YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā taupīt naudu, ja trūkst gribasspēka?

Tas, ka finanses un ar tām saistītās problēmas ir viens no lielākajiem stresa cēloņiem, noteikti arī Tev nav nekas jauns. To apstiprinājusi arī Amerikas Psiholoģijas Asociācija, veicot pētījumus par šo tēmu.

Ikdienā mēs uztraucamies par to, vai pietiks naudas visu rēķinu atmaksai laikā (piemēram, patēriņa kredīti), vai varēsim atļauties uzturēt auto, vai arī bez bažām palaist bērnus uz skolu. Tāpat, protams, stresu rada arī tas, ka apzināmies – ir nepieciešams sākt veidot iekrājumus. Un, lai to darītu, nepieciešams gribasspēks. Taču mēs visi esam tikai cilvēki, un gribasspēks mēdz zust. Turpinājumā lasi, kā atvieglot naudas krāšanu arī tad, ja Tev ir grūtības uzturēt pašdisciplīnu.

Kā gribasspēks ietekmē mūsu tērēšanas paradumus?

Viens no veidiem, kā izprast gribasspēku, ir, iedomājoties to kā muskuli, kas laika gaitā var nogurt. Pētījumos apstiprināts, ka cilvēki, kuriem trūkst gribasspēka, biežāk tērē naudu un pērk dažādas preces. Vājš gribasspēks attiecīgi saistās ar zemāku spēju kontrolēt pārtērēšanos.

Cilvēkiem, kas regulāri sastopas ar sarežģītiem finansiāliem lēmumiem, piemēram, tiem, kuri nonākuši naudas grūtībās, ir grūtāk sevi disciplinēt un motivēt, lai ierobežotu savu budžetu. Turklāt tas attiecas ne tikai uz jautājumiem, kas saistīti ar naudu, bet arī citām dzīves sfērām.

Populāri iemesli, kas padara mūsu gribasspēku un pašdisciplīnu vājāku:

  • Došanās iepirkties kopā ar bērniem un lieku produktu iegāde. Ikviens, kurš ir gājis uz lielveikalu ar mazajiem ķipariem, zina, ka ir grūti iziet no veikala, nenopērkot našķus vai citas lietas, kuras bērni ir ieraudzījuši un sacēluši par tām traci. Ja nav iespējams izvairīties no bērnu ņemšanas līdzi uz veikalu, pirms tam noteikti paēdiet, jo tas mazinās gan Tev, gan Tavām atvasēm vēlmi pēc kārumiem.
  • Draugi uzaicina pusdienās, taču Tavs budžets šobrīd to neatļauj. Teju ikviens no mums ir bijis šādā situācijā – sen neredzēti draugi uzaicina aiziet kopā paēst vai izklaidēties, taču, paskatoties savā makā vai bankas kontā, Tu saproti, ka šis nav piemērotākais laiks šādiem tēriņiem. Lai Tev nebūtu pilnībā jāatsakās no satikšanās ar draugiem, piedāvā viņiem alternatīvas, kas neprasa tik lielus tēriņus, jo draugi Tevi noteikti sapratīs!
  • Tu cīnies ar stresu un vēlies justies labāk. Daudzi cilvēki izvēlas stresu mazināt, iegādājoties jaunas lietas, taču tas, protams, noved pie jauniem tēriņiem. Šajā gadījumā svarīgākais, ko vispirms vajadzētu darīt, ir mazināt stresu, izgulēties, veselīgi ēst un nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Kad rodas teju nepārvarama vēlme nopirkt ko jaunu, tā vietā ķeries pie mājokļa ģenerāltīrīšanas, un pēc laika Tu jutīsi, ka esi jau aizmirsis, ko gribēji pirkt. Ja tas tomēr nepalīdz, tad atceries, ka vismaz būsi paveicis noderīgu darbu.

Kā taupīt naudu, ja trūkst gribasspēka?

  • Pieņem finansiālus lēmumus pakāpeniski. Ikdienā mums nākas sastapties ar daudzām izvēlēm, kas saistās ar naudu, taču tas ātri vien var novājināt mūsu gribasspēku sasniegt mērķus. Lai nepārslogotu sevi, centies pieņemt lēmumus pa vienam, katru no tiem rūpīgi pārdomājot.
  • Seko līdzi saviem tēriņiem. Jā, šo Tu noteikti esi dzirdējis jau iepriekš, taču šī metode ir viena no efektīvākajām, ja vēlies taupīt naudu.
  • Aktivizē automātiskos iekrājumus. Mūsdienās internetbankas piedāvā iespēju krāt naudu Tavā vietā, proti, katru mēnesi, kad Tavā kontā ienāk nauda, daļa no tās automātiski nonāks krājkontā. Viegli, nesāpīgi un ērti.
  • Izvairies no kārdinājumiem. Centies doties uz lielveikaliem un apmeklēt interneta veikalus pēc iespējas retāk. Tā Tu pasargāsi sevi no liekiem kārdinājumiem, kas vilina tērēt naudu.

Ceram, ka Tev šie padomi noderēs, lai uzlabotu savu finansiālo stāvokli!

CreditOn.lv © 2007 - 2024