YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

6 praktiski padomi, kā ietaupīt elektroenerģiju mājoklī

6 praktiski padomi, kā ietaupīt elektroenerģiju mājoklī

Praktiski padomi un lietas, kam pievērst uzmanību, lai ietaupītu un būtu finansiāli vieglāk arī nākotnē, ir apkopoti sešos vērtīgos padomos, kā ietaupīt elektroenerģiju savā mājoklī. Izpēti, kā ir Tavās mājās, ko vari uzlabot un izmanto kādu no padomiem, kas ir turpinājumā turpmākajā rakstā.

Mūsdienīgas ekonomiskās spuldzītes

Veikalu piedāvājums ir gana plašs, lai izvētos savam mājoklim labāko un ekonomiskāko spuldzīti, proti, ja nākas mainīt spuldzītes, tad noteikti izvēlies energoefektīgās LED spuldzes.

Tās pērkot, finansiāli sanāk dārgākas nekā parastās spuldzes, tomēr vienas sezonas laikā sapratīsi, ka energopatēriņš ilgtermiņā samazināsies. Par LED spuldžu iegādi un nomaiņu pret vecajām ir vērts apsvērt īpaši pirms rudens un ziemas perioda- laiks ārā kļūst tumšs un telpās lietojam arvien vairāk gaismekļus. LED spuldzes ir labāk iegādāties uzreiz, ja mājā taisiet arī remontu.

Mainot LED spuldzes, ieteikums ir mainīt visā mājā tās uzreiz, lai izjustu vēlāk finansiālo ietaupījumu- netaupot uz jaunām LED spuldzēm, noteikti ietaupīsi uz elektrības rēķiniem!

Ja esi nolēmis šo spuldzīšu nomaiņas jautājumu atrisināt savās mājās, bet visu spuldžu nomaiņai finansiāli neesi sagatavojies, tad vari apdomāt tādu iespēju kā patēriņa kredīts. Naudas aizdevumi šādos gadījumos iekļaujas pie mājokļa remonta mērķiem. Papildus izvērtē, vai pie reizes nav vajadzīga pašu lampu nomaiņa, elektroinstalāciju atjaunošana vai labošana, ko labāk vienmēr ir izdarīt vienā piegājienā.

Pakalpojuma sniedzējs

Latvijā šobrīd jebkurš savā mājā var izvēlēties, kādu elektropakalpojuma sniedzēju vēlas, tāpēc izpēti cenu piedāvājumu savam patēriņam un izvēlies sev izdevīgāko pakalpojuma sniedzēju, ja ir sajūta, ka to vajadzētu nomainīt.

Ieradumu nomaiņa- izslēgt elektroierīces

Pieļaujam, ka ieradumam ir liels spēks un bieži vien neaizdomājamies, ka atslēdzot tikai dažas elektroierīcess nakts laikā vai savā prombūtnē, mēs varam būtiski ietaupīt uz elektrības patēriņa. Piemēram, visas elektroierīces, kuras ir pie strāvas padeves, patērē elektrību. Ja ir elektrības pagarinātājs ar pogu priekš televizora un rūtera, tad ejot prom no mājām, šo pogu vari vienkārši atslēgt un tādejādi ar vienu darbību tiks atslēgtas ierīces, kas dīktstāvē patērē lieki elektroenerģiju.

Izvērtē arī, vai dodoties gatavot vakariņas uz virtuvi, istabā nepaliek ieslēgta gaisma, kas, iespējams, nemaz tajā pusstundā vai stundā, kamēr esi prom citā telpā, nav vajadzīga. Sāc ar mazo ieradumu maiņu- aiz sevis vienmēr izslēgt gaismu, vai izņem no kontakta televizora vadu, ejot prom uz darbu.

A klases elektroierīces

Iegādājoties jaunu sadzīves tehniku, kura darbosies tikai uz strāvas padevi, pievērs uzmanību tās tehniskiem parametriem. Tehnika, kura ir apzīmēta ar A kategorijas Eiropas Savienības noteiktu speciālo marķējumu, paterēs mazāk elektroenerģiju, nekā ar citu burtu marķējumu, proti, piemēram, B, C vai G apzīmējums nozīmēs, ka elektrotehnika patērēs vairāk strāvu. Visvairāk elektroenerģiju patērēs elektroierīces ar apzīmējumu G, no tām vēlams izvairīties, ja plāno nākotnē ietaupīt uz elektroenerģijas patēriņu.

Ja iegādājies elektroierīces, piemēram, ledusskapi vai plīti un redzi, ka tie ir nedaudz dārgaki ar A klases apzīmējumu, labāk izvēlies nedaudz piemaksāt, nekā ilgtermiņā ar elektrības rēķiniem samaksāt vairāk. Palīdzību tehnikas iegādē arī šādā gadījumā vari iegūt ar patēriņa kredītu, naudas aizdevumi var atrisināt gan pēkšņu vajadzību šo lietu iegādē, gan plānotu.

Elektrības sensori

Ja dzīvo privātmājā, tad noteikti koridororā vai pie mājas izmanto gaismu. Lai ietaupītu elektrības patēriņu, aizmirstot izlēgt šajās vietās gaismu, iegādājies sensora gaismekļus, tādejādi nākot un aizejot gaisma pati ieslēgsies uz izslēgsies un Tu varēsi nedomāt, vai esi aizmirsis izslēgt gaismu pēc sevis. Šāds risinājums ir vērtīgs arī koplietojamās kāpņu telpās daudzdzīvokļu namos, lai nebūtu kopējo kāpņu telpu lielie elketības rēķini, kad bieži vien tiek atstāta gaisma uz visu nakti.

Ikdienas padomi

Veļasmašīnā mazgājot drēbes augstakā temperatūrā virs 30 grādiem pēc Celsija, tiek patērēts daudz vairāk elektroenerģijas.

Daudzi par to neiazdomājas, tomēr ledusskapi nav vēlams novietot tuvu radiatoriem, jo tie silda pašu ierīci un tādejādi ledusskapis pats cīnās dubultā, lai uzturētu aukstumu un, protams, patērē vairāk elektrību.

Izmanto dienas gaismu, atverot aizskarus un ļaujot saulei vai gaismai maksimāli ilgāk iekļūt Tavās mājās. Ja tiek atvērti aizskari vai žalūzijas un gaisma ieplūst, nebūs vajadzības papildus slēgt gaismu.

Lai izdodas nepārmaksāt par elektroenerģiju un izveidojas labi taupības ieradumi!

CreditOn.lv © 2007 - 2024