YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Ko mācīties no finansiāli grūtiem laikiem?

Ko mācīties no finansiāli grūtiem laikiem?

Dzīve ir pārsteigumu pilna, un ne visi no tiem ir patīkami. Neviens nav pasargāts no finansiāliem izaicinājumiem. Tie var rasties dažādu iemeslu dēļ, taču neatkarīgi no cēloņa, ir svarīgi veikt nepieciešamās darbības, lai situāciju nepadarītu vēl sarežģītāku, un pēc iespējas ātrāk varētu atgūt finansiālo stabilitāti.

Lai arī finansiāli grūti laiki nav patīkami, tie tomēr var iemācīt dažas būtiskas lietas, kas noderēs nākotnē. Lūk, dažas no tām:

Reālās situācijas novērtēšana

Kad naudas pietiek visam, bieži vien cilvēki pat nezina, kam un cik viņi tērē. Grūtie laiki iemāca novērtēt savu reālo finansiālo situāciju un regulāri sekot līdzi savai naudas plūsmai. Tā ir vērtīga mācība, jo bieži vien problēmas ir radušās tieši tādēļ, ka nav bijusi pietiekami laba izpratne par saviem naudas tērēšanas paradumiem.

Lai novērtētu, kāda ir patiesā finansiālā situācija, ilgāku laika posmu, piemēram, mēnesi vai divus, jāpieraksta visi savi izdevumi. To var izdarīt, izmantojot papīru un pildspalvu, excel tabulu vai kādu no šim nolūkam paredzētajām mobilajām aplikācijām. Zinot, kādi ir reālie izdevumi, var sastādīt godīgu budžeta plānu, nepalaižot garām nevienu izdevumu kategoriju.

Budžeta plānošana

Finansiāli sarežģījumi dod impulsu sākt plānot budžetu pat tiem, kuri to nekad iepriekš nav darījuši. Taču patiesībā budžeta plānošana nav paredzēta tikai grūtiem laikiem – tas ir veids, kā saglabāt savu finansiālo stabilitāti ilgtermiņā, veiksmīgāk tikt galā ar neparedzētām situācijām un īstenot lielākas ieceres. Budžeta plāns ļauj samērot izdevumus ar ienākumiem, palīdzot izvairīties no iztrūkuma.

Prioritāšu noteikšana

Vēl viena vērtīga mācība ir prioritāšu noteikšana. Plānojot budžetu, izdevumi jānorāda prioritārā secībā. Piemēram:

  • Augstas prioritātes izdevumi – pie tiem skaitāma dzīvesvietas īres maksa, komunālie maksājumi, kredītlīnija un citi obligātie maksājumi;
  • Zemas prioritātes izdevumi – tajos ietilpst tādi tēriņi kā apģērba iegāde, izklaides un citi ikdienas tēriņi, kurus var ērti pielāgot savām iespējām. Lai gan samazināt šos izdevumus var nebūt patīkami, tomēr to iztrūkums neradīs tik būtiskas sekas, kā tas ir obligāto maksājumu gadījumā

Apzinoties prioritātes, pārvaldīt finanšu plūsmu kļūs daudz vienkāršāk.

Kredītu apmaksa

Mūsdienās patēriņa kredīts bez ķīlas kļūst arvien populārāks, jo ļauj salīdzinoši vienkārši un ātri saņemt sev nepieciešamo naudas summu. Taču aizdevuma noformēšana ir ļoti atbildīgs lēmums, kas prasa rūpīgu savas maksātspējas izvērtēšanu.

Lai arī kredītu apmaksa ir svarīga vienmēr, tieši finansiāli grūtajos laikos jāmeklē gudrāki risinājumi, lai spētu segt visas kredītsaistības. Lūk, daži padomi, kas var noderēt:

  • Nekādā gadījumā neizvairies no kredītu apmaksas. Ja rodas grūtības veikt maksājumus, nekavējoties sazinies ar kredītkompāniju, lai vienotos par abām pusēm pieņemamu risinājumu;
  • Samazini izdevumus – pārskati savu budžeta plānu un izslēdz visus liekos tēriņus, bez kuriem vismaz uz brīdi vari atteikties, piemēram, dārgas izklaides;
  • Meklē papildu peļņas iespējas – grūtie laiki palīdz meklēt veidus, kā uzlabot savu finansiālo situāciju. Piemēram, atrast papildus darbu vai pārdot nevajadzīgās lietas

Ilgtermiņa stratēģijas izveide

Sarežģīti apstākļi bieži vien pamudina sākt efektīvāk plānot savu nākotni, izveidojot efektīvu ilgtermiņa stratēģiju.

Finansiāli grūti laiki ir lieliska mācību stunda. Tie iemāca noteikt prioritātes, atšķirt vēlmes no vajadzībām, meklēt radošus veidus, kā atrisināt situāciju. Un bieži vien sarežģījumi motivē turpmāk darīt visu, lai nekas tāds vairs nekad nebūtu jāpiedzīvo.

 

CreditOn.lv © 2007 - 2024