YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

4 ieteikumi, ka palugt atmaksat paradu

4 ieteikumi, kā palūgt atmaksāt parādu

Ja radusies situācija, kad ar pieejamiem līdzekļiem savu izdevumu segšanai nepietiek, ir jāapsver aizņemšanās iespējas. To var izdarīt gan noformējot kredītu, gan lūdzot palīdzību draugiem vai radiniekiem.

Daudzi dod priekšroku kredītkompāniju pakalpojumiem. Lai arī aizdevums jāapmaksā līgumā noteiktā laikā un par to tiek aprēķināti procentu maksājumi, tomēr tādā veidā netiek iesaistīti draugi un radinieki, un nepastāv risks sabojāt savstarpējās attiecības. Dažkārt arī nepieciešamā summa ir diezgan liela – ne vienmēr draugiem ir iespēja palīdzēt. Turpretī aizdevēji piedāvā dažādus kredīta veidus un apmērus. Piemēram, lielāku ieceru īstenošanai var noderēt patēriņa kredīts.

Ja tomēr tiek pieņemts lēmums par labu aizņēmumam no drauga vai paziņas, jārēķinās, ka tā ir īsta uzticības pārbaude attiecībām, īpaši tādēļ, ka aizdevējs šādā gadījumā visbiežāk paļaujas uz aizņēmēja godavārdu, bet, ja ar naudas atmaksu tomēr neveicas kā plānots, attiecības var tikt neatgriezeniski sabojātas.

Situācija, kad nauda ir aizdota, taču draugs ar tās atdošanu nesteidzas, mēdz būt patiešām mulsinoša? Kā rīkoties? Lūk, četri iespējamie risinājumi.

Pieklājīgs atgādinājums

Ja solītais naudas atmaksas termiņš jau sen pagājis, taču nauda tā arī nav atgūta, nevajadzētu kautrēties uzrunāt draugu un draudzīgi atgādināt viņam par parādu.

Rakstisks atgādinājums

Ja pēc mutiska atgādinājuma cerētais rezultāts tomēr izpaliek, nākamais solis varētu būt rakstiska atgādinājuma nosūtīšana. Iespējams, šāds ziņojums būs efektīvāks. Vēlams arī saglabāt nosūtīto atgādinājumu kopijas gadījumam, ja tomēr naudu šādā veidā atgūt neizdodas un prasība jāiesniedz tiesā.

Jurista iesaistīšana

Diemžēl ir arī situācijas, kad draudzīgi atgādinājumi tomēr nav gana efektīvi un centieni atgūt aizdoto naudu bijuši veltīgi. Tādā gadījumā laiks iesaistīt trešo pusi – juristu.

Konsultējoties ar juristu, saņemsi ieteikumus veiksmīgākai situācijas risināšanai. Iespējams, jurists aizņēmējam nosūtīs oficiālu atgādinājumu par parādu. Jurista vai citas pilnvarotas personas iesaistīšanās situācijas risināšanā bieži vien aizņēmējam liek pret savām parādsaistībām attiekties atbildīgāk.

Tiesa

Labākajā gadījumā jurista iesaistīšana vainagosies panākumiem. Taču gadās arī, ka arī šāds solis tiek ignorēts. Tādā gadījumā nekas cits neatliek, kā ar prasību vērsties tiesā. Protams, pirms tam gan jāizvērtē, vai tas ir tā vērts – tiesāšanās tomēr prasa daudz laika un arī līdzekļu. Turklāt – tas sagādā arī pietiekami daudz stresa.

Kā sevi pasargāt?

Ir cilvēki, kuri uzskata, ka draugiem naudu aizdot nevajag – vismaz ne lielas summas. Noderīgs arī padoms – aizdot tikai tik, cik nav žēl uzdāvināt. Taču situācijas ir dažādas un reizēm draudzīgs atbalsts ir pat ļoti nepieciešams.

Ja grasies aizdot naudu draugam vai radiniekam, vienošanos par aizdevumu un tā atmaksu vislabāk noformēt rakstiski – tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamām situācijām nākotnē.

CreditOn.lv © 2007 - 2024