlamajā virzienā.

Atteikšanās no liekā

Nākamais solis ir saprast, kā samazināt vismaz daļu no tēriņiem. Iespējams, atklāsi, ka no dažām lietām vari atteikties pavisam, bet citām var atrast lētākas alternatīvas. Piemēram, ja esi kafijas mīļotājs un bieži piestāj degvielas uzpildes stacijā vai pie kioska, lai savu iecienīto dzērienu paņemtu pa ceļam, vari apsvērt domu iegādāties kvalitatīvu termokrūzi un iepriekš pagatavot kafiju mājās.

Tāpat vērtīgi arī izvērtēt sporta zāles abonementa lietderību, visu TV kanālu nepieciešamību, interneta līguma izdevīgumu un dažādas citas izmaksas, par kurām ikdienā bieži vien pat neaizdomājamies.

Maltīšu plānošana

Izvērtējot savus izdevumus, visdrīzāk atklāsies, ka būtisku daļu sastāda pārtikas izdevumi. Taču vienlaikus tā arī ir kategorija, ko visvienkāršāk koriģēt. Labākais veids, kā to izdarīt, ir sākt plānot maltītes.

Velti laiku, lai sastādītu ēdienkarti nākamajai nedēļai vai vismaz dažām turpmākajām dienām. Sastādi iepirkumu sarakstu un ņem to līdzi uz veikalu – tā iegādāsies tikai to, kas nepieciešams, izvairoties no spontāniem pirkumiem.

Jāizvērtē arī tas, cik bieži ēd ārpus mājas. Kā zināms, kafejnīcās un restorānos nākas atstāt visai iespaidīgas naudas summas, ko tomēr varētu izmantot daudz lietderīgāk. Tas, protams, nenozīmē, ka no maltīšu ieturēšanas ārpus mājas jāatsakās pavisam – taču šo prieku varētu atstāt tikai nedēļas nogalei, algas dienai vai kādiem īpašiem gadījumiem.

Radošāka pieeja izklaidēm

Vēl viena kategorija, kas paredz visai lielus tēriņus, ir izklaides un hobiji. Taču arī šajā gadījumā tēriņus samazināt ir diezgan vienkārši – atliek tikai piemeklēt radošākus risinājumus. Piemēram, tā vietā, lai ar draugiem tiktos bārā un izdotu daudz naudas par dzērieniem, var ierosināt uzrīkot ballīti mājās, kas var būt tik pat jautra, taču izmaksu ziņā – daudz draudzīgāka. 

Tas attiecas arī uz hobijiem – piemēram, ja nevari savu dzīvi iedomāties bez sportiskām aktivitātēm, vari meklēt ekonomiskākus veidus, kā uzturēt sevi formā. Turklāt vasaras sezonā tas ir daudz vienkāršāk.

 

CreditOn.lv © 2007 - 2024