YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā izrauties no parādu jūga

Dzīvē var atgadīties dažādas neplānotas situācijas, kad nekas cits neatliek kā uzņemties kredītsaistības. Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka pirms to noformēšanas vienmēr rūpīgi būtu jāizsver savas iespējas aizdevumus arī atmaksāt.

Mūsdienās pieejami visdažādākie kredīta veidi, katrs no tiem piemērots dažādām situācijām un vajadzībām. Viens no visbiežāk izmantotajiem kredīta veidiem ir patēriņa kredīts un kredītlīnija, kas izlīdzēs gadījumos, kad nepieciešams īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums.

Bet ko darīt situācijās, kad kredīts jau noformēts, bet saistības paliek arvien grūtāk pildīt? Raksta turpinājumā sniegsim pāris noderīgus padomus tam, kā mainot vien dažus ieradumus, būs iespējams ne tikai atmaksāt parādus, bet vēlāk arī veidot uzkrājumus.

Rūpīga ikmēneša finanšu plānošana

Bieži vien finansiālu problēmu pamatā ir tas, ka netiek plānoti izdevumi un to apjoms netiek salīdzināts ar ienākumiem. Nereti līdzekļi tiek tērēti neapdomīgi un cilvēks, pats to neapzinoties, veic virkni pirkumu, kuri patiesībā nebūt nav nepieciešami. Lai labāk pārskatītu savas finanses un atsijātu jomas, kurās izdevumi pārsniedz vēlamo, ieteicams uzsākt rūpīgu ienākumu un izdevumu pierakstīšanu.

Mūsdienu tehnoloģijas attīstās straujiem soļiem un, pateicoties tām, pat mobilajos tālruņos pieejamas ērtas aplikācijas, kas atvieglos finanšu plānošanu. Tai pievērsties būtu ieteicams mēneša sākumā vai dienā, kad tiek saņemti galvenie mēneša ienākumi. Ērti pārskatāmās ailītēs jāieraksta neatliekamie vai prioritārie maksājumi, piemēram, dzīvokļa īre un komunālie pakalpojumi, bet vēlāk - tēriņi, kas saistīti ar ikdienas un saimniecisko darbību - pārtika, saimniecības preces, transporta izdevumi, apģērba un apavu iegāde.

Veicot izdevumu pierakstus, būs daudz vieglāk kontrolēt savus izdevumus un pārskatīt plānotos pirkumus, jo uzskatāmi būs redzamas jomas, kurās līdzekļi tiek patērēti neapdomīgi. Tāpēc izdevumu pierakstus vajadzētu veikt ik dienas, līdz izdevumu uzskaite būs kļuvusi jau par ieradumu.

Iepirkumu paradumu maiņa

Veicot ikmēneša budžeta plānošanu, nereti nākas secināt, ka, iepērkoties tiek veikta virkne pirkumu, kurus iepriekš veikt nemaz nav bijis plānots. Šādus pirkumus sauc par impulsīvajiem jeb spontānajiem pirkumiem un, mēneša griezumā raugoties, tie var ietekmēt arī kopējo mēneša budžetu. Tomēr ir virkne paņēmienu, kā atturēt sevi no impulsīvo pirkumu veikšanas. Piemēram, dodoties uz veikalu, iepriekš vienmēr būtu ieteicams sastādīt iepirkuma sarakstu, sākot ar prioritārām precēm un beidzot ar precēm, kas saimniecībā noderētu, ja tās veikalā būtu atrodamas par izdevīgu, akcijas cenu.

Iepirkšanās laikā vajadzētu strikti pieturēties pie sarakstā minētā. Lai to izdarīt būtu vieglāk, dodoties uz veikalu, būtu ieteicams ņemt līdzi tieši tik daudz skaidras naudas, cik nepieciešams pirkumu veikšanai. Šādā veidā būs daudz vieglāk pārskatīt naudas plūsmu un neiegādāties neko lieku.

Papildus darbs kā atspaids kredīta atmaksāšanā

Lai ātrāk atbrīvotos no parādsaistībām, ieteicams regulāri aplūkot papildus darba vakanču piedāvājumu. Nevajadzētu gan arī pārspīlēt, iekārtojoties divās vai vairāk darba vietās. Gadījumos, kad labi pārvaldi kādu svešvalodu, iespējams vari veikt kādus nelielus tulkošanas darbus, tādejādi palielinot savu budžetu.

 Lai būtu vieglāk atrast papildus vai īstermiņa darbus, apjautājies par iespējām draugu un paziņu lokā, ļoti iespējams, ka kādam atradīsies izdevīgs piedāvājums. Par papildus ienākumiem var aprunāties arī ar darba devēju, piedāvājoties veikt papildus pienākumus esošajā darba vietā.

Saziņa ar kredītdevēju un risinājumu meklēšana

Kad piemeklējušas finansiālas problēmas kredīta vai aizdevuma atmaksāšanā, ieteicams sazināties ar kredītdevēja pārstāvjiem un apsriest iespējamos risinājumus. Ļoti iespējams, ka atmaksas grafiku var mainīt uz ērtāku vai pielāgot ikmēneša maksājuma datumu un apmēru.

CreditOn.lv © 2007 - 2024