YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

5 finanšu likumi, kurus vajadzētu ievērot

5 finanšu likumi, kurus vajadzētu ievērot

Uz jautājumu, vai viņi vēlētos prasmīgāk rīkoties ar sev pieejamiem naudas līdzekļiem, lielākā daļa cilvēku atbildētu apstiprinoši. Taču šo prasmju apgūšana sākas ar dažu pamatprincipu izprašanu un ievērošanu. Turklāt šie principi nav pat saistīti ar cilvēka vecumu vai ienākumu līmeni. Rīkojoties saskaņā ar šiem finanšu likumiem, savu naudu pārvaldīsi daudz veiksmīgāk.

Plāno finansiālo nākotni

Ir nepieciešams laiks, lai izvirzītu savus finansiālos mērķus un izstrādātu plānu to sasniegšanai. Taču mērķu izvirzīšana un plāna izveide ir ļoti būtisks pamatprincips efektīvā finanšu resursu pārvaldīšanā.

Svarīgi izvirzīt ne vien īstermiņa, bet arī ilgtermiņa mērķus. Jāpadomā arī par to, kā tos reāli sasniegt – cik daudz laika un naudas tam nepieciešams. Dažādu ieceru īstenošanai var noderēt arī patēriņa kredīts internetā, taču tad svarīgi izvērtēt savas iespējas veikt savlaicīgu aizdevuma apmaksu un plānot savas finanses, lai kredītsaistību izpilde būtu vienkārša.

Izveido budžeta plānu

Lai veiksmīgāk pārvaldītu savas finanses un tiktu galā arī ar lielākiem izaicinājumiem, nepieciešams budžeta plāns. Arī to veidojot jādomā ilgtermiņā- vislabāk izstrādāt budžeta plānu gadam, attiecīgi to pēc tam sadalot pa mēnešiem. Tas ļaus iekļaut arī neregulārās izmaksas un būs kā ceļvedis, kas palīdzēs sagatavoties dažādām situācijām.

 Veidojot budžeta plānu, tajā jāiekļauj ne tikai paredzamās izmaksas, bet arī naudas summa, kas paredzēta neplānotu situāciju risināšanai.

Seko līdzi saviem izdevumiem

Lai saglabātu savu finansiālo stabilitāti un sasniegtu mērķus, ir jāseko līdzi ne tikai saviem ienākumiem, bet arī izdevumiem. Bieži vien tas ir pat svarīgāk – zināt, kam un cik daudz nauda tiek tērēta. Šim nolūkam var noderēt gan budžeta plānošana, gan savu līdzšinējo naudas tērēšanas paradumu izvērtēšana, kā arī nepieciešamo korekciju ieviešana.

Lai sekot līdzi naudas plūsmai būtu vienkāršāk, labs palīgs var būt kāda no šim mērķim paredzētajām mobilajām aplikācijām.

Gādā, lai Tava kredītvēsture būtu pozitīva

Tava kredītvēsture patiesībā ir Tava kredītu nākotne. Jāapzinās, ka kredītiestādēm ir pieejama informācija par visām Tavām iepriekšējām kredītsaistībām un to izpildi. Negatīva informācija var traucēt aizņemties nākotnē. Šī iemesla dēļ pirms kredīta noformēšanas vienmēr jāizvērtē tā nepieciešamība un savas iespējas veikt atmaksu līgumā noteiktajā laikā.

Svarīgi arī saskaņot savas vēlmes ar reālajām iespējām – izvēloties aizdevuma summu un atmaksas termiņu, jāņem vērā gan savi ienākumi, gan arī citas obligātās izmaksas, lai saprastu, kādu kredītmaksājumu ik mēnesi vari atļauties maksāt.

Pārzini investēšanas pamatprincipus

Investēšana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā uzlabot savu finansiālo situāciju – ja vien tas tiek darīts pārdomāti. Zināms, ka visdrošāk ir ieguldīt sevī – savā attīstībā un izaugsmē. Taču ir arī citi veidi, kā likt naudai strādāt Tavā labā, piemēram, ieguldot to finanšu tirgos. Iespējas mūsdienās ir plašas, taču jāpatur prātā – jo lielāka atdeve iespējama, jo lielāks arī risks, ka zaudēsi ieguldīto. Tieši tādēļ šie darījumi jāveic pārdomāti, iepriekš izvērtējot dažādas iespējas un nepieciešamības gadījumā arī konsultējoties ar speciālistiem.

Ar finansēm saskaras visi, tādēļ ikvienam ir svarīgi apgūt pamatprincipus, kas palīdzēs uzlabot dzīves kvalitāti, sasniegt mērķus un piepildīt sapņus. Tas ne vienmēr ir vienkārši, jo dzīve ir kārdinājumu un arī izaicinājumu pilna, taču svarīgi ir spert soļus pareizā virzienā un spēt saglabāt motivāciju pat tad, ja viss neizdodas, kā plānots.

 

CreditOn.lv © 2007 - 2024