YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

6 stratēģijas, kas palīdzēs mainīt finanšu ieradumus

Cilvēka nākotne un plānu īstenošanās lielā mērā atkarīga no finanšu ieradumiem un dažkārt pierādās, ka tieši šie ieradumi ir šķērslis ceļā uz labāku dzīvi. Ieradumiem ir liels spēks, taču, ja cilvēkam ir pietiekami liels gribasspēks, tos ir iespējams mainīt.

Mainot finanšu ieradumus, ikvienam nepieciešama stratēģija. Tā kā stratēģiju ir daudz un katra no tām ir citādāka, turpinājumā iepazīstinām Jūs ar 6 stratēģijām, kas palīdzēs mainīt Jūsu līdzšinējos finanšu ieradumus:

  1. Līdzšinējo ieradumu izvērtēšana un nelielas pārmaiņas

Sākumā jāizvērtē līdzšinējie finanšu ieradumi jeb tas, kā šobrīd tērējat naudu. Ir jāsaprot, kas tieši tiek darīts nepareizi un kas būtu jāmaina.

Vislabākais veids, kā to izdarīt – sastādīt sarakstu, piemēram, pierakstot visus spontānos pirkumus, kas veikti viena mēneša ietvaros. Kad saraksts ir sastādīts, ieradums jāmaina, pieturoties pie nostādītā mērķa. Veicot nelielas pārmaiņas, cilvēks ar laiku pierod un maina līdzšinējos ieradumus. Lai veiksmīgāk ieviestu jaunos paradumus, ar laiku var izveidot reālu budžeta plānu.

  1. Mērķu sasniegšana un sevis atalgošana

Lai saglabātu motivāciju ilgtermiņā, nepieciešams ieviest atlīdzības sistēmu, taču tam nepieciešams ieplānot atlīdzības budžetu, kas mudinās sasniegt mērķus. Piemēram, brīdī, kad esi atbrīvojies no impulsīvu pirkumu ieraduma, dodies uz savu iecienītāko restorānu vai apmeklē SPA, atalgojot sevi par to, ka izdevies mainīt šo kaitīgo finanšu ieradumu un mudinot sevi nākamā mērķa izpildei.

  1. Finanšu organizēšana un aizņemšanās risku izvērtēšana

Kad nav iespēja iegādāties kāroto, cilvēks mēdz ņemt aizdevumu, neapzinoties tā ilgtermiņa ietekmi uz līdzšinējiem finanšu ieradumiem. Kaut arī, piemēram, patēriņa kredīts var būt ātrs risinājums plānotam pirkumam, tas var būt arī veids kā patērēt.

Arī jebkura cita veida aizdevums, piemēram, kredītlīnija var tikt izmantots nepārdomātu tēriņu segšanai - tas var ilgtermiņā ietekmēt finanses. Tas ir ērts risinājums, kad nepieciešami papildus līdzekļi, taču pirms aizņemšanās jāņem vērā piemērotā procentu likme. Ja tas netiks darīts laikā, mainīt finanšu ieradumus būs daudz sarežģītāk, tādēļ pārdomāti jāorganizē personīgās finanses.

  1. Maksimāla taupība kā dzīvesveids

Ja stratēģija, kas paredz mainīt savus ieradumus pakāpeniski, nedarbojas, jāmēģina pretējais – dzīvot maksimāli taupīgi. Sākumā kaut tikai vienu mēnesi var izmēģināt iegādāties tikai primārās preces un apmaksāt rēķinus, nepērkot ne našķus, ne apģērbu (ja konkrētajā brīdī bez tā tiešām var iztikt). Ja varat tā izdzīvot vismaz mēnesi, pēc tam finanses uztversiet pavisam citādāk, izvērtējot katru pirkumu.

Šī stratēģija sniegs iespēju atšķirt lieko no nepieciešamā. Tai nepieciešams liels gribasspēks, taču pēc tam tas atmaksāsies dubultā, ja pat ne vairāk.

  1. Prioritāšu izvērtēšana

Vai dodaties izklaidēties katru nedēļas nogali? Vai nespējat atteikties no draugu piedāvājumiem? Izvērtējiet prioritātes!

Tas nenozīmē, ka nedrīkst tikties ar draugiem vai nepieciešams atteikties no jebkāda veida izklaidēm, aktivitātēm. Gluži vienkārši – informē draugus par saviem centieniem mainīt finanšu ieradumus un kopīgi izvirziet tam draudzīgus, alternatīvus risinājumus. Apzinies prioritātes – iekrāt vai tomēr kārtējo reizi pārtērēties? Nav iespējams mainīt finanšu ieradumus, neatsakoties no līdzšinējā dzīvesveida.

  1. Seko līdzi tēriņiem

Ja nedarbojas neviena no iepriekš minētajām stratēģijām, gluži vienkārši pieraksti visus veiktos pirkumus, veidojot sarakstu. Lejupielādē aplikāciju, pieraksti telefonā vai palūdz draugus/ģimeni, lai izpalīdz. Varbūt kopējā summa, kas iztērēta nevajadzīgu preču iegādei, liks vēlreiz padomāt un mainīt līdzšinējos ieradumus.

Finanšu ieradumu maiņa ir ilgs un sarežģīts process - ja cilvēkam nav pietiekami liela gribasspēka, tas neizdosies. Katra no šīm stratēģijām ir citādāka, tādēļ izvēlies sev atbilstošāko un maini savus finanšu ieradumus tagad!

CreditOn.lv © 2007 - 2024