YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā neļaut ikmēneša maksājumiem pārvērst savu dzīvi haosā?

Kā neļaut ikmēneša maksājumiem pārvērst savu dzīvi haosā?

Ikviens retu reizi ir saskāries ar situāciju, ka ikmēneša maksājumi liek pasvīst un ciešāk savilkt jostu, un tādos brīžos stress diemžēl ir mūsu sabiedrotais. Taču nav vajadzīgs lieki pārdzīvot vai bojāt savus nervus. Tāpēc, lai tiktu galā ar radušajām problēmām, cilvēki meklē dažādus risinājumus. Sabiedrība ik pa laikam ir iemīļojusi trīs darbības, kas spēj palīdzēt tikai pirmajās minūtēs - apsēdies, dziļi ieelpo un izelpo. Tomēr mūsdienās ir jādomā racionālāk.

Kā neļaut ikmēneša māksājumiem pārvērst savu dzīvi haosā? Tēma, kas ik pa laikam vieš zināmas bažas un raizes, tāpēc aplūkosim risinājumus, kas tiešām strādā un spēs palīdzēt ikvienam.

Pieraksti, veido savu grāmatvedību

Bieži vien cilvēki izdzirdot vārdu “grāmatvedība”, uzskata, ka tam ir vajadzīgs sava amata pratējs jeb īsts grāmatvedis, taču mūsdienās ikviens spēj veikt zināmus soļus, kas palīdzēs un galvenais, nepārvērtīs Tavu dzīvi haosā.

Izmanto burtnīcu, kladi vai mobilās ierīces, lai izveidotu tabulu, sava veida diagrammu, kur Tu atzīmēj katrus ienākumus un izdevumus. Uztver šo ļoti nopietni un nemānies, tas patiesi strādā!

Pierakstiet visus tēriņus, arī rīta kruasāna un kafijas tases izmaksas, iecienītākajā kafejnīcā. Tālāk sadali izmaksas pa kategorijām - komunālie maksājumi un īre, pārtika, izklaides, kredītlīnija, kas jāsedz, un citi Tev būtiski ikmēneša tēriņi.

Tad mēneša beigās atver tabulu no jauna un rūpīgi saskaiti izdevumus.

Kad būsi savus tēriņus izskaitījis un ieraudzījis gala summu, tad nākošais solis ir sekojošs - atzīmē uz piezīmju lapas pirkumus, bez kuriem varēji iztikt. Šeit gan rūpīgi apdomājies. Un secinājumi būs Tavā acu priekšā.

Jāteic, ka šāda veida uzskaite Tev atbildēs uz jautājumu, kur paliek Tava nauda. Ir pierādīts, ka izdevumu sekošana palīdz dzīvi nepārvērst haosā.

Plāno uz priekšu

Plānojot tēriņus uz priekšu, sabiedrība ir pasargāta no stresa situācijām un haosa. Ir izdevumi, kurus ir viegli paredzēt - komunālo maksājumu rēķins, īres maksa, elektrības izmaksas, telefona, televīzijas un interneta rēķini, un citi ierastie ikmēneša rēķini. Tomēr laiku pa laikam rodas arī neplānoti tēriņi, piemēram, saplīsa ledusskapis, automašīnai nepieciešams remonts vai steidzama vizīte pie zobārsta un ārsta.

Lai sagatavotos tieši šādiem tēriņiem, ieteicams risinājums, lai vēlāk nebūtu galvas sāpju. Veido laikus uzkrājumu jeb plāno uz priekšu. Regulāri novirzot kādu daļu no ienākumiem, Tu būsi sevi pasargājis un izveidojis kapitālu negaidītiem maksājumiem. Tādā veidā Tu būsi izvairījies un Tava dzīve nepārvērtīsies haosā.

Nosaki prioritātes

Plānojot un pārskatot savus ikmēneša izdevumus, un svarīgos maksājumus, ir vērts izvērtēt un saprast tēriņu nepieciešamību. Piemēram, ja esi izlēmis krāt naudu kāda sapņa un mērķa piepildīšanai, visbiežāk, lai iekrātu ceļojumam, vai, ja esi nonācis parādsaistībās un vēlies atdot naudu pēc iespējas ātrāk, Tev ir jāsaprot, ka būs jāatsakās no liekiem tēriņiem. Visbiežāk šie tēriņi ir nepārdomāti un mirkļa iegribas vadīti, bez kuriem var iztikt, piemēram, dārgām izklaidēm, ēšanas ārpus mājām vai kārtējām kurpēm, kas tiks iemestas skapī un ne reizi neuzvilktas.

Nosaki savas prioritātes. Jāteic, ka pirmajā brīdī tas nebūs viegli, jo vēlme pēc ierastā restorāna apmeklējuma piektdienas vakarā ir jau kļuvusi par neatņemamu dzīves sastāvdaļu, kā sava veida ieradumu, taču padomā pats - arī lieki un nepārdomāti izdevumi vienā mirklī Tavu dzīvi var pārvērst haosā.

Meklē iespējas un veidus, kā ietaupīt

Ja Tu esi nospraudis mērķi, lai samazinātu savus ikmēneša maksājumus, tad Tev būs nepieciešama vēlme mainīt savas līdzšinējās dzīves ērtības. Svarīgi ir pārskatīt savus šī brīža rēķinus un apdomāties, ko Tu lietas labā vari darīt, jo iespējas ir. Piemēram, ja līdz šim Tava mobilā tālruņa kompānija ir visai padārga, pameklē citas telekomunikācijas kompānijas. Piedāvājumi ir dažādi un summas patiesi atšķiras. Izvērtē, jo arī šeit var atrast izdevīgāko piedāvājumu un iespējams, ka tas Tev būs pat piemērotāks.

Kā arī vēl būtiski ir izvērtēt un saprast, cik mēnesī Tu tērē priekš transporta pakalpojumiem. Arī šeit ir iespējas, kā ietaupīt, piemēram, ik pa laikam, pastaigas pēc, dodieties ceļā ar kājām. Meklē iespējas, kā ietaupīt!

CreditOn.lv © 2007 - 2024