YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Budžeta plānošanas prasmes: Cik svarīgas tās ir?

Budžeta plānošanas prasmes: Cik svarīgas tās ir?

Šodien jebkura cilvēka finansiālais stāvoklis ir būtiska un svarīga ikdienas sastāvdaļa - mums ir jāmaksā gan par dzīvesvietu, komunālajiem maksājumiem, ēdienu un virkni pakalpojumu, bez kuriem nevaram dzīvot. Savu ienākumu pārzināšana un budžeta sadale dod iespēju ne tikai izprast un apzināties, ko varam un ko nevaram atļauties, bet arī veikt uzkrājumus. Par to, cik svarīgi tas ir, un kas būtu jāzina, plānojot savu budžetu, lasi šī raksta turpinājumā!

Sava budžeta pārzināšana

Pirmais un galvenais punkts, lai saprastu savu finansiālo stāvokli, ir sava budžeta pārzināšana - saraksti uz lapas visus savus ienākumus un izdevumus. Ja izdevumu un ienākumu fiksēšana Tev ir ērtāka ar mobilo telefonu, tad otra opcija ir nevis fiksēt uz papīra lapas, bet telefona aplikācijā.

Pēc šīs sistēmas katra mēneša beigās Tu sapratīsi, cik daudz brīvo līdzekļu paliek jeb cik daudz naudas esi ietaupījis. Pēc gala pārskata varēsi arī izsecināt, kādi pirkumi ir spontāni, nevajadzīgi un pavisam noteikti - lieki. 

Spontāna vai pārdomāta rīcība

Zelta likums, lai vienmēr būtu nauda, ir nebūt spontānam, veicot pirkumos. Ja katrā izpārdošanā Tu sapirksi lietas, kurām ir akcija, nevis vajadzība pēc tām, tad tas pavisam noteikti noēdīs ikmēneša budžetu. 

Vienmēr pieņem racionālus lēmumus par lietām, kuras pērc - izvērtē to kvalitāti un ilgtermiņa nozīmi. 

Izvēles iespējas

Mēs dzīvojam laikmetā, kad gan lietu, gan pakalpojumu izvēle ir milzīga. Lai ilgtermiņā Tavā budžetā būtu arī brīvie līdzekļi, pārdomā un salīdzini visus pakalpojumus, kurus izmanto, jo, iespējams, par dažiem no tiem Tu pārmaksā. 

Daži piemēri, par kuriem vari padomāt:

  • Tu abonē kādu interneta web lapas pakalpojumu, bet laika trūkuma dēļ neesi to izmantojis kādus 3 mēnešus.
  • Tev ir sporta kluba abonements, kas automātiski atjaunojas un noskaita naudu no konta katru mēnesi, bet vasarā Tu dodies sportot ārā. 
  • Tu tikai daļēji izmanto mobilā telefona operatora tarifa piešķirto interneta apjomu un zvanu skaitu, iespējams, ka Tu vari izskatīt iespēju pāriet uz mazāku tarifu, kas ļautu ietaupīt. 

Šādu sīkumu un piemēru mūsu ikdienā ir daudz, tāpēc Tu vari šo visu izvērtēt un izdarīt secinājumus, un kaut ko mainīt savā ikdienā. 

Jauni maksājumi

Dažkārt dzīvē ir nepieciešams mājokļa vai auto remonts, uz skolu jāpalaiž bērni, gadījusies kāda neparedzēta ķibele, vai kas cits, kā iemesla dēļ Tu meklē risinājumu, iespējams, piesakoties aizdevumam. Ja šādi noticis, tad pārplāno savu budžetu no tā mēneša, kad aizdevums jāsāk atmaksāt - neaizmirsti, ka mēnesī nāk jauns maksājums. 

Ir dažādi aizņēmumu veidi - patēriņa kredīti, ātrie kredīti un kredītlīnijas. Patēriņa kredīts visbiežāk tiek izmantots gadījumos, kad nepieciešama lielāka naudas summa - no 100-4000 eiro, kuru var atmaksāt ilgākā laika posmā. 

 Kredītlīnijas, patēriņa un ātrā kredīta atmaksa ir elastīga, tomēr tikpat atbildīga kā jebkurš cits aizdevums.

Kāds labums ir budžeta plānošanai un naudas taupīšanai?

Jebkurš eiro, ko saņem un izdod, veido Tavu budžetu. Katrs ietaupītais eiro ir lieliska iespēja to uzkrāt nebaltām dienām vai ieguldīt kādā ilgi plānotā pirkumā. Katrs ietaupītais cents, kurš šķietami ir sīkums, dažkārt mēneša griezumā sastāda milzīgu summu, ko ikdienā tērējot nemaz nepamanām - tas ir iemesls, kāpēc iesakām plānot budžetu. Budžeta plānošanas rezultātā Tu zināsi savas iespējas un radīsi sev finansiālu stabilitāti nākotnē!

Fiksē savus ienākumus un tēriņus, un apzinies savu finansiālo stāvokli!

CreditOn.lv © 2007 - 2024