YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā tikt galā ar finansiālajām saistībām

Kā tikt galā ar finansiālajām saistībām?

Mūsdienās, kad ir tik daudz vajadzību un iespēju, reti kurš cilvēks nav uzņēmies finansiālas saistības. Dažkārt šīs saistības ir uz vairākiem gadiem, kas ir finansiāls slogs ikdienas budžetam, no kā izriet arī tekošie maksājumi vai vajadzības. 

Finansiālas saistības ir ne tikai “ātrie kredīti”. Arī hipotekārais kredīts, auto līzings, patēriņa kredīts un studiju kredīts ir parādsaistības. 

Par to, kā vieglāk tikt ar šiem maksājumiem galā, lasi turpinājumā! 

Kredītu apvienošana

Daļai cilvēku, kuri aizņemas ātros kredītus atkal un atkal, pienāk brīdis, kad to slogs kļūst ļoti smags, turklāt procenti, kas nāk klāt aizdevumam, nekur nepazūd. Uz visu ikmēneša maksājumu fona, papildus procentu slogs ir tas, kas aizdevuma ņēmējam ātri vien var radīt lielas galvassāpēs. Vairāki kredītmaksājumi ir arī vairākas procentu likmes, kas kopsummā vienā dienā var aizņēmēju atstāt bez iztikas līdzekļiem. Bez šiem maksājumiem nekur nepazūd arī ikmēneša tekošie rēķini, kas ir gan dzīvesvietas apmaksa, transporta mēnešbiļete, komunālie maksājumi.

Ja parādsaistības kļūst nepanesamas, tad steidzami ir jāmeklē risinājums. Viens no risinājumiem, ja ir vairāki kredīti, ir tos apvienot vienā līgumā- Tu maksāsi par visiem kredītiem vienus procentus, nevis par katru kredītu atsevišķus procentus. Šī iespēja var atvieglot kredītu un procentu slogu, turklāt Tu varēsi sastādīt ikmēneša maksājumu grafiku, ar kuru spētu finansiāli tikt galā. 

Maksājuma atlikšana

Vienu dienu ar mums viss ir kārtībā, bet pēkšņi citā dienā jāveic neparedzēti tēriņi. Ja Tev ir kredītsaistības, tad nebaidies zvanīt savai kredīta aizdevēj kompānijai un vienoties par maksājuma atlikšanu vai cita veida grafiku. Labāk ir piezvanīt un pastāstīt par savu situāciju, nevis uzkrāt soda procentus vai sabojāt savu kredītvēsturi. 

Papildus darbs

Nav jāstrādā 24/7 ārpus mājas, lai varētu papildus nopelnīt naudu. Iespējams, ka Tev ir kāds hobijs, ar kuru Tu varētu nopelnīt naudu - rokdarbi, dārza un lauku darbi, celtniecības darbi vai braukšana ar automašīnu. Papilddarbi var ienest vēl naudu maciņā, no kuras Tu ātrāk varēsi atmaksāt savas kredītu saistības. 

Budžeta plānošana

Tikai tad, ja pārzini savu ienākošo naudu un izejošos tēriņus, vari saprast, cik daudz vari atļauties. Algas sadalīšana proporcionāli vajadzībām un tekošajiem maksājumiem ir vajadzīga, pretējā gadījumā, ja vispirms iepērcies un izklaidējies, un tikai pēc tam veic maksājumus - maciņā vari sagaidīt nepatīkamu pārsteigumu. 

Budžeta plānošanu vari sadalīt arī konkrēti pa sadaļām, piemēram, pārtikas mēneša nauda, maksājumi par mājokli, transportu un izklaidi, apģērbu vai citu, kas ir būtisks. Sadalot naudu uzreiz pa daļām, Tu zināsi, cik katrā no tām Tu vari tērēt, un izpratīsi atlikušo vai trūkstošo naudas daudzumu. 

Pie budžeta plānošanas varētu arī minēt savu ieradumu pārskatīšanu - ja vienmēr pērc no rīta kafejnīcā kafiju, iespējams, nopērkot termosu un to pagatavojot mājās, Tu ietaupīsi lielu naudu mēneša griezumā. Tāpat ir vērts pārskatīt, vai ir pakalpojumi, kurus Tu neizmanto ziemā vai vasarā, piemēram, kabeļtelevīzija, online abonēšanas platformas, sporta klubs utml. Atsakoties no mazākām lietām, dažkārt ietaupījums ir gana liels, lai ātrāk nosegtu parādus un sakārtotu savu finansiālo situāciju. 

Izvērtē lietas un vajadzības, kuras Tev vajag

Ja Tev ir vajadzība aizņemties, tad vienmēr izvērtē, vai spēsi šo aizdevumu atmaksāt. Izpēti procentus, atmaksas iespējas un citus faktorus, kas nākotnē var Tev atvieglot dzīvi, nevis pretēji - likt raizēties ik mēnesi par to, kā tos atmaksāt. Piemēram, ja izvēlies finansiālu aizdevumu, atverot kredītlīniju, tad zini, ka kredītlīnija piedāvā sastādīt atmaksas grafiku, skaidri norādot, cik liels ikmēneša maksājums jāveic, un kad. Pēc aizņēmuma atmaksas, vajadzības gadījumā Tu varēsi to izmantot atkārtoti, kas jau atkal norāda uz to, cik svarīga ir tekoša un regulāra ikmēneša parāda apmaksa. Finansiālas saistības ir liela atbildība, jo tās ne tikai var ietekmēt šī brīža ikdienu, bet arī nākotni. 

Ja attiecīgi kādā mēnesī ir problēmas ar kredīta apmaksu, tad obligāti ziņo par to savam aizdevējam, meklē papildus darbu un iespējas, kā varētu šo problēmu atrisināt. 

CreditOn.lv © 2007 - 2024