YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā ierobežot vēlmi iepirkties internetā?

Kā ierobežot vēlmi iepirkties internetā?

Iepirkšanās internetā ir kļuvusi par ļoti populāru aktivitāti. Tiekam uz to iedrošināti un mudināti, norādot, ka iepirkšanās internetā ir izdevīgāka, ērtāka, vienkāršāka un visādi citādi nedaudz labāka iepirkšanās forma, nekā iepirkšanās parastā veikalā. Tiesa, arī iepirkšanās internetā ir ar saviem riskiem, kas tiek uzsvērti - plusi un mīnusi ir arī šai darbībai, un tie nevar tikt ignorēti (drošība, krāpnecības riski).

Vai iepirkšanās internetā var kļūt arī par atkarību? Pagaidām šāda apzīmējuma atsevišķi internetam nav, taču, ja izpildās noteiktas pazīmes mūsu darbībās, arī iepirkšanās internetā var būt atkarība, turklāt ne ar mazāk negatīvām sekām, kā jebkura cita atkarība. Galu galā iepirkšanās atkarība ir zināma un pastāv, tāpēc var uzskatīt, ka iepirkšanās atkarība internetā ir tas pats, vien citā platformā.

Dažas pazīmes par to, ka iepirkšanās internetā ir jāierobežo:

  • Regulāri pirkumiem tiek pārtērēts budžets un izvēlēti dažādi aizdevumi internetā, lai varētu iegādāties kāroto, tad, kad naudas uz konta vairs nav.
  • Jūs iegādājaties visu - tostarp lietas, kas jums nav vajadzīgas. Gan drēbes un apavus, gan ierīces un rotas, aksesuārus un saimniecības preces. Ja aplūkojot mājās lietas, kas iegādātas internetā pēdējā gada laikā un no tām lielākā daļa nav izmantotas vairāk kā 1-2 reizes - tā ir interneta iepirkšanās atkarība.
  • Jūsu pārlūka vēsturē var redzēt, ka nedēļas laikā vairākas reizes ir atvērta kāda iepirkšanās vietne un daļā no šīm lapas atvēršanas reizēm kaut kas ir arī nopirkts.

Ja mums piemīt tāds netikums kā iepirkšanās atkarība, tad tālāk būtu jāsaprot, kā to ierobežot vai kā no šādas atkarības atbrīvoties pavisam. Jāsāk ar to, ka jāattīra māja.

Ja iepērkaties bieži un nevajadzīgi dažādos interneta veikalos, visticamāk, mājās sakrājies daudz dažādu lietu, kas nebūt nav vajadzīgas vai ikdienā netiek izmantotas. Salieciet visu kastēs un atdodiet, ziedojiet, pārdodiet, paglabājiet pagrabā - kas vien šķiet ērtāk, jo galvenais ir attīrīt māju.

Izvēlamies kredītkartei maksājuma ierobežojuma limitu - zemu, lai brīdī, ja arī rodas kārdinājums iepirkties, fiziski to nevar izdarīt. Labāk rīkojieties ar skaidru naudu, ko bankomātā var izņemt tādā daudzumā, kā nepieciešams ikdienas tēriņiem. Vai ērtumam - izmantojiet divas kartes - vienu rēķinu maksāšanai (zinot, ka lielākoties rēķini tiek maksāti caur internetbanku), otru tēriņiem (ar zemu limitu). Un nekad neizmantojiet rēķinu maksāšanas karti pirkumu iegādei.

Izvērtē katru pirkumu. Ja arī tiek atvērta kāda interneta veikala vietne - vajadzētu rūpīgi izvērtēt katru lietu, kas tiek ievietota grozā - vai tā patiešām nepieciešama, ko ar to darīsim, cik bieži, kam noderēs? Vēl labāk - atstāj grozā saliktās preces savā profilā uz vairākām dienām, pēc trīs četrām dienām atverot vietni vēlreiz un pārliecinoties - vai joprojām vēlies pirkt visu to, kas salikts groziņā (un kāda ir tā kopsumma).

CreditOn.lv © 2007 - 2024