YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā iegrožot savus tērēšanās paradumus

Nereti neilgi pēc algas dienas nākas secināt, ka finansiālo līdzekļu vairs nav atlicis tik daudz, lai pietiktu līdz mēneša beigām. Šādu situāciju var izraisīt kāds neplānots pirkums vai pārāk bieža ļaušanās mirkļa impulsiem. Ja finansiālas problēmas piemeklē bieži, vērts piedomāt par rūpīgu mēneša budžeta plānošanu un savu izdevumu ierobežošanu un uzskaiti. Turpinājumā pastāstīsim par to, kā saplānot savu mēneša budžetu tā, lai tas būtu līdzsvarots, un izdevumi nepārsniegtu ienākumus.

Ienākumu un izdevumu uzskaite

Lai veiksmīgi saplānotu savus izdevumus un pārredzētu tās pozīcijas, kurās līdzekļi, iespējams, tiek patērēti nelietderīgi, noderēs mēneša ienākumu un izdevumu tabulas ieviešana. Šeit var noderēt gan vienkāršs pierakstu blociņš, gan Excel vai Word tabula, gan budžeta plānošanai veltīta mobilā aplikācija. Galvenais uzdevums - pretnostatīt dažādas izdevumu kategorijas ar mēneša ienākumiem. Budžeta plānošanu ieteicams uzsākt mēneša sākumā vai dienā, kad tiek saņemti galvenie mēneša ienākumi, piemēram, algas dienā.

Ja plānots visu pierakstīt papīra formātā vai datora failā, tad pirmajā ailītē tiek ierakstīta ienākumu summa, bet otrā tiek veltīta neatliekamajiem maksājumiem, piemēram, dzīvokļa īrei, komunālajiem maksājumiem, mobilā tālruņa un interneta pieslēguma apmaksai. Veltot atsevišķu ailīti neatliekamajiem maksājumiem, būs vieglāk pārskatāmi tie līdzekļi, kas paliks pāri pēc to veikšanas.

Nākamās ailītes vajadzētu veltīt ikdienas tēriņiem, piemēram, pārtikas iegādei, transporta izdevumiem vai garderobes atjaunošanas tēriņiem. Šajā ziņā budžeta plānošanai veltītās mobilās aplikācijas būs daudz ērtākas, jo kategorijas tajās jau būs pieejamas plašā klāstā un nebūs jālauza galva, domājot tām nosaukumu.

Savu izdevumu uzskaiti vajadzētu veikt katru dienu tā, lai tas laika gaitā kļūtu par ieradumu. Jau mēneša beigās būs uzskatāmi redzamas tās izdevumu kategorijas, kurās līdzekļi tiek patērēti par daudz un būs vieglāk pievērsties savu tēriņu ierobežošanai.

Iepirkšanās paradumu maiņa

Nereti, veicot izdevumu uzskaiti, nākas secināt, ka pārtikas un apģērbu iegādes tēriņi krietni pārsniedz vēlamos. Tam par iemeslu kalpo virkne impulsīvu pirkumu, ko veicam, paši to nemaz neapzinoties. Iepirkumu groziņā mēdz parādīties liekas preces, ko iepriekš, dodoties uz veikalu, iegādāties nemaz nebija plānots. Kā tad no tiem izvairīties un iepirkties gudri?

Nedodies uz veikalu tikai pastaigas dēļ, bet dodies turp tikai gadījumos, kad kaut ko iegādāties patiesi ir nepieciešams. Šādā veidā atturēsi sevi no vilinošiem akciju piedāvājumiem un izvairīsies no nevajadzīgu preču iegādes.

Pirms došanās uz veikalu, iepriekš vienmēr sastādi iepirkumu sarakstu un iepirkšanās laikā nenovirzies no sarakstā minētā.

Jo biežāk norēķināsies par pirkumiem skaidrā naudā, jo vairāk sevi disciplinēsi un ierobežosi tēriņus. Norēķinoties ar kredītkarti, ir daudz grūtāk pārskatīt naudas plūsmu, jo šķiet, ka līdzekļi kontā ir neierobežoti, toties, maksājot par pirkumu skaidrā naudā, ir uzskatāmi redzams, ka tā tiek patiešām tērēta.

Ja veikala plauktos pamani ko sen kārotu, bet dārgu, dod sev laiku pārdomām, piemēram, līdz nākamajai dienai. Šādā veidā pārliecināsies, ka šis pirkums Tev ir patiesi nepieciešams, un dosi sev laiku izsvērt pirkuma lietderību. Ja arī nākamajā dienā esi pārliecināts, ka kārotā lieta Tev ir nepieciešama, dodies uz veikalu un iegādājies to.

Veicot lielākus pirkumus, piemēram, iegādājoties sadzīves tehniku, jau iepriekš sāc veidot iekrājumus vai rūpīgi salīdzini izmakas ar savām iespējam. Ļoti iespējams, ka, lai veiktu pirkumu un neietekmētu savu mēneša budžetu, ir jānoformē, piemēram, kredītlīnija.

CreditOn.lv © 2007 - 2024