YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Naudas taupīšana: 5 lietas, ko vēl nezināji

Nauda ir svarīga, tomēr vienlaikus arī mulsinoša tēma. Lielākā daļa cilvēku katru nedēļu pavada daudz stundu, to nopelnot, bet izvairās to apspriest ar draugiem vai ģimeni. Un dažreiz šķiet, ka neatkarīgi no tā, cik nopelnām, mums nekad nepietiek. Kādēļ tā ? Un kā to iespējams mainīt? Turpinājumā daži interesanti naudas taupīšanas padomi, ko, iespējams, vēl nezināji.

Domā par ikdienas tēriņiem kā par visa gada izdevumiem

Skolā mēs mācījāmies reizināt, bet pieaugušā vecumā mēs to izmantojam reti - vismaz attiecībā uz naudas skaitīšanu un taupīšanu. Tas, savukārt, var novest pie nepārdomātiem lēmumiem.

Izmantosim klišejisku piemēru un iedomāsimies, ka katru dienu nopērc tasi kafijas 1, 5 eiro vērtībā. Nešķiet dārgi, vai ne? Bet reizini to ar 365 dienām gadā un, lūk, ikdienas kafija Tev izmaksā 547,50 eiro gadā. Vai Tu maksātu šādu par ‘’kafijas abonementu’’, kas dotu iespēju izdzert vienu kafijas tasīti dienā? Visticamāk, nē. Bet, ja Tu katru dienu pērc šo tasīti kafijas, tad patiesībā tieši to Tu dari.

Tas, protams, nenozīmē, ka jāsamazina visi izdevumi, tomēr šī metode palīdz izvērtēt to, kam mēs savā ikdienā pievēršam pārāk lielu nozīmi.

Neļauj greznībai kļūt par ikdienu

Nav nekas nepareizs laiku pa laikam iedzert kafiju ārpus mājas, paēst restorānā vai kā citādi izklaidēties. Bet, ja vēlies ietaupīt, tai noteikti nevajadzētu būt ikdienai.

Tas attiecas ne tikai uz naudu, bet arī uz apmierinājumu. Ja kaut ko darām regulāri, tas pārvēršas par rutīnu, ko uztveram kā pašsaprotamu. Rezultātā tiek tērētas lielākas naudas summas, nejūtot lielāku apmierinājumu.

Nepērc jaunāko modeļu ierīces

Izvairies iegādāties visjaunākās lietas. Agrie pircēji ne tikai maksā vairāk par savu tālruni, datoru vai spēļu sistēmu nekā jebkurš cits, bet arī saņem sliktāku pieredzi. Neatkarīgi no tā, cik daudz beta versijas testēšanas uzņēmumi veic, vienmēr šķiet, ka pēc izlaišanas ir dažas kļūdas. Un kurš cieš no tā? Agrie pircēji. Pagaidi sešus mēnešus vai pat gadu pēc izlaišanas, un šīs kļūdas tiks sakārtotas.

Vēl labāk: Tu par pirkumu iztērēsi daudz mazāk naudas. Piemēram, viedtālruņu cenām ir tendence dramatiski kristies gadu pēc izlaišanas, dažreiz maksājot gandrīz uz pusi mazāk.

Te jāpiemin vēl kāds aspekts - nereti datora vai viedtālruņa iegādei tiek noformēts patēriņa kredīts. Ja par to tiek iegādāts jaunākais modelis, kā cena drīz vien būs zemāka, tas ir neizdevīgi.

Apgūsti jaunas prasmes

Piemēram, Tu esi pārtraucis maksāt par labu kafiju ārpus mājas, taču Tev tā pietrūkst. Kāpēc gan neiemācīties pagatavot labu kafiju mājās?! Tu iemācīsies jaunu prasmi, ietaupīsi naudu, un varēsi piedāvāt viesiem kaut ko garšīgu. Iespējams, Tu vēlēsies arī ieguldīt labā kafijas automātā, taču ilgtermiņā tas noteikti atmaksāsies.

Jaunu lietu apgūšana ir lielisks veids, kā ietaupīt naudu un gūt dziļu gandarījuma sajūtu.

Iemācies gūt prieku, pērkot lietotas mantas

Iepirkšanās sniedz daudz prieka, taču tas ir arī iemesls tam, kāpēc iztērējam tik daudz naudas. Bet mazlietotu preču iegāde var būt vēl jautrāka, īpaši, ja izdodas atrast īstu ‘’pērli’’ par ļoti patīkamu cenu.

Visu iepriekšminēto padomu pamatā izpratnes veicināšana par to, kur un cik daudz tiek iztērēts. Ir iespējams kontrolēt savus tēriņus - svarīgi ir to saprast un atbilstoši rīkoties.

CreditOn.lv © 2007 - 2024