YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

5 padomi, kā saglabāt pozitīvu kredītvēsturi

Gadījumos, kad tiek plānots lielāks aizdevums kādu mērķu realizācijai vai pat uzsākta sava uzņēmējdarbība, ļoti svarīga ir pozitīva kredītvēsture. Ar tās palīdzību banku un nebanku kredītdevēji, kā arī dažādas valsts iestādes nosaka, cik uzticams klients un zema riska uzņēmējs Tu esi.

Lai gan iesākumā šķiet, ka pozitīvas kredītvēstures veidošana ir sarežģīta, tā tas nav. Galvenais, kas ir jāņem vērā - vienmēr laicīgi jānomaksā visi kredītmaksājumi. Jāattceras, ka jebkura finanšu iestāde var aplūkot visus Tavus iepriekšējos kredītmaksājumus, to apjomu un savlaicīgo izpildi.

 Kā nodrošināties un saglabāt nevainojumu kredītvēsturi tā, lai tā nesagādātu problēmas turpmāk, pastāstīsim raksta turpinājumā.

  • Ja kādu laiku iepriekš ir bijušas problēmas ar kredītmaksājumiem un tie tikuši kavēti, satraukumam ne vienmēr ir pamats. Lielākā daļa banku un nebanku kredītdevēju par svarīgāku uzskata pēdējo gadu pārskatus, tāpēc, ja iepriekš bijušas problēmas, bet gatavojies jaunām kredītsaistībām, veic atlikušos maksājumus laicīgi vai visabāk - pirms termiņiem, un šādā veidā parādīsi, ka esi godprātīgs klients un finanšu iestādei pieņemt pozitīvu lēmumu jauna kredīta piešķiršanai būs vieglāk. Pirms pieteikties jaunam kredītam, noteikti pārlūko savus kredītmaksājumus un pārliecinies, ka tie ir atmaksāti pilnībā. Lai būtu drošāk, sazinies ar kredītdevējiem un pārliecinies, ka visas saistības ir pilnībā izpildītas.
  • Lai saglabātu pozitīvu kredītvēsturi, pirms katra aizņēmuma noformēšanas rūpīgi izvērtē savas iespējas to laikā atmaksāt. Nekad nenoformē aizņēmumu, ja zini, ka tā atmaksāšana sagādās grūtības vai noritēs ar aizkavēšanos. Ja esi ņēmis vairākus kredītus vienlaicīgi, centies tos nomaksāt vienmērīgi. Izvērtējot Tavu kredītvēsturi, finanšu institūcijas neņems vērā to, ka viens aizņēmums ir apmaksāts pilnībā, bet otrs - tikai daļēji, tāpēc centies savus maksājumus veikt vienmērīgi. Ja nepieciešams, sazinies ar kredītiestādes pārstāvjiem un maini apmaksas grafiku uz sev izdevīgāku.
  • Lai būtu vieglāk saglabāt finansiālo stabilitāti un kredītvēsture saglabātos nevainojama, pārliecinies par to, ka kopējās mēneša kredītsaistības nepārsniedz 30 - 40% no Taviem kopējiem mēneša ienākumiem. Nekad nesteidzies ar kredīta noformēšanu un dod sev laiku pārdomām. Pirms iegādāties kādu preci vai pakalpojumu, vienmēr apsver tā lietderību. Lai pārliecinātos par to, ka konkrēto preci iegādāties Tev patiesi ir nepieciešams, dod sev laiku pārdomām, piemēram, nedēļu. Ja arī tad Tev šķiet, ka pirkums un kredīts Tev ir patiesi nepieciešams, dodies to noformēt un iegādājies kāroto, taču vēlreiz – rūpīgi izvērtēt gan nepieciešamību, gan atmaksas iespējas.
  • Ja kā aizdevumu esi noformējis kredītlīniju, vienmēr pārliecinies, ka nepiederošām personām nebūs pieejami kartes pieejas dati. Lai nepārsniegtu kredītlīnijas apjomu, centies ieturēties noteiktajos limitos un nepārsniedz tos. Gadījumā, ja esi pazaudējis kredītkarti, nekavējoties sazinies ar kredītdevēju un noskaidro turpmākās rīcības noteikumus. Gadījumā, ja noformēti patēriņa kredīti un uz bankas konta atrodas liels līdzekļu apjoms, nekad neglabā bankas pieejas datus kopā ar kredītkarti, vislabāk glabāt tos drošā vietā mājās un censties pieejas datus vispār nepierakstīt.
  • Nekad neuzņemies kredītsaistības citas personas vietā! Šādā veidā noteikti pasargāsi savu kredītvēsturi, jo var atgadīties visdažādākās situācijas un persona, kuras vietā esi uzņēmies saistības, var pēkšņi nespēt to atmaksāt. Šajā gadījumā, lai izvairītos no negatīvas kredītvēstures, maksājumi Tev būs jāveic cita vietā. Tikpat nopietni jāizturas arī gadījumos, kad Tevi aicina kļūt par galvotāju kāda lielāka kredīta saņemšanai, jārēķinās, ka arī šādā veidā vari apdraudēt savu kredītvēsturi, turklāt banku vai nebanku kredītdevējs kavētu maksājumu dēļ var vērsties pie Tevis ar prasību segt maksājumus.
CreditOn.lv © 2007 - 2024