YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kas jāzina, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju?

Kas jāzina, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju?

Pastāv uzskats, ka gada ienākumu deklarācijas iesniegšana ir aktuāla vien pašnodarbinātām personām un citām personu grupām, kurām tā ir obligāta prasība. Taču tā tas nav. Ikviens strādājošais var iesniegt gada ienākumu deklarāciju un saņemt atpakaļ pārmaksātos nodokļus, tādā veidā papildinot savas ģimenes budžetu. Kas jāzina, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju? Par to turpinājumā!

Uzzini, kādu summu vari atgūt

Daudzi mazo algu saņēmēji uzskata, ka gada ienākumu deklarāciju iesniegt nav vērts – nodokļos samaksātā summa ir pārāk maza, lai varētu cerēt uz to atmaksu. Taču, ņemot vērā, ka valstī ir noteikts diferencētais neapliekamais minimums, patiesībā tieši cilvēki ar salīdzinoši nelieliem ienākumiem var atgūt diezgan ievērojamas summas.

Jebkurā gadījumā ir vērts pārliecināties, vai iepriekšējā gadā nav bijusi nodokļu pārmaksa. To var izdarīt Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā deklarēšanās sistēmā (EDS).

Tas, cik lielu naudas summu var saņemt, atkarīgs no vairākiem faktoriem – gan ienākumu līmeņa, gan apgādībā esošo skaita, gan citiem nodokļu atvieglojumiem, kā arī izdevumiem.

Čeku reģistrēšana

Lai saņemtu nodokļu atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem, jākrāj attiecīgie čeki un kvītis. Pēc tam tie jāreģistrē EDS sistēmā. Šobrīd gan to paveikt ir daudz vienkāršāk – ar Valsts ieņēmumu dienesta izveidotās mobilās aplikācijas ‘’Attaisnotie izdevumi’’ palīdzību. Ar šīs lietotnes starpniecību reģistrētie čeki automātiski tiek pievienoti gada ienākumu deklarācijai, tās aizpildīšanu padarot daudz vienkāršāku.

Motivējošs ir arī fakts, ka ir palielināts limits attaisnoto izdevumu deklarēšanai par medicīnas pakalpojumiem un izglītību – tas ir 600 eiro kādreizējo 215 eiro vietā. 

Naudu vari saņemt ne vien par sevi, bet arī citiem ģimenes locekļiem

Tas, ka vecāki deklarācijā iekļauj attaisnotos izdevumus par saviem bērniem, šķiet pierasti. Tomēr ir arī citas iespējas. Ja gada laikā nodokļos samaksātā summa ir lielāka par attaisnotajiem izdevumiem, tad var deklarēt arī izdevumus par citiem savas ģimenes locekļiem, piemēram, vecākiem un vecvecākiem, nepilngadīgiem brāļiem un māsām.

Kādos gadījumos nodokļu pārmaksa neveidojas?

Ir situācijas, kad nodokļu pārmaksa tomēr neveidojas. Piemēram:

  • nav gūti oficiāli ienākumi;
  • nodokļu atvieglojumu summa ir bijusi tik liela, ka nodokļi nav maksāti vai arī to summa ir ļoti maza;
  • persona ir mikrouzņēmuma darbinieks vai patentmaksas maksātājs un nodokļu likme ir mazāka par noteiktiem 23 %;
  • darba alga bijusi lielāka par 1100 eiro

Vēl dažas svarīgas nianses

Vairums cilvēku zina, ka pārmaksātos nodokļus var atgūt par medicīnas pakalpojumiem, izglītību, iemaksām 3. pensiju plānā vai dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu. Taču tas nav viss – ir vēl dažas būtiskas nianses, kas būtu jāņem vērā:

  • Noteiktais nodokļa atmaksas limits nav attiecināms uz zobārstniecības pakalpojumiem un plānotajām operācijām – šajos gadījumos nodokļus var atgūt par visu iztērēto summu;
  • Ja iepriekšējā gadā neesi strādājis visus 12 mēnešus, neapliekamais gada minimums netika piemērots pilnā apmērā, tādēļ vari pieprasīt neizmantoto summu par tiem mēnešiem, kuros netiki nodarbināts;
  • Jāņem vērā, ka pie medicīnas izdevumiem tiek skaitīta arī obligātās veselības apdrošināšanas polises iegāde;
  • Vecākiem jāielāgo, ka var atgūt daļu no tēriņiem par bērnu interešu izglītību

Iespēja iesniegt Gada ienākumu deklarāciju patiesībā būtu jāizmanto visiem strādājošajiem – galu galā tādā veidā var papildināt savas ģimenes budžetu. Turklāt, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, deklarācijas iesniegšana ir vienkārša un neprasa daudz laika.

 

CreditOn.lv © 2007 - 2024