YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Finanšu padomi pārim: Kā pārvaldīt finanses pat tad, ja jūsu domas nesaskan?

Finanšu padomi pārim: Kā pārvaldīt finanses pat tad, ja jūsu domas nesaskan?

Uzsākt kopdzīvi ar mīļoto cilvēku no vienas puses ir aizraujoši un patīkami, no otras puses – tas var radīt arī zināmas grūtības. Ja iepriekš bijāt pieraduši dalīt tikai savu laiku, tad tagad jums abiem ir jādala arī kopīgas telpas, kā arī jādomā par mājsaimniecības uzturēšanu. Tas nozīmē, ka jāsāk abiem domāt par dažādu rēķinu apmaksu, pārtikas iegādi un citiem ikdienas pienākumiem.

Svarīgākā lieta, ar ko pāriem ir jāsaskaras un par ko ir vairāk jādomā, ir finanses. Kā tās gudri pārvaldīt, lai visam pietiek naudas? Kā tikt galā ar finansēm gadījumos, ja jūsu domas nesaskan?

Nebaidieties savā starpā runāt par finansēm. Tieši finanses bieži vien ir iemesls pāru nesaskaņai. Pašā sākumā, pirms uzsākat kopdzīvi, izrunājiet visus ar finansēm saistītos jautājumus. Noskaidrojiet, kādi ir katra ikmēneša ienākumi, kā arī to, kā jūs naudu tērējat.  

No paša sākuma jums abiem ir jāizdomā vai veidosiet „kopīgo maciņu”. Tas nozīmē, ka visus savus ienākumus jūs saliekat kopā un kopīgi arī tērējiet. No vienas puses tas varētu būt izdevīgi, jo nebūtu jādomā, kurš maksās par komunālajiem maksājumiem vai pārtikas iegādi, taču no otras puses, būs grūtāk izsekot līdzi naudas plūsmai. Mums katram ir savas vajadzības un vēlmes, līdz ar to mēs katrs attiecīgi arī tērējam noteiktu naudas summu priekš sevis. Jāpiemin arī tas, ka, iespējams, jums katram ir atšķirīgas algas un viens no jums pelna vairāk nekā otrs.

Ja kopīgie ienākumi kļūst lielāki, var rasties situācijas, kad kāds sāk tērēt vairāk nekā iepriekš, līdz ar to var rasties konflikti tādēļ, ka izdevumi nav savā starpā iepriekš apspriesti. Būtu ieteicams savā starpā apspriesties par katru pirkumu, kas pārsniedz, piemēram, 50 eiro.

Viens no labākajiem veidiem tomēr ir būt atbildīgiem katram par saviem ienākumiem. Sadaliet uz pusēm rēķinus par komunālajiem maksājumiem un pārtiku. Katrs no savas puses piešķiriet līdzekļus kādam lielākam kopīgam pirkumam, piemēram, elektroprecēm, sadzīves tehnikai vai remondarbiem. Līdz ar to jums katram būs palikusi pāri nauda, kuru tērēt savām vajadzībām un šādā veidā izbēgsiet no dažādiem konfliktiem par naudas tērēšanu.

 Ja tomēr esiet nolēmuši likt kopā visus savus ienākumus, tad jums noteikti ir jāizveido budžeta plāns. Uzskaitiet visus savus ienākumus un izdevumus, jo tā būs daudz vieglāk sekot līdzi naudas plūsmai. Kā arī jūs abi redzēsiet to, kur iespējams ietaupīt naudu un iekrāt kaut kam noderīgākam.

Būtu ieteicams izvairīties arī no aizņēmumiem. Mūsdienās tiek piedāvāti dažādi aizdevumi no dažādām kredītiestādēm, taču, ja jūs kā pāris vēlaties saglabāt savu finansiālo neatkarību, tad būtu jāizvairās no aizdevumiem. Jūs šobrīd esiet divi un jūsu ienākumi arī ir palielinājušies, līdz ar to ir daudz vieglāk un ātrāk sakrāt kādai noderīgai lietai.

Kopdzīves laikā jums noteikti būs dažādas problēmas, ar ko nāksies saskarties, piemēram, tās pašas finanses, taču neļaujiet, lai tās gūst varu pār jums, mierīgi pārdomājiet un atrisiniet tās, lai netiktu aizēnots kopā būšanas laiks.

CreditOn.lv © 2007 - 2024