YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kāpēc kredīts nevar aizstāt uzkrājumus

Kāpēc kredīts nevar aizstāt uzkrājumus?

Lai arī par nepieciešamību veidot uzkrājumu tiek runāts daudz, tomēr daļa cilvēku izvēlas to nedarīt. Un ne tāpēc, ka viņi to nevarētu. Gluži vienkārši viņi dod priekšroku citādam naudas pārvaldības modelim. Viņi dzīvo no algas līdz algai, bet neparedzētas situācijas atrisina noformējot kredītu. No vienas puses – stratēģija nav nemaz tik slikta. Tā dod iespēju brīvi rīkoties ar visiem sev pieejamiem līdzekļiem, lieki nedomājot par dzīves sliktākajiem scenārijiem, kas var arī nemaz nenotikt. Tomēr, lai arī mūsdienās aizdevumi ir pieejami salīdzinoši vienkārši, tie tik un tā nespēj pilnībā aizstāt uzkrājumus. Kādēļ? Lūk, daži no iemesliem.

Uzkrājuma veidošanu vieglāk pielāgot dažādām situācijām

Krājot naudu, par savu finansiālo stabilitāti varēsi justies drošāk arī tad, ja viss neritēs, kā cerēts. Piemēram, ja kāda neparedzēta situācija izjauks Tavu apņemšanos konkrētā termiņā sakrāt ieceres īstenošanai nepieciešamo naudas summu, visticamāk, tam nekādu tālejošu seku nebūs.

Ar kredītsaistībām ir citādi – ja noformēts, piemēram, patēriņa kredīts, ikmēneša maksājums jāveic noteiktā termiņā, līgumā noteiktajā apmērā. Protams, vajadzības gadījumā ar aizdevēju var vienoties par citu kredīta atmaksas kārtību, taču tas neatbrīvos no saistību izpildes.

Nenokārtotas kredītsaistības, kā zināms, rada virkni problēmu – sākot ar sabojātu kredītvēsturi, beidzot ar arvien pieaugošu parāda summu, kas var novest pie dzīves katastrofas.

Kredīts izmaksā vairāk

Kredīta līgumi paredz noteiktu maksu par aizdevuma izmantošanu – tātad, parasti kredītkompānijai jāatdod lielāka naudas summa, kā aizņēmies. Savukārt uzkrājuma veidošana neparedz nekādas papildu izmaksas – uzkrājuma veidošanai no sava ikmēneša budžeta var atvēlēt lielāku naudas summu.

Kredīts var nebūt pieejams

Lai arī kredītu mūsdienās noformēt ir diezgan vienkārši, tomēr tie netiek izsniegti visiem un visās situācijās. Izvērtējot aizdevuma pieteikumu, kredītdevēji ņem vērā vairākus faktorus, piemēram, kredītņēmēja ienākumu līmeni, kredītvēsturi un vecumu. Aizdevumi tiek izsniegti Latvijas Republikas pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar pietiekamu ienākumu līmeni un pozitīvu kredītvēsturi.

Katrs aizdevējs ir arī noteicis vecuma ierobežojumu, kā ietvaros aizdevumi tiek izsniegti. Tāpat jāņem vērā arī aizdevēja darba laiks – lai arī aizdevuma pieteikumu var aizpildīt jebkurā diennakts laikā, tomēr tā izskatīšana un piešķiršana notiek tikai kredītdevēja darba laika ietvaros.

Ar uzkrājumu ir citādāk – to vari saņemt un tērēt, kad vien nepieciešams. Te gan jāņem vērā - ja uzkrājuma veidošanai tiek izmantots krājkonts, var paiet laiks, kamēr nepieciešamā naudas summa būs pieejama. Un tomēr uzkrātā nauda jau ir Tava un tā Tev būs pieejama pilnā apmērā – ar 100% garantiju.

Naudu sakrāt ir psiholoģiski vieglāk

Lai arī daudzi saka, ka tieši kredītsaistības viņiem dod lielāku motivāciju rūpīgāk plānot savas finanses un atteikties no liekiem tēriņiem, tomēr pārsvarā krāt naudu ir psiholoģiski vieglāk, nekā atmaksāt kredītu, īpaši, ja aizdevuma summa ir diezgan liela. Tas saistīts ar to, ka savus naudas tērēšanas ieradumus pēkšņi mainīt nav nemaz tik vienkārši. Daudz vieglāk ir sevi pieradināt ik mēnesi atlikt kaut nelielu naudas summu, to pakāpeniski palielinot. Turklāt kredīta atmaksa var izraisīt lielāku stresu.

Lai arī aizdevums var noderēt dažādās situācijās, piemēram, kad nauda vajadzīga tūlīt, bet uzkrājums nav pietiekams, tomēr uz tiem kā drošības spilvenu paļauties noteikti nevajadzētu. Lai veiksmīgāk pārvaldītu savas finanses un saglabātu finansiālo stabilitāti, ir gudri domāt arī par nākotni, ieviešot ilgtermiņa risinājumus.

 

CreditOn.lv © 2007 - 2024