YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

5 soļi, kas Tev palīdzēs sakārtot finanses

5 soļi, kas Tev palīdzēs sakārtot finanses

Neprasme organizēt savas finanses var radīt tādus sarežģījumus kā naudas trūkums. Tieši tādēļ ir tik svarīgi plānot budžetu un sekot līdzi naudas plūsmai. Zinot, kāda ir reālā finansiālā situācija, varēsi pieņemt gudrākus lēmumus, ieviest nepieciešamās korekcijas un plānot nākamos soļus, nebaidoties no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Turpinājumā pieci soļi, kas palīdzēs sakārtot finanses, organizēt tēriņus un īstenot lielākas ieceres.

Regulāri pārskati savu budžeta plānu

Izdevumi ik mēnesi var atšķirties, tāpēc regulāri nepieciešams pārskatīt personīgā budžeta plānu. Ja rodas lielāki tēriņi, koriģē citus izdevumus, lai tos kompensētu. Tādā veidā izvairīsies no iztrūkuma budžetā un saglabāsi finansiālo stabilitāti.

Bet, ko darīt, ja Tev nav budžeta plāna? Izveido to šodien! Piefiksē visus paredzamos tēriņus, daļu no ienākumiem atvēlot arī neparedzamiem izdevumiem. Ja nezini, kam un cik daudz naudas patiesībā tērē, ilgāku laika posmu pieraksti visus savus tēriņus. Pēc tam pārskati izdevumus un, ja nepieciešams, ievies korekcijas.

Veidojot budžeta plānu, ņem vērā savas prioritātes. Piemēram, ja Tev ir noformēts patēriņa kredīts privātpersonām, tā atmaksa noteikti būs viena no prioritātēm. Ja iespējams, šim mērķim ik mēnesi atvēli lielāku summu, nekā paredzēts līgumā, tādā veidā ietaupot procentos aprēķināto summu.

Izmanto mobilās aplikācijas

Ērts un mūsdienīgs veids, kā sekot līdzi naudas plūsmai, ir izmantot speciāli šim nolūkam radītās mobilās aplikācijas. Ar to palīdzību iespējams gan ātrāk un veiksmīgāk sasniegt izvirzītos finansiālos mērķus, gan sekot līdzi tēriņiem un plānot pirkumus.

Aplikāciju klāsts ir daudzveidīgs, turklāt lielai daļai no tām pieejamas arī bezmaksas versijas. Tas, savukārt, nozīmē, ka katram ir iespēja izvēlēties sev ērtāko risinājumu.

Apmaksā rēķinus savlaicīgi

Ja vien bankas kontā ir pietiekami daudz naudas līdzekļu, rēķinus vislabāk samaksāt tajā dienā, kad to saņem. Tā izvairīsies no situācijas, kad esi palaidis garām kāda rēķina apmaksu. Jāņem vērā, ka lielākā daļa rēķinu jāapmaksā līdz noteiktam datumam- pēc tam jārēķinās ar papildu maksu par kavējumu.

Laba iespēja ir regulārajiem maksājumiem pieslēgt automātiskos maksājumus – arī tas ir veids, kā parūpēties, ka nepalaidīsi garām kāda svarīga rēķina apmaksu. Tas gan ir iespējams vien tad, ja rēķina summa ik mēnesi ir nemainīga.

Runā par naudu ar citiem ģimenes locekļiem

Ir svarīgi par naudu un tās tērēšanu runāt arī ar citiem ģimenes locekļiem, īpaši, ja budžets ir kopīgs. Ja nav zināms, kam un cik daudz otra persona ir tērējusi, var rasties daudz nepatīkamu pārsteigumu, un nekāda efektīvā budžeta plānošana nemaz nesanāk.

Ieviešot paradumu regulāri apspriesties par naudas lietām, aktuālām vajadzībām un mērķiem, kurus vēlaties sasniegt, varēsiet palikt vienoti visdažādākajās situācijās un mazināsies arī domstarpības par finanšu jautājumiem.

Izmanto vairākus bankas kontus

Finanses plānot ir daudz vienkāršāk, ja tās tiek sadalītas vairākos bankas kontos. Piemēram, vienā kontā var būt ikdienas tēriņiem nepieciešamā nauda, bet otrā – summa, kas nepieciešama obligāto maksājumu veikšanai. Tādā veidā izvairīsies no situācijas, kad esi iztērējis vairāk, kā plānots, un pēkšņi atklājas, ka svarīgo rēķinu apmaksai naudas nepietiek.

Nauda ir spēcīgs instruments, ar kuras palīdzību var nodrošināt vajadzības, uzlabot dzīves līmeni, izmantot dzīves sniegtās iespējas. Taču, lai tas viss patiešām būtu iespējams, svarīgi iemācīties šo instrumentu efektīvi izmantot.

 

CreditOn.lv © 2007 - 2024