YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

Kā apzinīgi plānot savu budžetu jaunajā gadā?

Budžets ir ļoti vērtīgs instruments izdevumu pārvaldīšanai. Ja Tev nav budžeta, kļūst grūtāk izsekot, kur tiek iztērēta nauda un laikus pamanīt nevēlamo tendenci tērēt vairāk, nekā nopelnīts.

Gada sākums ir īstais brīdis izveidot personīgo budžetu. Neatkarīgi no tā, vai šim nolūkam izmanto izklājlapu datorā, budžeta veidošanas aplikāciju vai pildspalvu un papīru, turpinājumā daži padomi, kas palīdzēs izveidot vai uzlabot jaunā gada budžetu.

Piefiksē savus ienākumus

Pieraksti, kādi ir Tavi ikmēneša ienākumi, piemēram, alga vai stipendija. Ja ir kādi neregulāri ienākumi, pieraksti arī tos. Visi ienākumi jānorāda pēc nodokļu nomaksas - tātad summas, ko vari izmantot pilnā apmērā.

Aprēķini savus izdevumus

Tālāk izvērtē visus savus izdevumus. Ja nezini, kam un cik daudz tērē, ir vērts ilgāku laika posmu, piemēram, mēnesi pierakstīt visus savus izdevumus. Lai būtu pārskatāmāk, tos var sadalīt atsevišķās kategorijās. Piemēram, maksājumi par mājokli, auto uzturēšanas izmaksas (ieskaitot līzinga maksājumus, ja tādi ir), komunālie maksājumi, kredītlīnija vai cits personīgais aizdevums.

Šeit būtu jāpievieno arī citi, pat nekonsekventi izdevumi. Padomā par pārtikas precēm vai lietām, par kurām bieži maksā, taču summa atšķiras. Šajās kategorijās katru mēnesi var pierakstīt vidējo summu, kas tiek iztērēta.

Seko progresam

Ja Tavi izdevumi pārsniedz ienākumus, radīsies problēma, ko pēc tam var būt grūti atrisināt. Budžeta plānošana ir iespēja ne tikai mainīt savus naudas ieradumus, bet arī mainīt domāšanas veidu.

Ja atklāj, ka liela daļa Tavas naudas tiek novirzīta liekiem tēriņiem, piemēram, pārāk biežām maltītēm ārpus mājas vai pirkumu veikšanai internetā, ir pienācis laiks pārstrukturēt budžetu. Pavadi nākamo mēnesi, sekojot līdzi progresam un tēriņiem. Tagad, kad zini savus naudas tērēšanas ieradumus, lieko tēriņu samazināšana varētu būt nedaudz vieglāka nekā pirms tam.

Izvirzi finansiālos mērķus

Ja Tu nekad iepriekš neesi veidojis budžetu, mērķu izvirzīšana, vienlaikus kontrolējot izdevumus, varētu šķist pārāk sarežģīts uzdevums. Tādā gadījumā veic vienu soli vienlaicīgi - vispirms izveido budžetu un tad nosaki finanšu mērķus.

Budžeta plānu nevajadzētu uztvert kā kaut ko ierobežojošu vai nemainīgu - tas mainās un attīstās atkarībā no Taviem ienākumiem, izdevumiem un mērķiem.

Nosakot finanšu mērķus, Tu maini izdevumus. Ja Tavs mērķis ir pēc iespējas ātrāk samaksāt aizdevumu, tad pretī šai izdevumu kategorijai norādi lielāku naudas summu. Tas var būt 10, 20 vai 50 eiro vairāk nekā minimālais maksājums. Viss atkarīgs no tā, cik vari atļauties.

Iespējams, Tavos finansiālajos mērķos ietilpst uzkrājuma veidošana. Šim nolūkam labi noder automātiskie maksājumi, ko ērti pieslēgt internetbankā. Izlem, cik daudz naudas šim mērķim ik mēnesi atvēlēsi, un savā internetbankas profilā iestati datumu, kurā tiks veikts pārskaitījums.

Izpēti dažādus budžeta plānus

Ir dažādi budžeta plāna veidi. Izvērtē tos, lai saprastu, kurš no tiem ir Tev piemērotākais.

Nulles budžets: metodes pamatprincips ir katram Tavā rīcībā esošajam eiro piešķirt konkrētu uzdevumu. Ja mēneša beigās nauda paliek pāri, vari izlemt, kā to izmantot - samaksāt papildu parādu, ietaupīt ārkārtas situācijām, novirzīt gaidāmajām brīvdienām vai veikt ieguldījumus. Katra mēneša beigās Tavā bankas kontā būtībā jābūt nullei eiro.

Aplokšņu sistēma: klasiska metode, kas paredz ierobežojuma noteikšanu katrai tēriņu kategorijai. Piemēram, jūs varētu ierobežot pārtikas preču tēriņus līdz 200 eiro mēnesī. Kad esi iztērējis visu naudu šai kategorijai, nevari tai pievienot vairāk. Sistēmas mērķis ir palīdzēt izvairīties no nevajadzīgiem tēriņiem.

CreditOn.lv © 2007 - 2024