YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

6 padomi budžeta veidošanai iesācējiem

6 padomi budžeta veidošanai iesācējiem

Lai plānotu savu budžetu korekti, svarīga ir ienākumu un izdevumu pieskatīšana jeb strikta kontrole. Tāpat būtiski ir saprast, ka budžetu sastādīt ir nepieciešams ne tikai valdībām un pašvaldībām, uzņēmumiem, bet arī ikvienai personai, kas pelna un tērē. Un iemesls ir pavisam vienkāršs - budžeta sastādīšana palīdz ikvienam sasniegt izvirzītos mērķus.

Savukārt, ja mēs nesaplānosim savu budžetu, pastāv vairāki riski. Un viens no tiem ir nonākšana finansiālās grūtībās, nokļūšana parādos. Lai no parādiem atbrīvotos, var nākties izmantot tādu iespēju kā patēriņa kredīts, kas nebūt neatrisinās radušās grūtības, jo arī tas ir aizdevums, kad jāatdod. Tāpēc ne velti mēdz teikt, ka budžets ir jāplāno gudri.

Turpinājumā 6 padomi budžeta veidošanai iesācējiem.

Izvērtē, kādiem mērķiem tiek tērēta nauda

Ir svarīgi saprast un izvērtēt, kam Tu tērē savu naudu. Rēķini - īre, komunālie maksājumi, internets. Ikdienas izmaksas - pārtika un apģērbs. Ja Tev ir automašīna, tad visas nepieciešamās izmaksas, lai uzturētu savu transportlīdzekli izcilā kārtībā.

Ja Tev ikdienā ir vajadzība izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, tad attiecīgi tā izmaksas mēnesī. Izmaksas ģimenei un draugiem - atpūta, pikniki, izklaides, dzimšanas dienu un citu svētku dāvanas. Tāpat arī ceļošanas izmaksas. Un šis saraksts vēl nav pat pusē, nemaz nerunājot par neplānotajiem ikmēneša tēriņiem. Tomēr, ja Tu pieskatīsi un saplānosi savus primāros tēriņus, tā teikt, saliksi visu pa plauktiņiem, tad ar Tavām finansēm viss būs kārtībā.

Bet, ja neplānosi un neizvērtēsi, kādiem mērķiem tiek tērēta nauda, tad tas nozīmē, ka Tu nevēlies sekot līdzi savam budžetam, kas var novest pie iepriekš minētā riska. Apdomā vairākas reizes, jo tikai sekojot līdzi budžetam, būsi finansiāli stabilāks un grūtībās nenonāksi.

Pērc izdevīgi

Ik uz stūra ir akcijas un atlaides, kuras izmantojot Tu vari pasargāt savu maciņu. Tāpat, piemēram, iepērkoties tirgū Tu uzlabosi savu finanšu situāciju. Plānojot budžetu, svarīgi ir saprast, ka pērkot izdevīgi Tu nenonāksi grūtībās.

Bieži vien sabiedrība neapdomīgi veicot pirkumus, pēc dienas tos nožēlo un viens no iemesliem ir neuzmanība. Vēro lielveikalos akcijas preces, seko līdzi atlaidēm un tikai tā Tu savu budžetu pieskatīsi.

Izslēdz luksusa preces

Plānojot savu budžetu ir jāatcerās, ka visai bieži cilvēki mēdz aizmaldīties neceļos, proti, izvēlēties par labu luksusa precēm un stāvoklim sabiedrībā. Ir rūpīgi jāseko līdzi, jo bieži viens neapdomīgs solis var Tevi sarūgtināt.

Ne velti iesaka plānot budžetu apdomīgi un vadīties pēc katra indivīda finansiālajām iespējām. Arī šeit ir svarīgi saprast, vai vispār ir nepieciešamība pēc dārgām drēbēm, kas var sasniegt pat vairākus simtus eiro, ja var izvēlēties pa adekvātām cenām gandrīz to pašu.

Apdomā, vai izvēloties luksusa preces, necietīs Tavs rūpīgi plānotais budžets!

Taupi

Šis ir padoms, kurš prasa piepūli, tomēr arī padoms, kurš pēc tam sniegs vislielāko gandarījumu. Jāapzinās, ka pareizi plānojot budžetu, plānojot savus ikdienas tēriņus, svarīgi ir noteikt, kam Tu vari tērēt vairāk un kam mazāk, ko vari atļauties un ko nē. Vai pastāv iespēja iekrāt naudu kādam sapnim, vai tomēr būs vien jāiztiek ar to, kas ir. Un tikai taupot, Tu varēsi īstenot savus mērķus, piemēram, doties ceļojumos un atļauties visu, ko sirds kāro.

Plāno izmaksas uz priekšu

Šis patiesi ir svarīgs padoms, kuru ieteicams likt aiz auss. Piemēram, ja Tu zini, ka pēc mēneša būs kādam Tev dārgam un svarīgam cilvēkam dzimšanas dienas svinības, ieplāno dāvanas pirkšanu laikus, galvenokārt lieki neizšķērdot naudu par nevajadzīgām lietām.

Tāpat, ja zini, ka Tavas atomašīnas tehniskā apskate gaidāma pēc 2 mēnešiem, tad ielāgo to, lieki netērējies. Šādi varēsi jau laikus iekrāt naudu arī gadījumam, ja tomēr būs nepieciešams auto remonts.

Šie ir tikai daži piemēri, bet svarīgi saprast, ka plānojot un apzinoties, kādas ir izmaksas uz priekšu, Tu būsi tikai un vienīgi ieguvējs.

Saņem lietpratēja jeb eksperta padomus

Jāatzīst, ka itin bieži cilvēki savas neziņas pēc pieļauj neskaitāmas kļūdas un diemžēl mēdz pat tās atkārtot vairākas reizes.

Ja Tu neko nesaproti par sava budžeta izveidi un sekošanu tam, un ja Tev ir sajūta, ka, lai kā censtos, Tu dodies neceļos, tad steidzies pie attiecīgās jomas profesionāļiem, konsultantiem, kas var palīdzēt un palīdzēs tikt gala ar radušajām grūtībām.

CreditOn.lv © 2007 - 2024