YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā ziemas tumšajos mēnešos taupīt elektrību?

Ziema ir tā sezona, kad tie, kas vasarā gaudušies par karstumu un bezgaisu, beidzot var uzelpot. Taču, protams, lai nodrošinātu mājoklī patīkamus apstākļus, aukstajā laikā mēs tērējam vairāk elektrības gan apgaismojuma lietošanai, gan arī citām vajadzībām, piemēram, apkurei, ja tā tiek nodrošināta ar elektrību, karstā ūdens ieguvei, ja mājās ir boilers un tamlīdzīgi. Un tas noved pie ievērojami augstāka elektrības rēķina, kas būtiski ietekmē budžetu.

Turpinājumā lasi padomus, kas palīdzēs kaut mazliet ietaupīt elektrību tumšajā un aukstajā gada sezonā.

Kādēļ elektrības rēķins ziemā ir augstāks, nekā pavasarī, vasarā vai rudenī?

  • Tu biežāk uzturies mājās. Aukstais un tumšais laiks mudina mūs biežāk ieritināties zem segas dīvānā un skatīties filmas vai pavadīt laiku ar draugiem un tuviniekiem. Tas savukārt nozīmē, ka arī dažādas elektroniskās ierīces tiek patērētas biežāk un ilgāk.
  • Temperatūra pazeminās. Sākot no novembra līdz pat februārim un martam, gaisa temperatūra ir zema, tāpēc tie, kuri izmanto apkures sistēmu vai papildu apsildīšanas elementus, kas darbojas ar elektrību, īpaši izjūt augstāku rēķinu maksu.
  • Svētku dekorācijas. Tuvojoties Ziemassvētkiem, daudzos mājokļu logos parādās lampiņu virtenes un citas dekorācijas, kas mūs uzmundrina un ļauj sajust svētku atmosfēru. Taču arī šie elementi patērē elektrību, it īpaši, ja tie tiek izmantoti ilgstoši.

Kā taupīt elektrību ziemas sezonā?

  • Ierīko mājoklī termostatu. Ja vēlies samazināt izdevumus, kas saistīti ar apkuri, neatkarīgi no tā, vai izmanto elektrību vai arī citu enerģijas avotu, ieteicams ierīkot programmējamu termostatu, kas ļauj viegli pielāgot temperatūru mājoklī.
  • Apģērbies siltāk. Nav šaubu, ka mēs savās mājās vēlamies justies komfortabli, taču katrs temperatūras grāds, kuru paaugstinām, mums var radīt papildu izdevumus. Turklāt nereti cilvēki papildus centrālajai apkurei mēdz izmantot arī elektriskos sildītājus, kas patērē daudz enerģijas. Lai tas nebūtu jādara, centies ģērbties silti, vai arī, ja nav citas iespējas, iegādājies kvalitatīvu sildītāju ar augstu energoefektivitātes klasi. Šāds ieguldījums būs vērtīgs un praktisks.
  • Izslēdz apkuri telpās, kas nav nosiltinātas. Tādas vietas, kā garāžas, pagrabi un citas zonas, kuras nav nosiltinātas, tikai radīs siltuma zudumus. Ja iespējams, atvieno apkuri šīm zonām.
  • Ieguldi mājokļa nosiltināšanā. Lai arī šis var izklausīties kā apjomīgs ieguldījums, ņem vērā, ka tas nākotnē noteikti atmaksāsies. Ja nepieciešams, vari izmantot tādu alternatīvu kā patēriņa kredīts bez ķīlas, kas ļaus iegādāties visus nepieciešamos piederumus un materiālus, kā arī nolīgt profesionāļus, kuri nosiltinās sienas, grīdas un nomainīs logus un durvis, ja tas nepieciešams. Taču, pirms aizņemies, izvērtē savas iespējas atmaksāt aizdevumu!
  • Izmanto gudrāku apgaismojumu. Nav noslēpums, ka LED spuldzes patērē līdz pat 75% mazāk enerģijas, nekā klasiskās spuldzes. Tāpēc pirmā lieta, ko vari darīt, ir nomainīt visas spuldzītes mājoklī uz elektrību taupošajām. Un, otrkārt, ejot ārā no telpas, vienmēr atceries izslēgt gaismu.
  • Neatstāj ierīces stand-by režīmā. Daudzi no mums izslēdz TV ekrānu, taču atstāj to gaidīšanas režīmā, ko apstiprina degošā lampiņa TV apakšā. Līdzīgi ir arī ar citām ierīcēm, taču, ja vēlies ietaupīt, centies vienmēr visas elektroniskās ierīces izslēgt pilnībā, kad tās neizmanto.
  • Maini savus veļas mazgāšanas paradumus. Veļasmašīna ir viena no iekārtām, kas patērē diezgan daudz elektrības. Lai pēc iespējas samazinātu patēriņu, centies mazgāt drēbes tikai tad, kad veļas ir sakrājies pietiekami daudz, un mašīnu vari pielādēt pilnu. Tāpat centies izvēlēties zemāku mazgāšanas temperatūru.
  • Pārbaudi ledusskapi. Noregulē optimālu temperatūru ledusskapī un saldētavā, kā arī pārbaudi blīvējuma gumijas, lai pārliecinātos, ka aukstums neaizplūst prom. Un, protams, nenovieto ledusskapi siltuma avotu tuvumā, jo tie var palielināt ierīces elektrības patēriņu, lai uzturētu tās iekšienē atbilstošu temperatūru.
CreditOn.lv © 2007 - 2024